Criză în Justiţie. DIICOT se aliază cu procurorul general şi Secţia de procurori a CSM şi critică ordonanţa lui Toader care schimbă Legile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felix Bănilă / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Felix Bănilă / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

DIICOT critică dur Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legilor Justiţiei, afirmând că „modificările aduse contravin arhitecturii instituţionale stabilite prin Constituţie şi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice”.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă că Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legilor Justiţiei încalcă arhitectura constituţională şi ar împiedica Ministerul Public să-şi îndeplinească obligaţiile prevăzute de Constituţie.

DIICOT precizează că în urma consultărilor cu procurorii prezenţi în cadrul Adunării Generale, aceştia au decis în unanimitate ralierea şi susţinerea punctelor de vedere emise de către Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

În cadrul Adunării Generale a procurorilor D.I.I.C.O.T., din data de 20.02.2019, convocată pentru prezentarea Raportului de activitate al direcţiei pentru anul 2018, s-a decis suplimentarea ordinii de zi, cu emiterea unui punct de vedere asupra modificărilor aduse Legilor justiţiei, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, adoptată la data de 19.02.2019. În urma consultărilor procurorilor prezenţi în cadrul Adunării Generale, aceştia au decis în unanimitate ralierea şi susţinerea punctelor de vedere emise de către Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în sensul că, modificările aduse Legilor justiţiei contravin arhitecturii instituţionale stabilite prin Constituţie şi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice, prevăzute de Constituţia României şi legile organice”, este mesajul integral transmis de DIICOT.

Poziţia DIICOT vine la puţin timp după ce DNA şi-a făcut publică poziţia critică faţă de modificările acestei ordonanţe. „Proiectul de act normativ nu a fost discutat cu reprezentanţii magistraţilor, iar transmiterea spre avizarea CSM în aceeaşi zi în care ordonanţa a fost adoptată de Guvern denotă o lipsă de preocupare pentru un dialog onest între puteri cu privire la prevederi de o importanţă deosebită, care vor afecta semnificativ funcţionarea autorităţii judecătoreşti”, au spus procurorii DNA.

La doar trei luni de la ultimele ajustări aduse Legilor Justiţie, Guvernul a venit marţi cu noi modificări făcute printr-o neaşteptată Ordonanţă de Urgenţă. Proiectul de OUG nu s-a aflat pe ordinea de zi a guvernului. Deşi nu a avut avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Toader a susţinut în faţa jurnaliştilor, după şedinţa executivului, că modificările s-au făcut la cererea CSM. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite