Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere: Comunismul şi garantarea locului de muncă

19
21 Apr 2018 00:43:00
Adrian Costea

Vineri, 20 aprilie 2018, Facultatea de Istorie din Bucureşti a găzduit o dezbatere pe o temă de interes pentru cei mai tineri: aparenta stabilitate a sistemului social şi economic de dinainte de 1989.

Evenimentul a fost pregătit de către studenţii Cercului de Istorie Contemporană Românească, dezbaterea propriu-zisă fiind moderată de către profesorul universitar Bogdan Murgescu, acompaniat de Moise Guran (jurnalist) şi Marius Cazan (cercetător al istoriei comunismului). Cei trei au reuşit să ne edifice într-o manieră academică şi bine documentată cu privire la realităţi sociale greu de înţeles în zilele noastre. 

 
Consensul general a fost acela că multe dintre practicile de atunci dăinuie şi astăzi sub forme mai subtile (sau putem vorbi de nişte racile), idee susţinută la fiecare intervenţie de către Moise Guran, printre puţinii jurnalişti (dacă nu, singurul) ce au acordat o atenţie deosebită analizei economiei din intervalul istoric 1945-1989. Apelând la experienţa personală (un fel de storytelling), ne-a prezentat o analogie între anii '50 şi anii '90:
 
 
Nu se putea concepe că o întreprindere socialistă dă faliment. Închiderile erau evitate prin fuziuni. (Bogdan Murgescu)
O mare parte a dezbaterii a fost dominată de sistemul socialist de planificare, respectiv de mecanismul etatist al repartiţiei locurilor de muncă, făcându-se apel la două filme celebră în epocă - Toamna bobocilor şi Buletin de Bucureşti. Citând un cunoscut economist maghiar, domnul profesor Murgescu aduce în atenţie termenul de shortage economy (economie de penurie). Prin repartiţie se dorea înnobilarea zonelor defavorizate din ţară cu absolvenţi din marile centre universitare, dar de multe ori interveneau elemente ce nu ţineau de aşa-zisa etică a orânduirii socialiste". Tot de la dânsul am aflat că repartiţia controlată de stat a funcţionat şi în fosta RDG, unde a fost un eşec total (din cauza migraţiei economice spre Germania Federală).

 
Moise Guran conchide cu câteva consideraţii despre conceptul economic de productivitate a muncii, descoperind surprins că Ceauşescu dezvoltase o adevărată obsesie pentru acesta la sfârşitul deceniului opt. Cu toate acestea, datele economice l-au contrazis: România anului 1989 aveau un PIB de doar 50 de miliarde de dolari, valoare adăugată generată de opt milioane de salariaţi din domenii non-agricole. Una dintre explicaţii este lipsa investiţiilor în retehnologizarea industriei. 
 

Extrem de oportune au fost şi intervenţiile reprezentanţilor actualelor generaţii, dorind să închei articolul prin citarea unor adânci cugetări:
Regimul comunist nu s-ar fi adaptat erei informaţionale (student la Istorie)
 
Sistemul centralizat ar fi fost unul perfect doar pentru roboţi. (inginer din Timişoara)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Utilizator Adevărul
21.04.2018, 03:35:50

Comentariu considerat abuziv.

Iulian Arion
21.04.2018, 08:20:00

In regimul comunist din Romania, 68% din intreaga productie se exporta, inclusiv imbracamintea sapunul, alimentele, energia si combustibilii. Aceasta o spune Teodirescu Filip, colonel (r) al Serviciului de contrainformatii. Securitatea se ocupa de aceste exporturi. In fiecare unitate economica era un ofiter al securitatii de la Contrainformatii. Ei cunosteau exact productia si valoarea acesteia. Dupa revolutie se laudau ca ei au platit datoria externa a Romaniei. Exporturile Romaniei in 1989 au insumat 12 miliarde de dolari. Aceste 12 miliarde de dolari reprezinta 68% din productia realizata in Romania. Intreg PIB-ul Romaniei a fost de 18 miliarde de dolari.

Iulian Arion
21.04.2018, 08:27:54

Referitor la valoarea dolarului american, in termenii puterii de cumparare, aceasta era dubla atunci, fata de azi. A simple Purchasing Power Calculator would say the relative value is $198.00. This answer is obtained by multiplying $100 by the percentage increase in the CPI from 1989 to 2017. In preturi de azi, intreaga economie romaneasca producea aproximativ 35 miliarde de dolari, mult sub cifra de 50 de miliarde avansata in text. Comparativ, in 2016, industria auto din Romania a exportat in valoare de 24 miliarde de euro, aproximativ, 28 miliarde de dolari.

+1 (1 vot)
Iulian Arion
21.04.2018, 08:34:55

In afara datelor economice, foarte putine lucruri sau aspecte se mai pot compara cu 1989. Oricine poate verifica in viata sa, ce poate compara cu acum 30 de ani?! Ideea locului de munca garantat este o grava eroare. Acolo unde productia nu era vandabila la export, era vai de capul angajatilor. Erau deportati pe santire unde prestau munci manuale: -canalul Dunare Marea Neagra, unde taluzau malurile, pana in 1987 cand a fost dat in exploatare. -Palatul Parlamentului din Bucuresti, o lucrare fara sfarsit. -munci agricole de recoltare manuala. Combinele de recoltat stationau deoarece se exporta motorina. Toate institutele de cercetari, ministerele aveau loturi agricole de pe care personalul angajat recolta manual legume, porumb, bumbac, struguri etc.

+1 (1 vot)
Iulian Arion
21.04.2018, 08:51:46

In regimul comunist, singurul domeniu in care exista competitie era invatamantul. Dupa examenul de diploma, se afisau repartitiile. Acestea era ALESE de absolventi in ordinea mediilor de absolvire. Deoarece orasele mari:Bucuresti, Iasi, Cluj, Brasov, Sibiu, Timisoara, Arad, Oradea, Craiova erau inchise, exista dictonul: Medii mari (la absolvire) - orase mici, medii mici comune mari! In 1985 exista in Romania 65 de studenti la 10 000 de locuitori, comparativ cu 560 in Canada.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările