Dezbatere Expert Forum: Mii de bucureşteni fac sesizări în urma valurilor de poluare, dar Garda de Mediu ajunge târziu şi dă amenzi modice VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe episoade de poluare au avut loc în Capitală, în acest an
Mai multe episoade de poluare au avut loc în Capitală, în acest an

Expert Forum a organizat o dezbatere publică online cu ocazia lansării raportului anual dedicat temei „Ce învăţăm din proasta gestionare a gunoaielor şi calităţii aerului după aderarea la UE”. Experţi think tank-ului au declarat că în Bucureşti problema poluarii este una cronică, iar responsabilii administraţiei locale, dar şi inspectorii Gărzii de Mediu nu prea fac nimic în acest sens.

„În ultima vreme, mii de plângeri au fost depuse de bucureşteni din Sectorul 1 şi din Sectorul 6 care au semnalat episoade de poluare. Cum au reacţionat inspectorii Gărzii de Mediu? Au ajuns mult prea târziu, poluarea s-a disipat între timp, iar amenzile date au fost infime. Adevarul nu este comunicat polulaţiei în legătură cu aceste poluări. Nu înţeleg de ce Garda de Mediu nu foloseşte aşa cum trebuie acea staţie mobilă de măsurare a noxelor. Apoi, Primăria Capitalei are în plan ca, în acest an, să se ajungă la o colectare selectivă a deşeurilor de 60 la sută, un procent total nerealist. Înregistrăm o lipsă crasă de capacitate administrativă la nivelul Capitalei. Planul incineratorului care trebuia finanţat din bani europeni a căzut tocmai pentru că a fost blocat în discuţiile dintre Primăria Capitalei şi cele de sectoare. Din punct de vedere economic, totul era în regulă cu acest incinerator, putea produce energie electrică şi termică. Dar discuţiile interminabile fac proiectul nerealizabil din două motive. În primul rând nu mai este timp fizic pentru a ne încadra în programele europene de finanţare POIM 2014-2020. Apoi, de anul viitor nu va mai putea fi finanţat un astfel de proiect pentru că experţii europeni şi-au schimbat viziunea şi  nu mai consideră viabile astfel de proiecte de punere în funcţiune a unor incineratoare. Chiar dacă sunt unele ultramoderne”, a spus unul dintre experţi.

78 de depozite ilegale de gunoi numai în Sectorul 1

Clotilde Armand a arătat că Sectorul 1, de exemplu,  este la un pas de a fi sufocat de poluare şi de planurile de urbanism aprobate. „Parte din Pădurea Băneasa şi un mare procent din Parcul Herăstrău vor ajunge zone construibile. Zona va fi efectiv sufocată. Se vor ridica blocuri printre case şi blocuri printre blocuri. Procentul de spaţiu verde se va diminua dramatic în timp ce traficul va creşte serios, simultan cu mărirea populaţiei. Apoi, mai avem de-a face cu modul dezastruos în care se manageriază gunoiul în Sectorul 1. Au fost identificate, în plin oraş, 78 de depozite ilegale de gunoi în care fost găsite zeci de tone de gunoi. Nimeni nu a făcut ceva pentru stârpirea acestor practici”, a precizat Clotilde Armand. 

Taxa la groapa de gunoi este mult prea mică

Un alt expert participat la dezbatere a declarat că, în ultimii trei ani, Primăria Capitalei a avut banii pentru gestionarea deşeurilor, dar nu a făcut mare lucru. 

„Sumele au fost bugetate, dar nu au fost cheltuite nici măcar o treime. Aşa s-a ajuns în situaţia în care gropi de deşeuri precum Glina şi Chiajna se vor închide, iar Bucureştiul va ajunge un Napoli al României, sufocat de gunoie. Aici, ca o paranteză, trebuie spus că am avut o politică proastă prin care taxa de gropă, de plasare a deşeurilor în aceste depozite, să fie de cel puţin trei ori mai mică în comparaţie cu cele similare întâlnite în alte ţări UE. Acest cuantum mic a avut două efecte. În primul rând nu a încurajat colectarea selectivă pentru că aruncarea la gunoi este mai rentabilă. Aşa am ajuns să reciclăm numai 20 la sută din deşeuri, faţă de ţinta de 50 la sută. Apoi, a fost încurajat serios importul de deşeuri din ţări UE”, a precizat expertul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite