Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Imagini de la acţiunea mascaţilor care au descins la o adresă greşită, spărgând uşa unui profesor: „Nu au sunat la uşă, au spart-o. Au dat buzna în casă 14 poliţişti“

51
18 Feb 2018 12:09:11
Autor: Sorin Ghica
FOTO Arhivă Inquam
FOTO Arhivă Inquam

Gafă de proporţii a mascaţilor de la Poliţia Prahova. Doi pensionari din Bucureşti au fost trântiţi la pământ şi loviţi, după ce poliţiştii de la trupele speciale au năvălit în apartamentul în care se aflau. Mascaţii, care căutau o femeie suspectată de înşelăciune, au greşit apartamentul şi i-au spart uşa profesorului de Istorie Corneliu Riegler, de la Colegiul „George Coşbuc”.

 

Cei doi pensionari veniseră cu fiica lor în vizită acasă la logodnicul fetei, Corneliu Riegler (foto jos), profesor de Istorie la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală. Cei trei aşteptau să revină acasă Corneliu Riegler, când pe uşă au năvălit mascaţii. Nu s-au obosit să sune la uşă, care era descuiată, de altfel, ci au spart-o cu berbecele.
 
Agenţii de la trupele speciale ale Poliţiei Prahova, care căutau o femeie suspectă de înşelăciune, i-au imobilizat pe bătrâni, le-ar fi pus armele la tâmplă şi i-ar fi lovit când aceştia au cerut explicaţii. Poliţiştii erau convinşi că au de-a face cu complici ai suspectei, care în actele evidenţei populaţiei locuia la acea adresă, au încercat aceştia o explicaţie ulterior.
 
Pensionarul lovit de mascaţi FOTO Corneliu Riegler 
 
Când şi-au dat seama că, de fapt, au nimerit la o adresă greşită, poliţiştii au plecat fără ca măcar să-şi ceară scuze.
 
Iubitul fetei nu era acasă când s-a întâmplat totul. A venit într-un suflet, când tânăra cu care urmează să se căsătorească l-a sunat plângând. Când Corneliu Riegler a ajuns acasă, mascaţii tocmai plecau.
 

„Poliţiştii au spart uşa şi nu s-au legitimat“

Profesorul Corneliu Riegler (foto jos) a povestit, pentru „Adevărul“, coşmarul prin care au trecut prietena sa şi părinţii acesteia.

„Adevărul“: În comunicatul oficial, poliţiştii au spus că au acţionat conform procedurilor şi că au sunat la uşă. Este adevărat?

Corneliu Riegler: Poliţiştii mint, nu au sunat la uşă, au spart-o direct. Prietena mea era acasă cu părinţii ei, care veniseră în vizită. Eram la ore şi m-a sunat. Am văzut că insistă şi mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva rău. Mi-a spus că au dat buzna în casă 14 poliţişti. Erau şase poliţişti mascaţi şi opt în civil, inclusiv o femeie care râdea în timp ce părinţii prietenei au fost imobilizaţi şi loviţi. Nu înţeleg ce i se părea atât de comic...

Deci, au spart uşa.

Prietena mea era pe hol, nici măcare nu încuiase uşa, era descuiat. A auzit doar o buşitură în uşă. Ăia care spun că au sunat mint. Au lovit direct cu berbecele în uşă. Dacă asta e sonerie... Puteau să apese pe clanţă şi intrau.

Au spus pe cine căutau, de fapt?

Nu s-au legitimat, n-au arătat niciun document şi nici n-au spus pe cine caută. Nici măcar n-au legitimat persoanele pe care le-au găsit în apartament. Blocul este exact lângă Secţia 14 Poliţie, înainte să dea buzna puteau să întrebe poliţistul de proximitate dacă acea persoană pe care o căutau locuieşte sau nu la acea adresă. Judecătorul care dă mandat trebuie să verifice, nu să semneze ca primarul...

Ce s-a întâmplat mai departe?

Au intrat ca naziştii, au îndreptat puşca spre prietena mea, au pus-o să stea în genunchi cu mâinile la cap, de parcă erau în război. Apoi a ieşit din bucătărie mama ei, femeie de 70 de ani. Au prins-o de păr şi au trintit-o la pământ, cu faţa în jos. Tatăl, care venise şi el, a fost imobilizat. Prima reacţie a fost să-l lovească cu patul puştii în faţă, dar l-au lovit în antebraţ. Avem certificat medico-legal în acest sens. Un poliţist i-a tras şi o palmă peste cap şi l-a trântit la pământ.

Aţi apucat să staţi de vorbă cu poliţiştii care au făcut percheziţia?

Am ajuns în 20 de minute. Mascaţii de la SIAS ieşiseră din bloc şi aşteptau în maşină. Nu şi-au cerut scuze, n-au spus dacă repară uşa măcar. Pur şi simplu au plecat. Au rămas în apartament poliţiştii în civil, i-am găsit stând cu picioarele pe canapeaua mea. Au zis, senin, că au greşit adresa, căutau pe alticineva. Au zis că o să facă un proces-verbal de constatare. Se simţeau ca la ei acasă.

Poliţiştii în civil care îi însoţeau pe mascaţi FOTO Corneliu Riegler 

Au făcut proces-verbal?

Nu au mai făcut, au primit un telefon, probabil de la şefi, şi au plecat imediat, fără să mai zică nimic.

Pe cine căutau, de fapt?

Această persoană a mai fost căutată de poliţie. Această persoană, acum 15 ani era minoră şi bătrâna de la care am cumpărat eu apartamentul a ajutat-o să-şi facă buletin de Bucureşti, pentru a da examen aici la şcoală. Dar nu a locuit niciodată aici. Între timp, şi-a făcut alt buletin.

Cum veţi proceda în continuare? Intenţionaţi să depuneţi plângere?

Evident,  o să facem plângere la Parchet. Dar eu mă întreb: aveau mandat să bată pe cine găsesc la această adresă? Eu ştiu că legea spune că poliţistul trebuie să se legitimeze. Al doilea pas este să arate documentele care stau la baza percheziţiei, iar apoi trebuiau să le pună în vedere celor vizaţi că au dreptul la un avocat. Această procedură s-a transformat în pumni, picioare şi uşi sparte. Cum să baţi bătrâni de 70 de ani şi să spargi uşa? Cei care în ţara asta sunt puşi să aplice legea şi să vegheze la respectarea ei sunt cei care o încalcă cel mai grav. Eu cred că femeia aia pe care o căutau nu avea atâte păcate câte au ei. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

geek-a-contra
18.02.2018, 12:37:51

a inteles cineva ceva? " Agenţii de la trupele speciale ale Poliţiei Prahova, care căutau o femeie suspectă de înşelăciune, i-au imobilizat pe bătrâni, le-au pus armele la tâmplă şi i-au şi lovit când aceştia au cerut explicaţii..... Iubitul fetei nu era acasă când s-a întâmplat totul." sint curios: toate arestarile din Ro se fac cu mascatii? chiar si in cazul suspectilor de inselaciune?

+8 (10 voturi)
Val Vali
18.02.2018, 12:49:36

De unde ati dedus ca au nimerit la adresa gresita? Cautarea unei persoane se face pe baza datelor de la evidenta populatiei, respectiv ultima adresa postala valida, pentru care i s-a eliberat carte de identitate. Ca actualul proprietar a cumparat acum 15 ani locuinta respectiva, ca persoana cautata avea deja eliberat CI la adresa respectiva, dar de cel putin 15 ani nu a dat pe acolo, este altceva. Daca nu a fost gasita acolo, probabil va fi data in urmarire nationala, pentru a fi prinsa. Dincolo de duritatea politiei in astfel de situatii, poate ca ar fi bine ca romanii sa invete ca trebuie sa te supui comenzilor politistilor, nu sa protestezi sau parlamentezi. In SUA daca se opuneau unei descinderi a politiei, poate ca azi li se aduceau coroane cu inscrisul "Sincere regrete". OK, au procedat gresit, facuta reclamatie la politie, trims devizul de reparat usa, eventual proces prin care se cer despagubiri morale. Nu se intampla in fiecare zi o astfel de situatie, nu se poate generaliza.

-19 (27 voturi)
albu gaby
18.02.2018, 13:09:14

Asa-i, Romania este inca departe de o tara civilizata! Intr-o tara civilizata, acei mosi recalcitranti, erau deja gata impuscati si inhumati!

-11 (13 voturi)
emilu
18.02.2018, 13:15:17

Nu te supara ,dar ceva nu e in regula.Cum adica ,procedura e sa spargi usa cu berbecele?Au cerut mai intai sa li se deschida? Cand au vazut ca persoana cautata nu se afla in locuinta, au cerut celor aflati in locuinta sa se legitimeze?Inainte de a trece la daramat au verificat totusi cine locuieste acolo?Cred ca nu era asa greu sa o faca.Nu cred ca e cazul sa comparam situatiile de la noi cu cele din USA sunt total diferite,asa ca si procedurile trebuie sa fie diferite.Asa ca dupa mine toti aceia care au gresit ,de la cei ce i-au trimis acolo pana la cei ce au actionat trebuie sa plateasca .Nu cred ca e loc in institutiile de acest gen de asemenea indivizi lipsiti de orice urma de profesionalism.

+15 (15 voturi)
Stefan din nord
18.02.2018, 13:21:32

Ce legi sunt astea de niste huidume de 1,90 m si peste 100 kg mascati pe fata au dreptul sa loveasca cu brutalitate femei tinere sau si mai rau babe in toata regula Ce pericol major pentru integritatea lor fizica reprezinta o baba speriata de e nevoie sa fie trantita cu fata la pamant ?

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările