Deruta de după instalarea Guvernului Cioloş

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Ciolos in parlament FOTO Inquam Photos

Observ de câteva zile un soi de derută interesantă a politicienilor, dar şi a susţinătorilor partidelor noastre politice. Chiar şi simbriaşii din presă ai partidelor au o problemă în acest moment şi nu mai ştiu care este direcţia. Şi, când direcţia este neclară, în mod ciudat politicienii au început să lucreze în folosul nostru.

În primul rând pare că parlamentarii s-au întors dintr-o dată cu faţa către cetăţean şi discută legi care au, în sfârşit, legătură cu oamenii care i-au trimis în Parlament. Discuţiile publice din ultimele zile s-au purtat pe temele care au legătură cu sănătatea noastră (vezi legea anti-fumat) sau cu banii noştri (vezi legea ”Dai casa şi scapi de bănci” sau majorarea salariilor bugetarilor).

Acum, spuneţi sincer, de când n-a mai fost o aşa avalanşă de legi şi discuţii politice şi comunitare în chestiuni cu care ne confruntăm noi, cetăţenii?

Ţineţi minte ce se întâmpla înainte de instalarea guvernului de tehnocraţi? Săptămână de săptămână se discuta despre imunitatea lor, a parlamentarilor, sau despre salariile miniştrilor şi alte privilegii ale aleşilor. Discuţiile despre ce interesează cetăţeanul simplu erau aproape nule şi asta nu pentru că noi n-am avea probleme ci pentru că agenda lor era mai importantă.

Nu sunt naiv şi cred că nu va dura mult până când parlamentarii se vor întoarce din nou cu faţa către ei şi vor încerca să-şi voteze iar privilegii şi, fără ruşine, vor reveni la năravurile vechi. Dar ceea ce se întâmplă azi trebuie consemnat tocmai pentru a arăta că, atunci când intervine deruta şi frica, parlamentul poate lucra fix pentru oamenii care i-au trimis acolo şi nu doar pentru ei. Este un moment important care trebuie să fie fixat şi pe cât posibil prelungit. Este momentul de bune practici al politicii care trebuie amintit atunci când lucrurile derapează din nou spre zile negre.

Şi pentru că sper ca acest moment de graţie să ţină cât mai mult, i-am putea ajuta pe politicieni să aşeze printre priorităţile de discuţie şi legiferare câteva chestiuni pe care le cerem de foarte multă vreme şi care nu sunt rezolvate.

Legile, amendamentele, propunerile şi discuţiile pentru încurajarea natalităţii sunt pe primul plan, acum că tocmai sărbătorim Ziua Naţională şi vedem că suntem din ce în ce mai puţini între aceste graniţe. Iar acum, după ce am scăpat de generalul care confiscase expresia, putem spune că această dezbatere este de interes naţional urgent!

Apoi, avem o televiziune naţională în metastaze. Plătim taxa TV dar iată că nu e de ajuns ca să acopere găurile din bugetul postului public. Este important ca politicienii să repună TVR-ul, Agerpres-ul şi Radioul Public în agenda naţională.

O altă discuţie binevenită este cea referitoare la infrastructura ţării. Lipsa ei omoară mai mulţi oameni într-un an decât atentatele teroriste din Europa şi nimeni nu deschide vreo carte de condoleanţe. Grăbiţi construcţia de autostrăzi şi drumuri, chemaţi ministrul de resort în Parlament şi conveniţi asupra priorităţilor. Urgent!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite