Deputatul PSD Ion Stan, condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Stan a primit prima sentinţă: doi ani de închisoare cu executare FOTO Arhivă
Ion Stan a primit prima sentinţă: doi ani de închisoare cu executare FOTO Arhivă

Deputatul PSD Ion Stan a fost condamnat de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare, el fiind găsit vinovat de trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat că a cerut bani unui om de afaceri, pentru a-i obţine contracte cu statul. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de către deputat la completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe.

Instanţa a decis şi confiscarea de la Ion Stan a sumelor de 45.000 lei şi de 535.000 lei.

Ion Stan a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, în decembrie 2013, el fiind acuzat că ar fi cerut sume importante de bani în schimbul cărora s-ar fi angajat faţă de omul de afaceri Nicuşor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorală, că îi va obţine contracte cu statul.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Stan Ion, deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă", arăta Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Bani pentru campania electorală contra acordarea de contracte

Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan a solicitat denunţătorului (Nicuşor Dima) 130.000 lei, bani destinaţi achiziţionării combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi achiziţionării de produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare.

"Inculpatul Stan Ion a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări, de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător. În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul şoferului său, Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare (în total 60.000 lei) o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală", preciza sursa citată.

Procurorii susţin şi că, în perioada mai-noiembrie 2009, Ion Stan, având funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid politic, a primit, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte, de la acelaşi denunţător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei.

"În schimb, inculpatul l-a lăsat pe denunţător să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari, respectiv primari ai unor localităţi din judeţul Dâmboviţa, astfel încât ar putea să determine acele primării să încheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de către denunţător", a mai arătat DNA.

Anchetatorii au mai recizat că solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a lui Stan a fost respinsă prin vot, la 21 decembrie 2012, de Plenul Camerei Deputaţilor, deşi Comisia juridică a Camerei Deputaţilor votase anterior pentru încuviinţarea arestării preventive a inculpatului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite