Despăgubiri de la statul român pentru un interlop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două instanţe bucureştene au decis că şeful clanului „Belgienii“ a stat pe nedrept la puşcărie dintr-o eroare judiciară. Cristian Mitrache (36 de ani), zis „Sadoveanu“, liderul grupării de interlopi „Belgienii“ trebuie să primească daune morale de 25.000 de lei de la statul român.

Instanţele au ajuns la concluzia că „Sadoveanu" ar fi fost arestat pe nedrept într-un dosar de trafic de droguri. „Sadoveanu" a cerut judecătorilor să fie despăgubit cu 5.000.000 de lei, deoarece ar fi stat nevinovat după gratii aproape un an şi jumătate, în perioada 28 septembrie 2005-13 martie 2007.

După analizarea dosarului, Tribunalul Bucureşti a decis acordarea unor daune de 50.000 de lei, însă ­Curtea de Apel a înjumătăţit suma întrucât interlopul are un cazier foarte stufos. Ultimul cuvânt în această cauză îl vor avea judecătorii instanţei supreme.

Arestat din nou

La doar 36 de ani, Mitrache este unul dintre cei mai longevivi şefi ai unui clan interlop din Capitală. Ajutat de fraţii săi, Ion, zis Caleea, Vasile, zis Studentu', Barbu, zis Nixon, „Sadoveanu"  a ajuns în anii '90, şef al clanului „Belgienii" şi a  controlat timp de mai mulţi ani piaţa prostituatelor din Bucureşti.

Citiţi şi: EXCLUSIV Ion Ion Ţiriac vrea 2.400 de euro pentru fiecare minut de arest!

Mitrache  a fost cercetat pentru mai multe infracţiuni cu violenţă, în perioada în care era minor. În 1996, el a fost condamnat la doi  ani de închisoare pentru lipsire de libertate şi proxenetism. A fost eliberat, după un an şi trei luni de stat după gratii. În anul 2000, a recidivat şi a fost prins după ce a răpit două fete dintr-o discotecă din Herăstrău. A fost acuzat de lipsire de libertate, proxenetism şi a fost condamnat la şase ani de închisoare.

După eliberarea din puşcărie, tentaţia banilor l-a făcut să schimbe proxenetismul pe trafic de droguri.

În dosarul în care a primit daune morale, el a  fost arestat după o descindere la mai multe imobile ale unor complici din comuna Tunari-Ilfov.

Atunci, procurorii i-au săltat pe Mitrache şi pe alte două suspecte, „Columbia" şi „Serenada", după ce au găsit îngropate în curtea imobilului în care stătea „Serenada" 198 de doze de heroină. În casă au fost găsiţi 100 de milioane de lei vechi, 1.300 de euro şi 200 de dolari, bani proveniţi din vânzarea drogurilor. Toţi trei au fost reţinuţi şi au primit mandate de arestare preventivă. Ancheta a continuat cu cei trei în stare de arest.

Scos basma curată

Surprinzător, la 12 februarie 2007, Mitrache a fost scos de sub urmărire penală în acest dosar. Imediat după ce a primit scoaterea de sub urmărire penală, la 24 aprilie 2007, „Sadoveanu" a fost arestat din nou, în alt dosar, fiind acuzat de trafic de heroină şi a stat închis până la 18 mai 2010. În urmă cu două săptămâni, Mitrache a fost arestat pentru tâlhărirea mai multor femei în parcarea unor hipermarketuri bucureştene.

Cazierul i-a înjumătăţit daunele

„Daunele morale constau în atingerea adusă valorilor care definesc personalitatea umană, valori care se referă la existenţa fizică a omului, la sănătatea şi la integritatea corporală, la cinste, demnitate, onoare, prestigiu profesional şi alte valori profesionale", au arătat judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au subliniat însă că „faţă de natura faptelor comise, cuantumul pedepselor, dar şi vârsta condamnatului, liberarea (şi nu eliberarea) condiţionată, comportamentul acestuia, instanţa apreciază cuantumul daunelor morale la 25.000 de lei, cuantum suficient să acopere trauma condamnatului".

Despăgubiri şi pentru Nuţu Cămătaru



În urmă cu un an, un alt interlop celebru, Ion Balint, zis „Nuţu Cămătaru", a câştigat la CEDO daune de 3.200 de euro. Magistraţii europeni au admis că procesul în care era acuzat de jaf a durat nejustificat de mult, respectiv opt ani.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite