Elena Udrea şi Gala Bute. Procurorii cer aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea. Rudel Obreja şi Ştefan Lungu, reţinuţi în dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost reţinut, luni, după ce dimineaţă au avut loc mai multe descinderi în legătură cu dosarul „Gala Bute“. În acest caz, procurorii cer aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării, şi a fostului ministru al Economiei, Ion Ariton. DNA explică întreaga schemă a afacerii „Gala Bute“.

UPDATE Fostul consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Ştefan Lungu a fost reţinut, marţi dimineaţă, de procurorii anticorupţie, în dosarul „Gala Bute”.

UPDATE În jurul orei 21.30, procurorii DNA l-au reţinut pentru 24 de ore şi pe Cornel Răzmeriţă, primarul din Lupeni. Acesta urmează să fie prezentat marţi la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE Rudel Obreja a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), urmând să îşi petreacă noaptea în arestul Capitalei, fiind acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Mai mult, în cursul zilei de mâine, acesta va fi dus în faţa magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă.

„Propunerea de arestare preventivă va fi luată în discuţie mâine, la Curtea Supremă, pentru că se pare că vor fi şi miniştri”, a declarat avocatul Cătălin Dancu, cel care îl reprezintă pe Obreja.

Într-un alt dosar, Rudel Obreja a stat în arest preventiv în perioada 5 ianuarie - 6 martie, fiind acuzat că i-ar fi cerut un milion de euro lui Sorin Ovidiu Vântu, bani în schimbul cărora s-ar fi angajat să intervină pe lângă judecătorii instanţei supreme pentru a-i obţine o soluţie favorabilă într-un proces.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, omul de afaceri Adrian Gărdean, dar şi Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea în perioada în care aceasta a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, au acceptat să colaboreze cu procurorii DNA.

UPDATE: Gheorghe Nastasia, secretarul general al MDRT în mandatul Elenei Udrea, a fost şi el dus cu mandat în faţa procurorilor anticorupţie. Nastasia este cel care a semnat scrisoarea către bancă, prin care s-a angajat că ministerul va achita creditul bancar contractat de firma lui Rudel Obreja.

UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de deputatul Elena Udrea, în urma începerii urmăririi penale pe numele ei, de către procurorii anticorupţie, au declarat luni, pentru Mediafax, surse din CSM.

UPDATE Şi primarul din Lupeni, Cornel Răzmeriţă, a fost dus de mascaţi la sediul DNA, cu mandat de aducere, acolo unde va da declaraţii în legătură cu afacerea Gala Bute.

UPDATE Senatorii vor lua în discuţie, marţi, cererea procurorilor de încuviinţare a urmăririi penale a fostului ministru al Economiei Ion Ariton.

UPDATE Unul dintre martorii cheie, care a dezvăluit afacerea Gala Bute din interiorul ministerului Dezvoltării şi Turismului, a demisionat în urma discuţiilor cu conducerea ministerului. Mai mulţi funcţionari au încercat să arate conducerii ministerului, inculsiv ministrului Elenei Udrea, ilegalitatea implicării în afacerea Gala Bute. Ba chiar au trimis şi o notă de informare oficială.

„Martorii au arătat că insistenţa conducerii ministerului de a se întâlni cu Rudel Obreja pentru a găsi soluţii în sensul implicării ministerului în acest eveniment crease nemulţumire în rândul funcţionarilor, context în care s-a întocmit o notă de informare adresată conducerii ministerului în care a expus punctual motivele pentru care MDRT nu putea asigura finanţarea galei“, explică procurorii.

Martorii audiaţi de procurorii anticorupţie explică faptul că, în cadrul şedinţelor, Rudel Obreja susţinea în mod invariabil ca MDRT să-i finanţeze gala, invocând acordul ministrului, dar reprezentanţii compartimentelor de specialitate se opuneau.

„La data de 06 iunie 2011 Direcţia Promovare Turistică din cadrul MDRT a întocmit Referatul de oportunitate nr. 2566. Acest înscris cuprinde menţiunea „Anexăm propunerea venită din partea Federaţiei Române de Box”, care a fost modificată olograf „din partea Federaţiei Române de Box/firma organizatoare”, împrejurare care atestă că la acel moment funcţionarii cunoşteau deja că organizatorul galei este societatea S.C. Europlus Computers SRL“, susţin procurorii, care adaugă: „În aceeaşi zi, martorul şi-a dat demisia din minister“.

UPDATE Omul de afaceri Adrian Gărdean a fost adus şi el cu mascaţii la sediul DNA, acolo unde procurorii îl vor audia în dosarul Gala Bute

UPDATE Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost dus la DNA însoţit de trupele speciale. La intrarea în sediul, Obreja a spus că tot ce a făcut, a făcut legal şi că niciun ban de la Ministerul Dezvoltării nu a intrat în contul său. „Tot ce am făcut în Gala Bute a fost legal. Nu ştiu de alt dosar“, a spus Obreja.

UPDATE Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va elabora în trei zile raportul asupra cererii DNA privind începerea urmăririi penale în cazul Elena Udrea, a stabilit, luni, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu a precizat că Biroul Permanent a hotărât în unamitate să fie înaintată către Comisia juridică solicitarea DNA în cazul Elena Udrea, această comisie având trei zile pentru a întocmi raportul şi apoi în termen de cinci zile va fi dezbătut în plen.

UPDATE 13.10 Ştefan Lungu, consilierul Elenei Udrea, a fost dus cu mandat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, însoţit de poliţişti din trupele speciale. Ştefan Lungu urmează să fie audiat în dosarul „Gala Bute“.

UPDATE Cererea DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a deputatului Elena Udrea a ajuns la Camera Deputaţilor, potrivit unor surse politice citate de Mediafax.

Cererea DNA ar putea intra pe ordinea de zi a Biroului Permanent, care se va reuni începând cu ora 13:00, sau pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a conducerei Camerei, care se va reuni în noua sa componenţă în cursul după-amiezii.

Potrivit regulamentului Camerei, cererea DNA în cazul Elena Udrea va fi transmisă Comisiei juridice de Biroul Permanent, urmând să fie elaborat un raport care va fi supus votului plenului.

UPDATE 12.30 Senatul a primit luni de la DNA solicitarea privind începerea urmăririi penale a fostului ministrul Ion Ariton, suspectat de fapte de corupţie, însă, a retrimis DNA dosarele transmise, pentru că documentele nu erau numerotate.

Anunţul a fost făcut, luni, de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

"Au fost aduse dosarele referitoare la ministrul Ion Ariton pentru începerea urmăririi penale, însă, serviciile Parlamentului au solicitat, ca şi în cazurile precedente, ca aceste dosare să fie însoţite de un borderou de piese incluse în dosar, aşa încât să nu existe riscul dispariţiei unor piese importante. Vă pot confirma (că dosarele au fost transmise n.r.), dar ele nu au fost trimise la Biroul Permanent şi după aceea Comisiei juridice pentru că nu au fost în regulă", a spus preşedintele Senatului

"Le-am retrimis la procuratură pentru a face o operaţiune care e simplă şi care să nu ne creeze probleme ulterior", a adăugat Tăriceanu.

UPDATE 10.00 Procurorii au cerut aviz şi pentur urmărirea penală a fostului ministru al Economiei Ion Ariton, suspectat de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorul General Tiberiu Niţu a solicitat Senatului României avizului pentru Ariton, fost ministru şi actual senator. Acuzaţiile: participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Conform procurorilor, „în calitatea sa de ministru al Economiei, Ion Ariton i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR Ghimbav S.A. şi Societatea Naţională a Apelor Minerale S.A.) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute“, detaliază procurorii.

Procurorii spun că, în condiţiile în care evenimentul era organizat de o firmă privată, care era şi beneficiarul sponsorizărilor, sponsorizarea galei de box era interzisă de lege, care prevede că societăţile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activităţi de sponsorizare având ca beneficiari societăţi comerciale cu capital privat.

„În acest context, suma totală de 1.742.830 RON care ar fi făcut obiectul sponsorizărilor constituie prejudiciu pentru companiile menţionate“, explică procurorii.

DNA susţine că sponsorizările nu s-ar fi încheiat în lipsa intervenţiei ministrului, iar sumele ar fi rămas în patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat.

Ariton şi-a impus influenţa pentru acordarea sponsorizărilor

Pentru a determina reprezentanţii companiilor să adopte conduita menţionată anterior, Ion Ariton şi-a folosit autoritatea şi influenţa derivată din funcţiile de ministru al Economiei, senator şi preşedinte al filialei judeţene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare, PDL.

„Totodată, funcţia de conducere deţinută în cadrul partidului aflat la guvernare permitea influenţarea numirii directorilor companiilor cu capital majoritar de stat. Prin folosirea autorităţii şi influenţei, Ariton Ion a urmărit transferul nelegal al sumei de 1.742.830 lei în patrimoniul S.C. Europlus Computers S.R.L“, mai spun procurorii.

UPDATE 10.20 Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a recunoscut implicarea Elenei Udrea în dosarul Gala Bute în faţa procurorilor. acesta ar fi dat detalii importante anchetatorilor.

UPDATE 10.00 DNA cere aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea . Procurorii au înaintat Camerei Deputaţilor o cerere pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale în acest dosar. Elena Udrea ar putea fi cercetată pentru abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, precum şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorii investighează contractul încheiat pe 24 iunie 2011 între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în valoare de peste 10milioane de lei, atribuit prin care firmei Europlus Computers S.R.L.. În baza acestuyi contract, firma trebuia să presteze servicii de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

„Metoda de atribuire a contractului a fost negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, iar suma urma să fie rambursată din fonduri europene. În baza acestui contract, la data de 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei“, susţin procurorii.

DNA: Elena Udrea a avut cea mai importantă contribuţie

DNA susţine că fondurile publice ar fi fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului ar constitui în întregime un prejudiciu produs ministerului.

„Prin încheierea contractului s-ar fi urmărit, în realitate, asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu exista o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul ar fi fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi ar fi fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană“, mai spun procurorii într-un comunicat de presă.

Atribuirea prin negociere directă şi alte ilegalităţi din jurul acestui contract au atras refuzul de decontare a sumelor de către autoritatea de management a fondurilor europene, astfel încât, din cauza modului defectuos în care funcţionarii şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, sumele care ar fi trebuit rambursate din fonduri europene au fost suportate integral de către bugetul de stat.

„Pe parcursul cercetărilor penale desfăşurate până în prezent, a rezultat că cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului aparţine ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată, Udrea Elena“, explică procurorii anticorupţie.

Elena Udrea s-a folosit de imaginea lui Lucian Bute

Anchetatorii susţin că din probe adunate până acum a rezultat că Elena Udrea este cea care a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja. „A determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Rudel Obreja pentru a identifica soluţii pentru încheierea contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice“, mai spun magistraţii.

Probele aflate la dosar, spune DNA, conduc la ideea că Elena Udrea cunoştea împrejurările esenţiale ale cauzei şi a acceptat posibilitatea producerii rezultatului, având în vedere că îi fuseseră aduse la cunoştinţă în mai multe rânduri impedimentele legale şi că a participat sau a determinat încălcarea regulilor de încheiere a contractelor de achiziţie publică reglementate prin lege.

„Având în vedere că Lucian Bute era la acel moment una dintre personalităţile române cu cea mai mare cotă de popularitate, Udrea Elena avea un interes direct în organizarea galei, urmărind obţinerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii cu cea a sportivului. Totodată, faptele au produs un folos necuvenit lui Rudel Obreja, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv“, concluzionează procurorii.

„Săvârşirea faptelor a fost facilitată de împrejurarea că Udrea Elena putea influenţa atât atribuirea fondurilor europene, cât şi utilizarea ulterioară a acestora, având în vedere comasarea în cadrul aceluiaşi minister a activităţilor de dezvoltare regională şi a celor de turism. În acest mod, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional care funcţiona în cadrul MDRT aproba deciziile de finanţare a proiectelor, iar Direcţia Generală pentru Turism din cadrul aceluiaşi minister avea calitatea de beneficiar pentru un domeniu al programului şi cheltuia sumele astfel obţinute“, conform DNA..

Trafic de influenţă la bancă şi la SGG pentru firma din Gala Bute

După realizarea plăţii, pe 16 februarie 2012, suma de 8.116.800 lei a fost cuprinsă în cererea de rambursare transmisă de Direcţia Dezvoltare Turistică şi Marketing din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului către Organismul Intermediar pentru Turism (OIT), având în vedere că acest contract făcea parte din proiectul „Promovarea brandului turistic al României”, care urma să fie finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Decizia de finanţare menţionată fusese aprobată pe baza unei solicitări a Direcţiei de Promovare Turistică din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului semnate de secretarul general al ministerului, în numele ministrului Udrea Elena.

„Cererea de rambursare a sumei de 8.116.800 lei cuprinde declaraţii inexacte, în condiţiile în care, scopul real al utilizării fondurilor - organizarea unei gale de box - nu se regăsea printre categoriile de cheltuieli eligibile, iar organizatorul nu era Federaţia Română de Box, împrejurare cunoscută de autorii cererii“, explică procurorii.

Fondurile europene nu au fost fraudate, deoarece Autoritatea de Management a dispus suspendarea soluţionării cererii ca urmare a sesizării organelor de urmărire penală.

„Din datele şi probele cauzei rezultă că şi aceste fapte ar fi fost săvârşite la cererea ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Udrea Elena, care ar fi cunoscut împrejurările esenţiale ale cauzei şi care ar fi acceptat posibilitatea producerii rezultatului“, cred procurorii anticorupţie.

Procurorii vorbesc şi despre un presupus trafic de influenţă al Elenei Udrea în scopul obţinerii de foloase necuvenite în legătură cu obţinerea unui credit bancar de către firma Europlus Computers SRL.

„În cauză există date şi probe că Udrea Elena şi-ar fi folosit influenţa derivată din funcţia de ministru şi de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare asupra unui reprezentant cu putere de decizie dintr-o instituţie bancară şi asupra secretarului general al ministerului, pentru ca aceştia să îşi exercite atribuţiile într-o modalitate care să permită acordarea, de către bancă, a unui credit, societăţii Europlus Computers SRL. Suma astfel obţinută are natura unui folos necuvenit, în condiţiile în care împrumutul a fost acordat în regim de urgenţă şi în condiţii mai avantajoase decât cele prevăzute în normele de creditare ale băncii, avantaje pe care societatea nu le-ar fi obţinut în lipsa intervenţiei ministrului, mai arată procurorii“.

MDRT a plătit creditul firmei direct în contul băncii

 

Din actele procurorilor reiese că pe 29 iuni 2011, la cinci zile după încheierea contractului cu Europlus Computers SRL, MDRT a emis o adresă prin care comunica băncii acceptul prealabil că îi va plăti băncii, în mod direct, sumele datorate firmei Europlus Computers S.R.L. din contractului de servicii. „Adresa a fost semnată de către secretarul general al ministerului, care a arătat ca a acţionat la cererea ministrului Udrea Elena şi că ministerul nu eliberase niciodată asemenea înscrisuri pentru a garanta creditele unor societăţi comerciale“.

În baza acestei adrese, banca a acordat creditul firmei „pentru finanţarea cheltuielilor aferente contractului de servicii 232/24.06.2011 încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi S.C. Europlus Computers S.R.L.” Creditul ar fi trebuit restituit în termen de 3 luni, însă scadenţa a fost prelungită succesiv pentru 60 de zile, 30 de zile şi alte 30 de zile până la data de 27 ianuarie 2012.

MDRT a aprobat ulterior pentru plată doar suma 8.116.800 lei, o parte semnificativă a creditului, până la peste 10 milioane de lei, a rămas neacoperită. Procurorii spun că au existat discuţii la sediul ministerului între reprezentanţii instituţiei de credit, care solicitau achitarea întregii sume prevăzute în contract, şi cei ai instituţiei publice, care susţineau că nu pot achita decât serviciile recepţionate.

Ministerul a plătit băncii creditul firmei, dar numai parţial, adică cei puţin peste opt milioane de lei. Ulterior a fost plătită şi diferenţa printr-o altă schemă a MDRT, folosind o altă firmă privată. Concret, spun procurorii, diferenţa a fost achitată folosind fonduri primite de la o altă firmă care, la rândul său, le obţinuse în baza unui contract de achiziţie publică finanţat în regim de urgenţă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Transporturilor şi care a fost atribuit cu încălcarea dispoziţiilor legale de către reprezentanţii municipiului Lupeni.

„În cauză există indicii rezonabile cu privire la faptul că împrumutul nu ar fi fost acordat în asemenea condiţii, în lipsa influenţei exercitate de Elena Udrea“, concluzionează procurorii anticorupţie.

„Astfel, conduita reprezentanţilor instituţiei de credit (care au acceptat un risc neuzual, au aprobat creditul într-un termen neobişnuit de scurt şi au prelungit succesiv termenul de rambursare), se coroborează cu implicarea directă a ministrului în emiterea adresei din 29.06.2011 (care a reprezentat principala garanţie avută în vedere de comitetul de credit), precum şi cu rolul pe care MDRT l-a avut ulterior în obţinerea fondurilor cu care S.C. Europlus Computers SRL a achitat diferenţa de împrumut (prin finanţarea în regim de urgenţă a unui contract încheiat cu încălcarea legii)“, încheie procurorii.


Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că în această cauză se fac cercetări care vizează săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene.

Procurorii DNA fac 18 percheziţii în Bucureşti şi în patru judeţe, la sediile mai multor firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie, în dosarul „Gala Bute“. 

Printre locuinţele vizate, susţin surse judiciare, este cea a lui Rudel Obreja, dar şi domiciliul primarului oraşului Lupeni (Hunedoara), Cornel Resmeriţă.

De asemena, potrivit aceloraşi surse, anchetatorii fac percheziţii la locuinţele lui Ştefan Lungu din localitatea ilfoveană Corbeanca şi la domiciliului lui Adrian Gărdean din Snagov, dar şi la Miron Lupulescu în Haţeg şi Gheorghe Nastasia în Buşteni.

Percheziţii în Gala Bute. Ce firme sunt vizate

Tot în judeţul Hunedoara sunt percheziţii la firmele Termogaz Company din Haţeg, Rogard Coom Impex SRL, tot din Haţeg, Consmin SA din Petroşani şi Last Time Studio SRL din Câmpina, au precizat sursele judiciare. În demersul lor, procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

În dosarul „Gala Bute“, prin rechizitoriul din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, pentru fapte corupţie, precum şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor din acest dosar.

În decembrie 2013, procurorul şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privinţa soluţiei de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi, dar şi a calificării faptelor reţinute în sarcina lui Obreja.

Astfel, şeful procurorului de caz apreciază că „soluţia de neurmărire cu privire la Ariton Ion şi la reprezentanţii companiilor naţionale care au sponsorizat Federaţia Română de Box este greşită, fiind necesară continuarea urmăririi penale cu privire la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunilor prev. de art. 13, indice 2, din Legea nr. 78/2000 cu modificările şi completările ulterioare rap. la 248 C.p.“, respectiv pentru abuz în serviciu.

Din actele cauzei rezultă că Ion Ariton, folosindu-şi autoritatea derivată din funcţia de ministru al Economiei, i-a determinat pe directorii celor 10 companii naţionale să încheie contractele de sponsorizare, împrejurare de natură să atragă tragerea sa la răspundere penală pentru instigare la infracţiunile menţionate anterior, mai susţine şeful procurorului de caz.

Percheziţii în Gala Bute. Implicarea lui Rudel Obreja

În privinţa lui Rudel Obraj, în aceeaşi ordonanţă se arată că faptele reţinute în sarcina acestuia au fost calificate în mod greşit, fiind necesară efectuarea urmăririi penale cu privire la săvârşirea de către acesta a infracţiunilor de complicitate la infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

În acest dosar, au fost audiaţi de procurorii anticorupţie, printre alţii, fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al FRB Rudel Obreja, fostul antrenor al lotului naţional de box Titi Tudor, Fănel Trandafir, antrenorul lotului naţional de box feminin, Adrian Lăcătuş, şi alţi oameni din lumea boxului românesc, în legătură cu organizarea Galei de box profesionist „Campion pentru România“ de către firma fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, în cadrul căreia a avut loc şi meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei „Campion pentru România“.
În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată DNA, document obţinut de MEDIAFAX, a fost descris modul în care Rudel Obreja, atunci preşedinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box „Campion pentru România“ unei firme care îi aparţinea tot lui.

În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect "Promovarea brandului turistic al României". Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp - Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT „şi-a însuşit-o“.

DLAF a ajuns la concluzia că MDRT a încheiat contractul cu firma lui Obreja în baza exclusivităţii pe care aceasta o primise de la Federaţia de Box condusă tot de el. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului arăta, în aprilie 2012, că sesizările DLAF către DNA se referă strict la activitatea societăţii comerciale care a organizat Gala Bute, nu la activitatea ministerului.

Dosarul „Gala lui Bute”. Leonard Doroftei, audiat în calitate de martor la Direcţia Naţională Anticorupţie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite