Despăgubirea în bani a deţinuţilor care au făcut închisoare în condiţii improprii în perioada 2012-2017 va costa statul  între 370 şi 550 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că, din cauza condiţiilor improprii de detenţie, pe lângă recursul compensatoriu în urma căruia deţinuţii sunt scutiţi de o parte din pedeapsă, intenţionează să-i despăgubească pe infractorii care şi-au ispăşit pedepsele în penitenciare în perioada 2012-2017.

Conform unor calcule ale Federaţiei  Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor această operaţiune va costa bugetul de stat între 370 şi 550 de milioane €.

Concret, sindicaliştii susţin că măsura va avea o importantă influenţă bugetară, având în vedere numărul mare de foşti deţinuţi care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detenţie în condiţii improprii.

“La un rulaj total al deţinuţilor estimat pentru perioada 2012 - 2017 de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) şi 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut)”, arată FSANP într-un comunicat.

Suma maximă care ar putea fi obţinută de 1 deţinut pentru această perioadă de 5 ani ar urma să fie de 9.125 € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) sau de 14.600 € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut).  

“CEDO nu a cerut niciodată despăgubirea infractorilor, nu impus măsuri obligatorii ci doar a cerut îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare” precizează sindicaliştii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite