Denunţătorul lui Blaga şi Pinalti a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA. Ce prejudiciu uriaş a plătit Horaţiu Berdilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie

Omul de afaceri Horaţiu Berdilă de la compania IT Romys a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, a acceptat o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni cu suspendare pentru evaziune fiscală şi a plătit prejudiciul de 18 milioane de lei, potrivit unui comunicat al DNA, în care nu apare însă numele acestuia.

Iniţial, Berdilă primise clasare de la procurorii DNA Ploieşti, însă soluţia a fost infirmată de şeful DNA, Călin Nistor.

Blaga şi Pinalti au fost trimişi în judecată în 2016 de DNA Ploieşti pentru că ar fi primit şpagă 700.000 de euro de la Horaţiu Berdilă ca să îl ajute să obţină contracte IT cu statul, pe vremea guvernării PD-L. La rândul lui, Pinalti a mărturisit şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA. Vasile Blaga a fost achitat în primă instanţă, însă sentinţa nu este definitivă.

„Într-o cauză disjunsă din dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1466 din 28 noiembrie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei unui om de afaceri, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

​În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada 2011 – 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăţi pentru operaţiuni comerciale fictive. În realitate, plăţile făcute de inculpat către societăţile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către un fost primar de municipiu şi fost vicepreşedinte al unui partid politic pentru facilitarea derulării în bune condiţii a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorităţi contractante”, se arată într-un comunicat DNA transmis marţi.

Potrivit DNA acesta a acceptat o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni cu suspendare.

„În prezenţa avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcareacţiunea penală şi este de acord cu felul şicuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani şi 8 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 8 luni”, arată sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite