Dezbatere Historia la Adevărul Live: Cum ne apărăm de ruşi? „Amercanii pun la dispoziţie banii şi doar atât. Nu au dislocat niciun militar american“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Barak Obama, a anunţat în turneul său european că SUA au în vedere o serie de măsuri de creştere a capacităţilor de apărare în Estul Europei, în acest scop urmând să pună la dispoziţie un miliard de dolari.

 

Principalele declaraţiin din timpul emisiunii:
 

Ion Petrescu: La momentul în care vorbim, armata ucraineană a preluat deja două tancuri. Este o expresie a războiului propagandistic. Preşedintele ucrainean a pus problema acestor tancuri. Se află în continuare unităţi de blindate. Pe teritoriul ucrainean se află militari ruşi. Secretarul genral al NATO a firmat ieri în Spania că NATO ae de făcut faţă unei situaţii în care sunt pericole şi la Est şi la Sud.
 

Ceea ce doreşte Putin pe termen lung este ca Ucraina să rămână neutră, să nu intre în NATO. Ambasadorul ucrainean a spus că nu se pune problema federalizării, nici cea a descentralizării. Rusia este într-o pauză strategică. Consecinţele financiare aplicate de Europa şi mai mult de SUA au creat anumite sincope economiei Rusiei. Ceea ce se va întâmpla în Irak va influenţa şi modul în care vor fi gestionate lucrurile în Ucraina.

Ciprian Plăiaşu: Rusia testează capacitatea de a răspunde Armatei americane, pe de-o parte, şi a NATO, pe de altă parte.

Ion Petrescu: Amercanii pun la dispoziţie banii şi doar atât. Nu au dislocat niciun militar american. Şi România şi Polonia au forţe speciale foarte bine pregătite. America îşi doreşte să ofere un sprijin economic ca să investească în forţele armate.

Preşedintele american a vorbit la Varşovia. Au fost întâlnirile din Normandia. A dat asigurări. De ce nu mută  americanii un singur soldat?


Ion Petrescu:  Să nu uităm cum a câştigat alegerile Obma. El a promis că va reduce trupele americane. Dezastrul din Irak i se datorează. Solidaritatea este una, prezenţa este alta. America nu se teme. Obama nu vrea să ia o asemenea soluţie. Avantajul unor state aflate la graniţa NATO este că forţele navale române ar primi un sprijin. Un avion de luptă rus salută litoralul românesc din mers.

Ciprian Plăiaşu: Când am mers în Alaska am văzut că sunt foarte multe baze americane lăsate în conservare. Am văzut acele baze dezafectate. A înarmat Bucureştiul cu acea centură, care nu a fost folosită în Primul Război Mondial. Tot ceea ce a construit pe linia aceasta a Moldovei a folosit ca să apere Moldova, nu ca să se apere de ruşi.

Ion Petrescu: Am fost la Ambasada Rusă. Spre deosebire de alţi ani, anul acesta, chiar dacă niciun oficial român nu a fost prezent, ambasadorul rus a vrut săd ea semnale de respect al statului român. S-au intonat discursurile. Am obsrvat că în Ambasadă au venit oameni tineri, care stăpânesc limba română şi care au dat un semnal că vor o normalitate a relaţiilor cu România. Este o presiune psihologică puternică şi se manifestă până la Prut.


Va fi un summit NATO în septembrie. S-ar putea să se ia decizii legate de finanţarea cu un miliard de dolari. Ce ar putea căpăta Românai?

Ion Petrescu:  Acest miliard este destinat pentru două obiective: o mai bună dotare şi o sprijinire a instruirii voluntarilor şi a profesioniştilor. Ministerul Apărării a Rusiei îşi face temele. Putin nu se apleacă către preşdintele Kazahstanului. R. Moldova aşteaptă să i se dea ce a promis.

Cum întărim frontiera de Est?

Ion Petrescu: Eu cred că va semna R. Moldova pe 27 iunie. Ministerul de Externe de la Moscova şi-a exprimat nemulţumirea, dar Leancă a asigurat că o asemenea semnare nu va afecta relaţia Cu Rusia. Problema este că este planul militar, unde trebuie să ne facem temele, să avem grijă de forţele armate ale României, presiuena econiomică asupra Rusiei va continua şi va avea alte efecte şi aş pune un accent că trebuie să privim cu rezerve spre summitul NATO. Practic, Germania nu vrea ca relaţiile dintre Berlin şi  Moscova să fie afectate.

R Moldova pare a se înrepta mai mult spre Polonia decât spre România. Trebuie o diplomaţie ofensivă a României. Lucrurile se vor schimba după alegerile parlamentare din R. Moldova şi alegerile prezidenţiale din România. Vor să vorbească cu cei care au un mandat clar.

Despre situaţia din Orientul Mijlociu

Ciprian Plăiaşu: Armata turcă arată bine dar nu trebuie să ne bazăm pentru că nu va disloca niciun soldat.

Ion Petrescu: Turcia a mai vrut să aibă intervenţii în nordul Irakului. Siria tace. Ce putere regională a fost interesată să consolideze brusc o asemenea insurgenţă. Îmi scapă numele acestei Puteri.


El a declarat că Aliaţii de la frontiera de Est a NATO, între care şi România, nu vor fi singuri, reasigurând aceste state de suportul Statelor Unite. Cu toate acestea, măsurile de reasigurare nu prevăd relocarea unor baze militare în în Estul continentului şi nici o prezenţămilitară americană mult mai substanţială în aceste ţări. 

Despre măsurile de reasigurare promise de americani şi eficienţa acestora discutăm la dezbaterile Historia cu analistul militar col (r.) Ion Petrescu şi Ciprian Plăiaşu, editor revista Historia, o emisiune Adevărul Live moderată de Ion M. Ioniţă, de la ora 11.00. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite