Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Deşteaptă-te, deşteptule!

18
20 Dec 2015 18:16:46
Péter Demény

Mi se pare puţin. De ce numai radiourile şi televiziunile? Dacă e imn, imn să fie! Să fie cîntat, să am pardon, difuzat şi intonat peste tot!

Citesc că doi deputaţi au iniţiat o lege. Conform acesteia, toate radiourile şi televiziunile din România ar putea fi obligate să difuzeze zilnic, la ora 7.00, imnul în varianta integrală.” Dar eu propun ca să fie intonate şi dimineaţa, cînd ne sculăm şi începem să ne gîndim la toaletă sau la spălatul de dinţi. Cîtă ignoranţă impardonabilă! Păi te speli tu pe dinţi înainte să cînţi ”Deşteaptă-te, române”?! Nu pot să cred asta!

Îmi vin în minte admirabilele zile din dictatura comunistă cînd, drăgăliţă-Doamne, a intrat profa sau proful în sală, noi ne-am ridicat în picioare şi am început să cîntăm ”Trei culori cunosc pe lume”. Atunci, aia era imnul României. Fără această cîntare n-am fi ştiut nimic despre Eminescu sau Caragiale, darmite despre ecuaţia de gradul doi sau despre teoria relativităţii.

Dar poate ar trebui să cîntăm şi înainte de culcare, în loc să tot credem că putem cînta ce vrem sau, horribile dictu, putem chiar să nu cîntăm. Înainte de culcare, noaptea cînd mergem la toaletă, dimineaţa înainte de spălatul dinţilor, în timpul zilei cînd n-avem ce face, şi înainte de... A, pardon, asta am mai spus-o.

Dacă vom proceda aşa, România va rămâne stat naţional unitar; în caz contrar, nu-mi asum nicio responsabilitate. După lupte seculare care au durat aproape treizeci de ani, ne-am întoarce în perioada ceauşistă. Tot omul ştie că a fost mai bine atunci.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Radu Mircea
20.12.2015, 18:40:30

# Peter Demeny Cind scrieti '' peste tot '' va referiti si la judetele Mures , Covasna , Harghita , sau numai la toaletele personale de care vad ca sunteti amorezat . Apropos , si mie imi pare o idee timpita , dar nu v-am reprosat niciodata imnul Ungariei zbierat cind vrei si cind nu vrei . Fiecare cu ''plezirul '' lui . Sunteti prea crud , eu ma sculam cu ''' Te slavim Romanie ''' .

+14 (18 voturi)
Paun Al
20.12.2015, 21:00:35

Asta ar mai lipsi . La cat disconfort va provoaca romanii si ce este romanesc in general ... sa fiti nevoit sa ascultati zilnic imnul , sau Doamne fereste sa-l cantati ... nu vreau sa-mi imaginez ce calvar ati trai ...:) Stiti bine ca nu se va legifera asa ceva , dar nu ati ratat momentul sa ne mai spuneti o data ce credeti despre romani . Daca asa va simtiti bine ... Cat despre link ..arata ca noi putem rade de noi insine si de defecte de ale noastre... Dv ne priviti doar cu incrancenare . Fiti mai detasat , viata alaturi de romani nu-i chiar asa de insuportabila cum vi se pare , cu imn , sau fara imn ...:)

+14 (18 voturi)
Menumorut
20.12.2015, 22:36:18

Desteapta-te desteptule...este un autoindemn..? Sincer..mi se pare o ironie ieftina...acest articol..Vorba lui Paun..clipul pe care l-ati distribuit..dovedeste ca unii au simtul autoironiei..unii nu.. Ori acest articol este tocmai o autoironie..? Daca da..mi se pare cam...nedesteptata...

+8 (10 voturi)
Canadezul
21.12.2015, 03:07:25

Tot ceea ce scrie dl. Demeny in acest articol mi se pare foarte corect. Intonarea imnului toata ziua buna ziua este o intoarcere la epoca de aur. Pacat ca nu sint sigur de motivele care l-au inspirit pe autor. Este doar o ironie relativ la o practica de tip comunist, sau alergie la imnul Romaniei?

+3 (13 voturi)
Marcus
21.12.2015, 06:49:10

E limpede ca va irita tot ce e romanesc. Dincolo de oportunitatea proiectului, asocierile facute denota un jurnalism indoielnic, sovin. Incercati o reconversie profesionala. Profilul intelectualului cu bun simt si tolerant sigur nu va defineste.

+6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările