Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dezvăluire Recorder: „Clanul Marelui Alb”. Mecanismul prin care BOR construieşte biserici din bani publici

100
12 Oct 2021 21:58:39
Autor: George-Andrei Cristescu
Patriarhul Daniel Foto: Mediafax
Patriarhul Daniel Foto: Mediafax

O investigaţie a jurnaliştilor Recorder arată cum o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocaţi de la buget în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel, numai pentru bisericile din Bucureşti.

După mai multe încercări în care Biserica a refuzat să ne răspundă la orice întrebare legată de felul în care administrează fondurile publice, am decis să ne infiltrăm în interiorul sistemului folosind o identitate ascunsă, scriu jurnaliştii Recorder.
 
La capătul a opt luni de documentare, jurnaliştii arată cum au descoperit reţea secretă în care oameni de afaceri, politicieni şi prelaţi de la vârful Bisericii lucrează împreună într-o megaafacere: construcţia şi reabilitarea de biserici din bani publici. Toată acestea reţea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din BOR, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Ludwig
12.10.2021, 22:13:01

Alo dna si diicot? Barbosii astia imbracati in draperii nu pot fi bagati la beciul domnesc?

+26 (38 voturi)
bob
12.10.2021, 22:43:59

Deci... Materialul realizat este incredibil de... Nesurprinzator! Tipul infiltrat este genial, alibiul sau pentru a se putea infiltra e credibil, contacte, partide, accesare bani europeni, etc. Exact ca mierea pentru urs. Deci, n avea cum să dea greș. Îmi da cumva senzația că din pură lăcomie chiar și dacă ar fi bănuit ceva, mirosul banului tot ii cheamă în mod irezistibil pe slujitorii bor. "Câteodată cel mai bun mod de a rezista unei ispite e să cazi în ea." spunea o mare actriță demult. Totuși, mă surprinde faptul că oamenii ăștia, deși îmbrăcați în uniformă de slujitor al Domnului, au îmbrăcat o de bună voie, sunt conștienți că iau asupra lor Numele Sfânt al Dumnezeului Cel PreaInalt pe care n ai cum să L păcălești și cu care nu te poți juca și Îl folosesc pentru a se îmbogăți peste măsură. Și asta pe spinarea unui popor amărât, sărac, dijmuit și răs- dijmuit, obidit și asuprit, de toți și din toate părțile. Sunt conștienți că își vor lua o răsplată pe măsură, fără îndoială, dar ceea ce e tragic, într adevăr tragic, este că trag după ei spre pierdere eternă un număr enorm de suflete, înșelate, păcălite, care și au pus toată încrederea în ei și cărora le au încredințat ne condiționat soarta mântuirii lor. Vorbind despre bani, ce să spun, nu ma surprinde nimic, am spus o de mai multe ori că bisericile din România în frunte cu Catedrala sunt oglindire ego ului dumnealor dar și un mare paravan în spatele căruia se sifoneaza bani, fără vreun control financiar. Paradis fiscal. Când va mai lua foc vreun spital, când va mai cădea un copil în haznaua școlii, când nu sunt bani pentru diferite proiecte naționale și locale... Veți ști de acum unde sunt banii dvs. Însă banii nu sunt cel mai important lucru. Nici pe departe. Cel mai important lucru este Mântuirea, viața veșnică, oferită în dar de Mântuitorul Isus Hristos la Golgota pentru păcatele întregii omeniri. El a plătit, El oferă, tu doar trebuie să vii, trebuie doar să L accepți în viata ta ca Rascumparator. Nu mâine, azi. Timpul este aproape scurs, "Iată, Eu stau la ușă și bat". Nu lăsa să fie prea târziu. "Iată, Eu vin curând"

-29 (47 voturi)
Paun Al
12.10.2021, 22:27:51

Ce legatura poate fi intre Iisus cu invatatura sa, intre modelul Iisus de traire si de viata.. si clerul, ierarhia BOR, impanata cu fosti informatori si colaboratori ai dictaturii comuniste, care are in frunte un fost ofiter acoperit al securitatii comuniste ( care a studiat, a lucrat, s-a plimbat, a plecat si a venit inainte de 89 asa cum se circula acum. Care roman obisnuit putea face asta inainte de 89?) Ce legatura este intre aceasta acumulare de "comori aici pe pamant".. ai acestori pretinsi "slujitori ai Domnului" si credinta, si "comorile adunate in cer" nu mai intreb.

+32 (34 voturi)
Mihăiţă Baston
12.10.2021, 22:33:16

Poporul român trebuie să dea dovadă de pedagogie. Astfel de lucruri se întâmplau și în Franța, dar, după 1789 poporul francez a găsit mijloace prin care să arate clerului cât e plapuma.

+23 (29 voturi)
Ţepeş
12.10.2021, 22:43:59

România, ca și Franța a deconectat biserica de stat. Ce nu s-a reușit încă, nicăieri pe glob, este să desparți biserica de bani și de politicieni corupți.

-9 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările