Dezmăţ la Autoritatea pentru Reglementarea Comunicaţiilor: 150 de maşini pentru 131 de şefi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Marinescu este preşedintele ANCOM din 2009
Cătălin Marinescu este preşedintele ANCOM din 2009

Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că şefii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii  (ANCOM) au tocat ilegal sute de mii de euro pe maşini scumpe, delegaţii în străinătate şi “afaceri” imobiliare cu pierderi de milioane de euro.

Raportul Curţii de Conturi, pe anul 2011, relevă un adevărat jaf pe bani publici la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), “arbitrul telecom”. Verificările Curţii de Conturi au vizat perioada 2007-2011, când la şefia ANCOM s-au aflat Dan Georgescu (2007-2008), Liviu Nistoran (2008-2009) şi Cătălin Marinescu (2009-prezent).

Instituţia a tocat sute de mii de euro pe reînoirea periodică a parcului auto. De maşini de serviciu au beneficiat nu numai cei 131 de şefi din ANCOM, dar şi unii dintre simplii salariaţi. Astfel, personalul ANCOM foloseşte 150 de autoturisme, fără a lua în considerare cele 38 de autovehicule laborator folosite la măsurători şi control. Mai mult, şefii ANCOM s-au debarasat gratuit de mai multe maşini, unele dintre ele de lux, pe care le considerau prea vechi (5-10 ani). “Entitatea auditată a procedat la transmiterea fără plată a unui număr de 39 autovehicule, în condiţiile în care acestea aveau o vechime de doar 5-10 ani, iar unele fac parte din categoria de mare capacitate, ca de exemplu: 1 auto Jeep Grand Cherokee, 1 auto Toyota Land Cruiser, 1 auto Nissan Terrano II, 4 auto Daewoo Leganza, 4 auto Daewoo Lublin 3”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Chirii exorbitante: 7 milioane de euro

Alte milioane de euro au fost cheltuite aiurea pentru închirierea sau achiziţionarea unor sedii, care depăşeau cu mult nevoile ANCOM. În perioada 2008-2011, cheltuielile pentru chirii au crescut constant, ajungând în 2011, când la conducerea instituţiei se afla tot actualul şef al ANCOM, Cătălin Marinescu (50 de ani), la 9,5 milioane de lei (2,3 milioane de euro). Banii cei mai mulţi au fost alocaţi pentru sediul central al ANCOM, din str. Delea Nouă, închiriat în 2007. Auditorii Curţii de Conturi au stabilit că, în 2007, conducerea ANCOM nu a făcut niciun fel de analiză din care să reiasă avantajele/dezavantajele închirierii faţă de varianta construirii/achiziţionării unui sediu. Închirierea s-a dovedit extrem de păguboasă, în 3 ani şi jumătate arbitrul telecom cheltuind nu mai puţin de 7 milioane de euro pe chirie şi utilităţi. Mai mult, contractul de închiriere prevede clauze dezavantajoase pentru ANCOM, care este obligată să plătească sume consistente proprietarului clădirii în cazul denunţării unilaterale a contractului.

ancom

Conducerea ANCOM a fost darnică şi cu filialele din ţară. Milioane de euro au fost băgate în terenuri şi clădiri costisitoare, care depăşeau cu mult necesităţile instituţiei. Motivul acestei megalomanii, regăsit în caietele de sarcini ale achiziţiilor făcute de ANCOM, este unul halucinant: „revizuirea imaginii instituţiei prin acordarea unei atenţii deosebite modului de prezentare a sediilor”.

Excursii scumpe în “interes de serviciu” 

Cursurile şi întâlnirile de lucru, din perioada 2009-2011, au adus alte prejudicii bugetului ANCOM. Potrivit, Curţii de Conturi, cele mai multe astfel de cursuri erau organizate la munte sau la mare, şi nu în Bucureşti, acolo unde locuiau cei mai mulţi dintre participanţi. Prin urmare, ANCOM a angajat cheltuieli inutile pentru cazare şi transport. Mai mult, aceste cheltuieli au fost umflate, fără să existe o procedură de selecţie.
Cu ocazia participării la conferinţa Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), din Mexic,  s-au tocat 200.000 de euro, iar selecţia participanţilor s-a făcut după criterii ştiute numai de preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Auditorii au descoperit şi cazuri în care ANCOM a dat bani pe cursuri fără nicio legătură cu domeniul de activitate al instituţiei. Astfel, arbitrul telecom a cheltuit 10.000 de lei (2.300 de euro) pentru sejurul unui angajat la Londra, participant la un curs de certificare în organizare de evenimente. Alţi salariaţi norocoşi au putut să-şi deconteze de la ANCOM plata şcolii de şoferi categoria C,D,E sau cursuri de masterat.

ANCOM: “Nişte nereguli”

Reprezentanţii ANCOM au pus, iniţial, la îndoială concluziile raportului Curţii de Conturi, pe care le consideră neverosimile. “Din informaţiile pe care le deţinem, un raport final în urma controlului Curţii de Conturi la Autoritate nu a fost făcut public şi este posibil să vă aflaţi în posesia unui document de lucru, care să nu reflecte constatările finale ale Curţii, formulate în urma concilierii cu instituţia controlată”, a transmis conducerea ANCOM prin Biroul de presă. 

Ulterior, reprezentanţii instituţiei au încercat să minimizeze gravitatea celor constatate, catalogate drept simple “neregularităţi”. 
“Vă putem spune că în urma unui control al Curţii de Conturi care a acoperit o perioadă lungă din activitatea autorităţii, respectiv 2007-2011, s-au constatat unele neregularităţi legate în principal de respectarea principiului economicităţii în efectuarea unor cheltuieli. A fost demarată deja remedierea majorităţii celor constatate, unele dintre ele s-au remediat deja. Autoritatea a contestat, de asemenea, în instanţă anumite constatări ale acestui control”, se menţionează în răspunsul ANCOM la solicitarea “Adevărul”.

CV Cătălin Marinescu

*până în 1990- responsabil cu intretinerea unei statii de inregistrari seismice la Institutul de Prospectiuni Geologice si Geofizice Bucuresti
*1992- anul în care a intrat în politică la PD, membru al Biroul Permanent Judetean Ialomita
*1997- absolvent al Facultăţii de Electronica si Telecomunicatii din Bucuresti
*2002-2005- Romtelecom Ialomita
*2005-2007- Presedinte al Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei
*2007-2009- Director Adjunct al Centrului de calcul al Consiliului General al Municipiului Bucureşti

ANCOM, stăpâna telecomului

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii este o instituţie publică, sub controlul Parlamentului, care reglementează sectorul comunicaţiilor din România. Pe scurt, ANCOM acordă licenţe şi taxează toţi utilizatorii frecvenţelor radio. Printre cei care cotizează la arbitrul telecom se numără operatorii de telefonie mobilă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite