Deputat UDMR condamnat definitiv la şase luni cu suspendare pentru că şi-a angajat soţia la biroul parlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul UDMR îşi va pierde mai multe drepturi, printre care şi cea de a ocupa o funcţie publică FOTO Adevărul
Deputatul UDMR îşi va pierde mai multe drepturi, printre care şi cea de a ocupa o funcţie publică FOTO Adevărul

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Politicianul şi-a angajat soţia la biroul său parlamentar.

Prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost menţinută hotărârea luată în primă instanţă în cazul deputatului Mate Andras Levente, acuzat de conflict de interese, potrivit Mediafax.

"Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul Mate Andras Levente împotriva sentinţei penale din 30 iunie 2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală", a decis, luni, un complet de cinci judecători de la instanţa supremă.

Nu mai poate fi parlamentar

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa închisorii pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. În perioada suspendării executării pedepsei cu închisoarea, se suspendă şi pedeapsa accesorie.

În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.

"Mate Andras Levente, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a soţiei sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru soţia sa în cuantum de 5.508 lei", arăta Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ANI a sesizat infracţiunea

Dosarul a fost deschis după ce, în septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului UDMR.

Mate Andras Levente a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, arăta atunci ANI.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective, preciza ANI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite