DIICOT a cerut dosarul „10 august“ de la procurorii militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DIICOT, unde există o plângere depusă de Jandarmerie pentru infracţiuni împotriva ordinii constituţionale, a cerut dosarul „10 august” de la procurorii din cadrul Secţiei parchetelor militare.

La DIICOT există o plângere depusă de Jandarmerie în cazul mitingului din 10 august, sesizarea vizând infracţiuni împotriva ordinii constituţionale, potrivit Hotnews. Sesizarea a fost înregistrată în septembrie 2018 iar faptele se referă la infracţiuni împotriva ordinii constituţionale, declara atunci purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime. 

În data de 3 mai 2019, procurorii din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus extinderea urmăririi penale in rem în dosarul „10 August” cu privire la săvârşirea următoarelor infracţiuni: complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. 

În fapt s-a constatat, potrivit procurorilor, că „mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

La data de 02.05.2019 suspecţilor li s-a adus la cunoştinţă actul procesual constând în extinderea urmăririi penale in rem, în conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedură penală. Procurorii le-au adus la cunoştinţă suspecţilor actul procesual constând în extinderea urmăririi penale in rem.

Şefii din Jandarmerie au fost puşi sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzaţi de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. Alături de şefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, şi secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.

Procurorii de la Parchetul General au înregistrat sute plângeri penale din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest. În paralel, a fost deschis un dosar penal şi pentru ultraj, după ce mai mulţi jandarmi au fost răniţi de către protestatarii violenţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite