Descinderi la CFR şi Ministerul Transporturilor. Directori şi „naşi” acuzaţi de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de controlori CFR sunt acuzaţi de luare şi dare de mită FOTO Mediafax
Zeci de controlori CFR sunt acuzaţi de luare şi dare de mită FOTO Mediafax

Nu mai puţin de 200 de controlori de la toate regionalele Căilor Ferate Române (CFR) şi directori din cadrul Ministerului Transporturilor au fost „ridicaţi” joi dimineaţă de poliţişti pentru a fi audiaţi de procurorii Parchetului Braşov într-un amplu dosar de evaziune fiscală şi corupţie. Surse judiciare susţin că prejudiciul cauzat CFR de învinuiţii în această cauză se ridică la aproximativ 10 milioane de euro pe an.

UPDATE: Directorul CFR, Ştefan Roşeanu, a declarat că în această anchetă sunt vizate aproximativ 200 de persoane, printre care controlori şi şefi de tren. Tot el a menţionat că aproximativ 30% dintre călători circulă fără bilet, iar pierderile sunt de 100 – 150 de milioane de lei anual. 

Din Palatul CFR nu au fost „ridicaţi” pentru a fi duşi la audieri angajaţi ai Ministerului Transporturilor, ci angajaţi ai CFR Călători, care are sediul în aceeaşi clădire, a susţinut directorul CFR.

Roşeanu a mai adăugat că „mersul cu trenul fără bilet este un fenomen antic şi de demult”: „O ştim şi de pe vremea lui Ceauşescu şi din schiţele lui Caragiale”.

În cazul în care se demonstrează că angajaţii au comis ilegalităţile de care sunt acuzaţi, le vor fi desfăcute contractele de muncă.

Întrebat dacă CFR Călători a făcut controale interne, Ştefan Roşeanu a spus că au existat câteva cazuri în care s-au desfăcut contracte de muncă după verificări, însă numărul acestora a fost mic. 

Operaţiunea fără precedent a fost declanşată în această dimineaţă de ofiţeri ai Poliţiei Transporturi care au descins la sediile CFR Călători din Bucureşti, Braşov, Craiova, Cluj, Iaşi, Suceava, dar şi din alte judeţe. Asta după ce, iniţial, Parchetul Braşov a emis 81 de mandate de aducere pe numele mai multor directori, şefi ai punctelor de control şi controlori.

Ulterior, „mascaţii” au ridicat şi zece angajaţi ai Ministerului Transporturilor, patru dintre ei – directori. Aceştia urmează să fie audiaţi şi ei de procurorii braşoveni care-i acuză de luare şi dare de mită. 

Potrivit anchetatorilor, controlorii luau bani de la călătorii fără bilete, strângeau sumele adunate, apoi transmiteau o parte din acestea şefilor lor. Prejudiciul cauzat astfel CFR se ridică – potrivit unor surse judiciare – la aproximativ 10 milioane de euro pe an, sumă ce reprezintă aproape 40% din încasările companiei de stat. Mai mult, susţin sursele citate, mita încasată zilnic de angajaţii CFR s-ar ridica la 100.000 de euro.

Prim-procurorul adjunct al Parchetului Tribunalului Braşov, Alina Popescu, a declarat că acţiunea de joi este o procedură de punere în executare a unor mandate de aducere. Aceasta a mai adăugat că „o parte dintre aceste mandate sunt emise pe numele angajaţilor CFR Călători”. 

„Aceştia sunt acuzaţi de infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu. Prejudiciul cauzat, însă, nu-l putem preciza în momentul acesta”, a conchis Popescu.

La rândul lui, preşedintele executiv al Uniunii Sindicatelor Libere Marfă Călători Infrastructură Braşov, Alexandru Lorincz, consideră că toată această operaţiune nu este decât un joc politic pentru privatizarea CFR Călători.

 „Jocuri murdare făcute prin mâna Poliţiei TF. Controlorii au fost citaţi nu telefonic, nu prin scris, ci s-a dat un ordin ca aceste persoane să fie scoase din trenuri şi să fie aduse la Braşov. Nu li s-a spus nimic, noi ne-am interesat la toate forurile şi toţi au ţinut secret. Anchetatorii au prezentat un mandat de aducere la Braşov. În acte era scris mită. Naşii sunt marii corupţi ai României. Este un abuz şi se face un joc politic prin care se încearcă privatizarea CFR. Trebuie să se facă un lobby puternic şi apoi se va trece la privatizare”, a mai adăugat Lorincz. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite