VIDEO Deputatul cu mitraliera, urmărit penal pentru tulburarea liniştii publice. Rădulescu este acuzat şi de implicare în Mineriada din 13-15 iunie 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviul dat ziarului Adevărul de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, în care a mărturisit că e decis să folosească din nou arma AKM cu care ar fi luptat la Revolutie, i-a adus parlamentarului un nou dosar penal. De curând numele său apare şi în dosarul Mineriadei, în care este acuzat că ar fi participat la represiunea manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Rădulescu are deja o condamnare la închisoare cu suspendare.

Condamnat în urmă cu doar 3 luni la închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi activităţi incompatibile cu calitatea sa de parlamentar, deputatul PSD Cătălin Rădulescu o comite din nou. El s-a ales cu un nou dosar penal pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice după declaraţiile belicoase făcute într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”. Concret, parlamentarul a afirmat că protestatarii din Piaţa Victoriei ar trebui alungaţi cu tunurile cu apă şi că are acasă o mitralieră AKM, cu care ar fi luptat la Revoluţie şi pe care este pregătit să o folosească din nou.

Şi de parcă nu era de ajuns, deputatul a aflat miercuri că numele său apare şi în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Asta după ce Asociaţia 21 Decembrie 1989 a cerut Parchetului General punerea sub acuzare a lui Rădulescu, după ce mai mulţi martori l-ar fi identificat drept unul dintre organizatorii deplasărilor de forţe politice şi paramilitare care au participat la Bucureşti la represiunea manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

„Numele lui Cătălin Rădulescu este în dosarul Mineriadei, prin declaraţiile pe care le-au făcut unii reprezentanţi ai FSN din Piteşti, în urmă cu puţin timp. În urmă cu o lună i-am spus procurorului general că există un personaj din PSD, care are rang de demnitar, care a fost implicat în acele evenimente. La Piteşti, am stat de vorbă cu foştii lui colegi din FSN. Cătălin Rădulescu a fost liderul FSN Argeş şi a primit ordin de la cabinetul lui Ion Iliescu, în 12 iunie 1990, să mobilezeze simpatizanţii şi să-i aducă la Bucureşti. Lucru care s-a întâmplat“, a explicat, pentru „Adevărul“, Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie.  

„Sunt pregătit să ies şi să trag“

Declaraţiile care i-au adus deputatului Cătălin Rădulescu dosarul penal pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice au fost făcute în cadrul unui interviu pentru „Adevărul“.

„Pentru ce se mai duc oamenii în Piaţa Victoriei acum şi de ce noi nu ieşim împotriva lor cu tunurile cu apă dacă nu mai au motiv? Nu putem să transformăm un loc în maidan. (...) Nu poţi în fiecare zi un loc să-l transformi într-un maidan. Să stea ca proştii în fiecare seară acolo? N-au de lucru, n-au copii, n-au familii? Nu au ieşit pentru nicio ordonanţă. Au fost scoşi în stradă şi manipulaţi groaznic de cine a avut interes să îi manipuleze. Mulţi ies în stradă la orice e dat pe Facebook şi au fost aduşi de la multinaţionale. (...) Arma nu o să mi-o ia nimeni în viaţa vieţilor şi o ţin, că poate vreodată, dacă mai vine cineva cu vreo idee din asta să transforme statul ăsta pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies şi să trag, imediat“, a fost declaraţia şocantă a deputatului.

Miercuri, Rădulescu a dat înapoi, afirmând că nu are niciun AKM şi că a vrut să râdă de jurnalişti. „Era o bătaie de joc“, a spus deputatul după ce a văzut că gluma se îngroaşă.
Dosarul a fost deschis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la infracţiunea de tulburare a liniştii şi ordinii publice.

Şi Poliţia Judeţeană Argeş a anunţat că s-a autosesizat după declaraţiile lui Rădulescu şi face verificări cu privire la respectarea Legii privind regimul armelor şi muniţiilor.

Rădulescu riscă excluderea din PSD

Atitudinea lui Cătălin Rădulescu a stârnit nemulţumiri în propriul partid. După ce senatorul PSD de Cluj Horia Nasra a declarat că de 24 de ore aşteaptă „cel puţin nişte scuze“ din partea deputatului, şeful PSD, Liviu Dragnea, l-a taxat şi mai dur pe social-democrat.

Dragnea a spus, miercuri, că afirmaţiile lui Cătălin Rădulescu privind protestatarii sunt „neavenite“ şi „foarte periculoase“, iar acesta nu ar mai trebui să aibă dreptul de a deţine arme de foc. Dragnea a mai spus că deputatul „riscă foarte multe lucruri“ în privinţa statutului său în PSD, o decizie privind excluderea urmând să se ia în cadrul partidului.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a arătat, miercuri, că declaraţiile lui Rădulescu sunt „excesive“. „Personal, nu sunt de acord cu ceea ce am văzut. Am văzut şi conducerea Camerei că a reacţionat. Până la urmă, ţine de comportamentul fiecăruia dintre noi. Sigur, sunt declaraţii excesive“, a afirmat Grindeanu.

Declaraţii care i-ar putea aduce chiar şi închisoarea aacă va fi găsit vinovat.  Potrivit Codului penal, tulburarea ordinii şi liniştii publice este „fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică“ şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Condamnarea

Instanţa supremă l-a condamnat definitiv, pe data de 5 decembrie 2016, pe deputatul PSD Cătălin Rădulescu la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat de dare de mită şi de administrarea unei firme, faptă incompatibilă cu calitatea sa de parlamentar.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş,  există declaraţii ale unor martori referitor la faptul că deputatul Cătălin Rădulescu ar fi fost implicat în iunie 1990 în organizarea mineriadei, în calitate de preşedinte al FSN Argeş, când ar fi transmis dispoziţie să aducă la Bucureşti oameni din judeţul Argeş.

Mărieş a mai spus că deputatul ar trebui să aibă aceeaşi calitate, de inculpat, ca Ion Iliescu şi Petre Roman în dosarul Mineriadei.

„El în interviu spune de Mineriada din 1991, noi de cea din 1990. Atunci erau toţi criminalii”, a spus Mărieş.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite