DIICOT: Nouă persoane reţinute pentru furturi de pesticide şi seminţe de pe teritoriul Franţei. Prejudiciul în acest caz ar fi de un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă persoane au fost reţinute într-un dosar privind comiterea pe teritoriul Franţei a mai multor furturi de pesticide şi seminţe, prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională fiind de aproximativ un milion de euro.

Potrivit unor comunicate emise, miercuri, de DIICOT şi IGPR, Poliţia Română şi Jandarmeria Franceză, sub coordonarea procurorilor DIICOT—Structura Centrală, au organizat, marţi, o acţiune vizând destructurarea unei grupări infracţionale de criminalitate itinerantă, ai cărei membri sunt cercetaţi pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat şi tăinuire, potrivit Agerpres.

În cadrul acţiunii, au fost efectuate pe teritoriul României 12 percheziţii domiciliare (nouă în judeţul Galaţi şi câte una în judeţule Arad, Iaşi şi Suceava), în urma cărora şapte membri ai grupării au fost duşi la audieri, iar mai multe bunuri şi înscrisuri au fost ridicate.

Toate cele şapte persoane au fost reţinute în baza unor mandate europene de arestare, urmând a fi pentru prezentate la curţile de apel, în vederea arestării preventive.

Ulterior, acestea vor fi prezentate instanţelor competente, în scopul predării lor autorităţilor franceze care instrumentează cazul, respectiv Tribunalului de Mare Instanţă din Colmar, arată comunicatele menţionate.

Reţineri în Germania şi Belgia

De asemenea, în cursul zilei de marţi, în aceeaşi cauză, au mai fost reţinuţi pe teritoriul Germaniei şi Belgiei doi dintre membrii grupului. "În fapt, s-a reţinut că în perioada iunie 2016 — iulie 2017, membrii grupului au săvârşit 10 fapte de furt pe teritoriul Franţei, în regiunea Alsace, respectiv au sustras din depozitele unor societăţi comerciale, produse fitosanitare (pesticide şi seminţe), cauzând un prejudiciu total de aproximativ 1.000.000 de euro. (...) În cadrul activităţilor desfăşurate, s-a identificat şi recuperat, pe teritoriul României, cantităţi însemnate de produse fitosanitare, în valoare de 258.580 de euro, sustrase din localităţile Obersaasheim şi Saint Sauveur Marville; peste 5 tone de seminţe de rapiţă în valoare de aproximativ 243.000 de euro, sustrase din localităţile Mons en Pevele şi La Chapelle D´Armentieres, precum şi 14.000 de rulmenţi", arată documentele citate.

Jandarmii francezi, în România

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul serviciilor de investigaţii criminale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Galaţi, Arad, Iaşi şi Suceava care au beneficiat de suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale, criminaliştilor şi al poliţiştilor de la serviciile pentru acţiuni speciale.

De asemenea, la activităţile desfăşurate pe raza judeţului Galaţi, au asistat trei jandarmi francezi din cadrul Brigăzii de Cercetări din Colmar şi ai Secţiunii de Cercetări din Strasbourg, precum şi un analist din cadrul EUROPOL — A.P. FURTUM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite