Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Der Spiegel: Unde au ajuns milioanele de euro ale concernului EADS, pentru un contract în România

5
14 Sep 2015 21:50:51
Autor: Redacţia Adevărul
Monitorizarea granitei
romanesti cu Moldova: din perspectiva fostului Presedinte, un contract corupt. FOTO Reuters
Monitorizarea granitei romanesti cu Moldova: din perspectiva fostului Presedinte, un contract corupt. FOTO Reuters

Pentru a-şi asigura un contract în România, concernul EADS a plătit milioane de euro unor apropiaţi ai Serviciilor Secrete. Oare banii au fost folosiţi pentru „a sensibiliza“ politicieni?

Despre micuta si foarte selecta strada pe care locuieste Henry R. circula in Hamburg o povestioara interesanta si, se pare, foarte potrivita cu personajul. Se spune ca un fost Senator a avut grija ca poteca ce urmareste malul raului Alster, pe care oamenii obisnuiesc sa se plimbe, face un ocol brusc. Asta pentru ca domeniile extrem de pitoresti sa nu piarda farmecul contactului cu raul. Si, de asemenea,  pentru ca domnul Senator si vecinii sai sa nu fie deranjati de “popor” prin geamul de la sufragerie.

Aici un mic ocol, dincolo o modificare si asta intotdeauna cu respectarea punctului public de vedere. La fel ca in fata propriei usi s-au petrecut lucrurile probabil si intr-o situatie in care numitul Henry R. a avut un rol important. Daca banuielile Procuraturii din Munchen sunt corecte,Concernul EADS, specializat in aeronautica si tehnica militara, a folosit o firma in proprietatea lui R. pentru a-si asigura un mare contract public in Romania, prin mituire.

Numele concernului, într-un raport de investigaţie

Acesta este motivul pentru care numele concernului apare intr-un raport de investigatie de anul trecut, privind sediul central din Ottobrunn. Conform raportului, EADS ar fi transferat bani prin intermediul firmei catre decizori romani, pentru a asigura plati rapide,  de ordinul milioanelor, catre EADS. Cercetarile sunt indreptate impotriva a patru manageri ai concernului, printre care si seful Departamentului Aparare,Stefan Zoller ( Spiegel 50/ 2014). Acuzatia: Cel putin au avut cunostinta de platile ilegale.

Inca nu afost demonstrat nimic dar, daca ar fi sa dam crezare procurorilor, si o a doua firma romaneasca s-a dovedit extrem de utila  in “gresarea” mecanismului de obtinere a unor dotari de ultima generatie pentru monitorizare granitelor romanesti. Si, dupa cum arata investigatiile comune ale Der Spiegel si ale Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie, constructorul Airbus nu a avut nici o retinere in a tese legaturi cu serviciile secrete.

Nu a fost o premiera faptul ca EADS a fost investigata de procurori in epoca lui Tom Enders, pe atunci sef al concernului. De ani buni, procurorii fac cercetari in Germania si Austria privitor la posibile “plati informale” in cazul vanzarilor de avioane Eurofighter catre Austria. Oare este vorba de cazuri izolate care au scapat Departamentului de Compliance? Sau concernul denumit acum Airbus a inchis ochii in mod constient, deoarece exista un Sistem al Mitei?

In cazul de fata, doua denunturi anonime dadeau detalii inca din 2008 si 2011 in ceea ce priveste mituirea. Primul denunt a ajuns chiar la Wolfgang Schauble, pe atunci Ministru de Interne. Din 2013, procurorii din Munchen scotocesc prin Departamentul de Tehnica Militara a Airbus, denumit la vremea respectiva Cassidian. Un modus operandi, doua locatii diferite:  In Arabia Saudita concernul  ar fi platit 13 milioane de Euro in 2011 si 2012, pentru a adjudeca un contract in valoare de 1,7 miliarde Euro privind gardul de frontiera cu asigurare electronica.

EADS şi neplăcerile din România

In Romania, lucrurile au fost mult mai complicate decat in tara in care Seicul dicteaza. EADS se pare ca s-a confruntat cu neplacerile unei democratii in procesul de presupusa mituire – o schimbare de conducere la nivel inalt, in cursul careia chiar si contactele bine intretinute s-au frant.

In momentul in care Guvernul Romaniei a semnat primul contract cu EADS, in 2004, Primul Ministru era Social Democrat – Adrian Nastase. Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroder a fost prezent la Bucuresti, cu ocazia parafarii si a promovat succesul EADS ca un eveniment de stat. 3150 de km de granita trebuiau securizati de catre concern, dintre care , 1870 km, odata cu aderarea Romaniei la UE in 2007 trebuiau sa asigure securizarea granitelor exterioare ale “Fortaretei Europa”. Modalitatea prin care EADS a obtinut acest contract, nu a fost facuta public. Luni mai tarziu, presa din Romania a dezvaluit faptul ca acest contract, parafat de catre Nastase in favoarea EADS, nu a respectat legislatia in vigoare privind licitatiile publice.

Institutia anticoruptie care investigheaza cazul, pleaca de la premisa ca EADS a cumparat contractul printr-o retea de firme, de care gigantul Fijitsu – Siemens nu ar fi strain si in cadrul careia se pare ca a jucat un rol important.

Se pare ca EADS a platit cel putin patru milioane de euro catre concernul IT iar jumatate din acesti bani s-ar fi scurs catre doua casute postale din Liechtenstein si Olanda. Ulterior, cel putin asa suspecteaza procurorii, banii s-au scurs catre aparatul de stat din Romania. Atat Nastase cat sib Fujitsu nu au dorit sa faca comentarii deoarece procedurile sunt inca in curs.

Insa, oricat de confortabil ar fi parut contractul pentru EADS- intrebarea decisiva era, cat mai valora acel petic de hartie dupa decembrie 2004, cand la conducerea tarii ajunsesera politicieni conservatori: Primul Ministru Calin Popescu - Tariceanu si Presedintele Traian Basescu.  Cel din urma a fost citat intr-una din telegramele Ambasadei Americane la Bucuresti cu declaratia ca, din punctul sau de vedere, contractul cu EADS fusese unul “corupt”.

Si a fost vorba doar de cateva luni pana cand Guvernul a cerut o renegociere a contractului, refuzand sa elibereze o prima transa de 650 de milioane de Euro. Spre sfarsitul lui 2005 s-a cazut la pace cu EADS asupra unei transe de 525 de milioane de Euro. Dealul fusese salvat pentru EADS, chiar daca in conditii mai «vitrege».

In acest interval de timp, se pare ca doua firme au preluat intretinerea relatiilor politice si financiare la nivel local pentru EADS. Una dintre ele se pare ca ar fi controlata de catre Henry R. din Hamburg. Scopul principal il constituia asigurarea fluxului constant al platilor transelor catre EADS.

Personajul, originar din Romania si emigrat in Germania inca din 1973, cu pasaport german, a dezvoltat in anii ’90, impreuna cu doi parteneri, grupul de firme Midocar. In conformitate cu propriile declaratii ale firmei, este principalul importator de autoturisme VW si Audi pentru piata din Romania. Este insa batator la ochi ca Midocar are relatii contractuale cu institutiile de securitate ale statului. Firma se pare ca a vandut sute de autoturisme catre Ministerele de Interne, al Apararii si catre Ministerul Justitiei – precum si catre Serviciile Secrete.

Unul dintre patroni, Tudor G., se pare ca ar fi avut relatii cu personaje din conducerea serviciilor secrete care datau inca de pe vremea dictatorului Nicolae Ceausescu. In 2007 a fost acuzat impreuna cu un general SRI fiindca i-ar fi facut cadou celui din urma un VW scump, ca rasplata pentru contracte publice. Procedura deschisa impotriva lui G. s-a incheiat in 2013 cu suspendare, nu pentru coruptie ci pentru fraude financiare. Generalul a fost condamnat pentru mituire.

Cel de al treilea asociat al Midocar, Silviu P., a fost cofondatorul unei uniuni de

Lobby, cea a importatorilor auto, a carui Presedinte a fost Premierul Tariceanu, devenit dupa incheierea mandatului Presedinte de Onoare.

In momentul in care Midocar Consulting a fost angajata in renegocierea contractului nu avea habar de ceea ce presupunea securizarea granitelor. Dar asta se pare ca nu a contat pentru EADS. Ceea ce conta erau bunele relatii pe care Midocar le avea la acea vreme. Vasile Blaga, fostul Ministru de Interne de la acea vreme declara zilele acestea ca a fost socat cand a aflat ca subordonatii sai nu negociau contractul in cadrul Ministerului de Interne si nici macar in sediul EADS ci in cladirea Midocar, companie care nici macar nu a vut un rol oficial in derularea contractului. Neoficial insa, se pare ca a vut un rol decisiv. Dupa cum rezulta din Raportul de investigatie a procuraturii muncheneze, EADS a platit in 2006 si 2011 4 milioane de Euro catre aceasta firma. O mare parte din acesti bani, investigatorii considera ca au fost bani pentru mita care trebuia sa demoleze rezistenta noilor parteneri de negociere.

Banii EADS au ajuns în România

Alti bani ai EADS au curs catre o a doua firma din Romania. Inca una care nu avea habar de securizarea frontierelor ci mai degraba de depasirea lor si anume in domeniul comercial. 2.2 milioane de Euro a incasat ICAR Business Research SRL. in conformitate cu datele prezentate de investigatori, intre 2005 – 2009 de la EADS. Pentru ce? Inhvestigatorii presupun ca pentru mita.

Un lucru este sigur: Si proprietarii ICAR aveau cele mai bune legaturi cu Guvernul Romaniei si Serviciile Secrete. Seful ICAR, Catalin Harnagea a fost intre 1997 si pana la sfarsitul anului 2000 Directorul SIE iar partenerul sau, Dorin Marian a fost la sfarsitul anilor 90’ consilierul pe probleme de securitate si coordonator al serviciilor secrete al fostului Presedinte. Se pare ca acestea au fost  motive suficient de solide pentru  ca EADS sa incheie cu firma lor un contract de consultanta pentru o perioada de patru ani, incepand cu 2005, desi Marin si Harnagea abea preluasera firma si aceasta se profilase in piata doar ca Institut de Sondare a Opiniei Publice.

Marian si Harnagea contesta vehement ca ar fi platit vreodata bani murdari ca mita.Harnagea confirma insa ca s-ar fi intalnit cu doi Ministri ai Internelor si alti oficiali pentru a sustine cauza EADS. Fostul sef al Serviciilor de Informatii Externe mai aduce ca argument faptul ca era un prieten apropiat al Premierului Tariceanu. Acesta este astazi Presedintele Senatului iar Harnagea lucreaza pentru el ca si consilier pe probleme de securitate. Ambii subliniaza insa ca nu au discutat niciodata despre contractul EADS. In conformitate cu declaratiile lui Tariceanu, acesta nici nu a fost vreodata implicat in derularea acestui contract, care nu intra in atributiile sale.

Cei doi proprietari romani ai Midocar nu au dorit sa faca declaratii referitoare la afacerea EADS. Partenerul lor din Hamburg, Henry R. recunoaste ca este implicat in Midocar Consulting si ca stie de cercetarile intreprinse impotriva EADS.El insusi insa ar fi fost implicat doar in afacerile cu autoturisme ale grupului Midocar si nu ar avea nici o legatura cu activitatea de consultanta pentru EADS. Declara ca nu are contacte cu Serviciile Secrete.

EADS nu a dorit sa faca declaratii in legatura cu afacerea mentionata anterior. Justificarea: Cercetarile interne, pentru care s-a angajat firma Freshfields, nu sunt inca incheiate. Fostul Director din Germania al firmei, Zoller, neaga orice acuzatie privind coruptia. El personal nu ar avea cunostinta despre nici un fel de plati informale.

Un personaj insa nu se mira deloc de suspiciunile procurorilor din Munchen: fostul Presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Nu, el nu ar fi uimit daca s-ar demonstra ca s-au scurs bani necurati dinspre Midocar si ICAR. Faptul ca institutia anticoruptie a verificat anul trecut resedintele asociatiilor Midocar si ICAR , Harnagea si Marin, se integreaza in peisajul descris. Faptul ca functionarii publici din Romania ar fi curati, nu prea se pliaza pe aceste realitati.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mihai Popescu
14.09.2015, 22:22:51

Putregai la nivel inalt. Romafia este cangrenata si nu mai are scapare.

+1 (3 voturi)
Pârşu
14.09.2015, 22:44:22

Lasa ca nici cu occidentalii nu mi-e rusine. La orice contract major isi cereau partea de spaga.

0 (2 voturi)
arogantu
15.09.2015, 08:30:25

Pai dacă știau ca aici are cine sa le dea și lor partea ce erau sa facă sa stea aiurea și doar sa cotizeze...

Utilizator Adevărul
14.09.2015, 23:50:40

Comentariu considerat abuziv.

M Costi
15.09.2015, 06:19:22

Da...e clar ca ...noaptea !

Modifică Setările