Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Departamentul de Stat al SUA şi-a dat acordul către România faţă de o posibilă vânzare a unor sisteme de rachete Patriot

14
11 Jul 2017 23:37:21
Autor: News.ro
Rachete Patriot FOTO Arhivă
Rachete Patriot FOTO Arhivă

Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anunţat marţi o agenţie a Pentagonului, citată de Reuters.

The Defense Security Cooperation Agency a anunţat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas.  

Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanţi ai Guvernului SUA şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire şi support tehnic şi logistic.

„Această vânzare va consolida obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale SUA contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care a fost şi continuă să fie o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi progresul econonomic în Europa. Această vânzare va veni în sprijinul nevoii României de a avea propriul sistem de autoapărare şi va susţine obiectivele de apărare ale NATO", menţionează The Defense Security Cooperation Agency.

Instituţia precizează că România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea propriul teritoriu şi a preveni ameninţările regionale. 

„Această achiziţie va creşte capacităţile de apărare ale armatei României împotriva agresiunilor şi va proteja aliaţii NATO care adesea se antrenează şi operează pe teritoriul României. România nu ar trebui să întâmpine dificultăţi în a integra acest sistem cu forţele sale armate", notează agenţia, dând asigurări că nu va fi afectat echilibrul militar în regiune.

Notificarea cu privire la o posibilă vânzare este solicitată prin lege şi nu înseamnă că achiziţia a fost finalizată.

România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, a anunţat în aprilie şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, care a subliniat că ”sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multi-level de apărare antiaerieană a spaţiului aerian al României”.

Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră.

Ministrul Apărării de la acel moment Gabriel Leş a declarat, la rândul său, că Patriot este una dintre soluţiile pe care autorităţile române la au în vedere, neexistând o decizie finală în acest sens.

„Patriot este una dintre posibilele soluţii pe care le avem în vedere. Este un sistem foarte bun, un sistem încercat în luptă. Şi un sistem care, din estimările noastre actuale, are un preţ echilibrat. Aş vrea să specific de la bun început. Am discutat până acum şi vom discuta de apărare antiaeriană cu nişte cerinţe operaţionale care să răspundă cerinţelor categoriilor de forţă. Nu avem încă, în acest moment, o decizie luată în acest sens. Toţi spcialiştii şi tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune că acest sistem sau alt sistem răspunde cerinţelor operaţionale stabilite de către categoriile de forţă. La momentul în care vom avea o soluţie, vă promit că o să venim şi o să o anunţăm public", a afirmat Leş.

La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, declara la începutul lunii mai că speră ca până la sfârşitul anului SUA şi România să ajungă la înţelegere privind achiziţionarea de rachete Patriot.

„Sperăm că până la sfârşitul anului 2017 să ajungem la o înţelegere în privinţa achiziţiei de rachete Patriot de către România. Este o veste bună”, a declarat Hans Klemm

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Manole Scarlat
12.07.2017, 00:24:17

Bine că ne-am găsit tocmai noi să fim avanpostul NATO în est.

-3 (5 voturi)
Gicu Gicu
12.07.2017, 09:17:23

Cată prostie ! O țară neînarmată, e frunza in vânt. Primul război ne-a prins neînarmați (ruşii oprind toate armele trimise de francezi pt noi, pe calea apelor). Al doilea război ne-a prins neîarmați. Da' până cand ? Înarmare nu înseamnă război, inseamnă stabilitate la granițe. Alianța cu aliații potriviți e necesară. Ştefan cel Mare a plătit tribut spre finalul vieții, pt că il costa mai puțin taxa de protecție decât războiul. Turcii si-au apărat investiția de cate ori moldovenii au fost atacați. Ăsta e mersul lucrurilor.

+2 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
12.07.2017, 06:26:29

Comentariu considerat abuziv.

Hofner Hermann
12.07.2017, 06:29:06

Si or sa-si dea acordul si pentru ridicarea vizelor. De ce sa va cheltuiti furaciunile in EU cand puteti sa le cheltuiti in Nevada,

-1 (3 voturi)
cocor
12.07.2017, 09:12:27

Bineanteles ca cei din gasca lui Coicea nu sunt de acord ca armata romana sa fie dotata cu echipamente net superioare celor rusesti. Unul dintre ei se lamenteazade faptul ca suntem avampost NATO. Nu-i cade bine la ligurica faptul ca la ora actuala ,poate pentru prima data in istorie, Romania beneficiaza de securitate adevarata...Romania nu mai este o tara pe care Rusia o ignora, dimpotriva. Cel de-al doi-lea contabilizeaza cheltuielile furaciunilor...dar...viseaza la ridicarea vizelor. Mergi mai bolsevicule in Rusia , acolo nu sunt furaciuni, pentru a accede in cocina nu ai nevoie de viza

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările