Despre democraţie şi servicii secrete, la Adevărul Live, ora 13.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Care este raportul care există între serviciile secrete şi instituţiile dintr-un stat democratic? O întrebare care revine, ciclic, în toate ţările, ridicând teme dificile şi sensibile că, pe fond, este vorba despre o discuţie esenţială în ce priveşte organizarea sănătoasă şi transparentă a mersului a ceea ce denumim “treburile publice”.

Un echilibru dat de această relaţie conferă unui sistem, oricărui sistem de guvernare, o garanţie că interesele naţionale sunt cu adevărat apărate de structuri care realmente sunt dedicate servirii interesului public. 

Funcţionarea corectă a serviciilor secrete este o demonstraţie a modului în care, la nivelul unui stat, este asigurată buna guvernare şi că, în spaţiul de alianţe politice şi militare din care facem parte, sunt pe deplin respectate angajamentele şi obligaţiile care ne revin în calitate de membri NATO şi UE. 

Dar, între aceste deziterate ale normalităţii şi realitate, câteodată, din nefericire, se poate interpune realitatea unor alte interese, mai mul sau mai puţin obscrure, interesele de grup sau individuale care pot deveni contradictorii şi, în consecinţă, ar putea afecta întreg sistemul şi vicia raporturile de putere.

Iată câteva dintre temele discuţiei de azi pe care jurnalistul Cristian Unteanu o are cu generalul Ioan Talpeş, fost Director al Serviciului de Informaţii Externe, în emisiunea pe care o puteţi urmări azi, pe Adevărul LIVE, începând cu ora 13.00

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite