Cazul „Microsoft”: Magistraţii au respins cererea lui Gabriel Sandu de liberare condiţionată. Fostul ministru poate face o nouă cerere pe 4 decembrie 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Ilfov a respins solicitarea de liberare condiţionată a fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, condamnat la 3 ani de închisoare în dosarul „Microsoft”. Instanţa a decis că aceasta poate reitera o nouă cerere de liberare condiţionată peste un an, pe 4 decembrie 2018.

UPDATE 17.20  „În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 1 lit. b) C.p.p raportat la art. 587 alin. 1,2 şi 3 C.p.p, admite contestaţia formulată în cauză de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Desfiinţează Sentinţa penală nr. 2916 din 01.11.2017 dată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în soluţionarea dosarului penal nr. 26480/4/2017 şi pe fond, rejudecând, Respinge propunerea de liberare condiţionată a condamnatului Sandu Gabriel în prezent deţinut în cadrul Penitenciarului Jilava ca nefondată. Fixează termen de reiterare la 04.12.2018. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publica publică azi 04.12.2017”, este minuta instanţei.

UPDATE 12.15 Tribunalul Ilfov a rămas în pronunţare în acest caz. Gabriel Sandu a arătat că s-a reeducat în perioada în care a fost închis în penitenciar şi a cerut să fie pus în libertate. Pe de altă parte, procurorul DNA a arătat că fostul ministru ar trebui să stea încă zece luni după gratii. 

Ştirea iniţială

Denunţul făcut la DNA, în septembrie, de fostul ministrul Gabriel Sandu, în care explică modul în care s-ar fi desfăşurat afacerea Microsoft, făcând referire şi la ambasadori ai SUA, a fost trimis Departamentului de Justiţie al SUA şi preşedintelui Donald Trump.

Tribunalul Ilfov discută astăzi apelul DNA în cazul liberării condiţionate a fostului ministru Gabriel Sandu, care execută pedeapsa de trei ani de închisoare primită în dosarul „Microsoft”. Judecătoria Sectorului 4 a admis pe 1 noiembrie 2017 liberarea condiţionată a politicianului, dar sentinţa a ost contestată. 

Gabriel Sandu - ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 - este încarcerat la Penitenciarul Jilava.El a invocat că a muncit în penitenciar şi că, prin urmare, a obţinut o scădere a numărului de zile de pedeapsă, dar a invocat şi legea recursului compensatoriu, intrată recent în vigoare. 

Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, condamnaţi şi ei în dosarul Microsoft, au fost eliberaţi condiţionat în 15 septembrie, respectiv în 3 octombrie.

Denunţul de a DNA

Denunţul făcut la DNA, în septembrie, de fostul ministrul Gabriel Sandu, în care explică modul în care s-ar fi desfăşurat afacerea Microsoft, făcând referire şi la ambasadori ai SUA, a fost trimis Departamentului de Justiţie al SUA şi preşedintelui Donald Trump.

"Nu am primit încă bileţelul de confirmare că a ajuns acolo. În mod cert e pe drum, dacă nu cumva a ajuns deja. A fost trimis la Departamentul de Justiţie, mai exact la procurorul general al SUA, şi la domnul Trump. Situaţia este cu totul excepţională. Avem două companii mari, americane, între care una deţine un cvasimonopol mondial, companie care a mai fost cercetată în trecut de către autorităţile americane pentru practici nu tocmai ortodoxe din punct de vedere al corupţiei, al integrităţii. Pe de altă parte, avem doi ambasadori americani implicaţi. Toate chestiunile astea fac ca orice anchetă care s-ar limita pe teritoriul naţional să fie puţin probabil că va avea o soluţie în ceea ce priveşte plângerea pe care noi deja am depus-o de două luni. A trebuit să facem şi acest demers, în care am arătat şi câteva lucruri noi faţă de cele arătate în plângerea făcută la DNA. Am ataşat o traducere legalizata a plângerii făcute către DNA", a declarat, pentru Mediafax, Dan Chitic, avocatul lui Gabriel Sandu.

În luna septembrie, Gabriel Sandu a depus o plângere la DNA în care explică modul în care s-a desfăşurat „afacerea Microsoft”, în cadrul documentului făcând referiri la Florian Coldea, ambasadori ai Statelor Unite ale Americii şi Germaniei, dar şi la Traian Băsescu, Emil Boc, Elena Udrea sau Sebastian Ghiţă. Conform sursei citate, au fost făcute denunţuri şi pe numele lui Florian Coldea sau George Maior.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite