Directoarea „grădiniţei groazei“, în libertate. Părinţi şi reprezentanţi ai societăţii civile organizează un protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda imaginilor care arată clar că a agresat copiii care învăţau la grădiniţa-fantomă „Flipper Garden“ din Capitală, directoarea Ioana Neagu nu a ajuns în arest preventiv. Părinţii şi societatea civilă, scandalizaţi de hotărârile magistraţilor, vor protesta în Piaţa Victoriei din Capitală.

Directoarea grădiniţei private „Flipper Garden" din Capitală a scăpat de cătuşe după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis că ea va fi în continuare cercetată sub control judiciar. Motivul: nu există probe suficiente pentru a o aresta. Asta în ciuda filmărilor ataşate la dosar, în care Ioana Neagu este surprinsă agresând copiii din unitatea de învăţământ pe care o conducea de ani buni. Furioşi pe decizia magistraţilor, părinţii care au făcut plângere împotriva femeii au declarat joi că se vor constitui parte civilă în dosarul penal şi că intenţionează să ceară daune morale.

Mai mult, alociaţia Mame pentru Mame a anunţat că va organiza în weekend un miting de protest faţă de decizia dată de magistraţi. Manifestarea, paşnică, va avea loc vineri, între orele 17.00 şi 20.00, în Piaţa Victoriei, arată reprezentanţii ONG-ului.

„Am luat act cu oroare de faptul că directoarea grădiniţei private fără autorizaţie, Ioana Neagu, filmată în timp ce bătea cu sălbăticie în mod repetat copiii lăsaţi de părinţi în grija ei a fost lăsată în libertate", a arătat Ana Măiţă, preşedintele organizaţiei.

Aceasta le-a sugerat participanţilor la protest să vină îmbrăcaţi în alb şi în negru. „În ceea ce priveşte agresiunea asupra copilului, nu există nuanţe de gri. Legea este clară şi ea trebuie să protejeze copiii împotriva violenţei de orice fel",  a completat Măiţă.

Nu doar decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti a înfuriat însă societatea civilă, ci şi decizia dată, în primă instanţă, de Judecătoria Sectorului 5, care a decis prima să o lase pe femeie în libertate. Concret, motivarea primei instanţe vorbeşte despre lipsa unor probe care să arate că dezvoltarea minorilor ar fi fost afectată. În plus, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au considerat că agresiunile surprinse de camerele video de supraveghere din grădiniţa particulară din Cotroceni sunt cazuri izolate. Decizia a fost criticată dur şi de Asociaţia Salvaţi Copiii.

Acuzaţii dure la adresa Judecătoriei Sectorului 5

„Abuzurile prezintă o gravitate extremă având în vedere vulnerabilitatea deosebită a copiilor, nu doar datorită gradului redus de dezvoltare biologică, în cazul unora dintre copii mersul reprezentând încă o provocare, dar şi pentru că abuzurile au fost comise în afara cadrului familial, fără posibilitatea de supraveghere din partea părinţilor, de către persoane care au preluat responsabilităţile lor de îngrijire şi educare", a declarat şi Gabriela Alexandrescu, preşedintele Salvaţi Copiii România.

Totodată, ONG-ul transmite că abuzul fizic şi emoţional în educaţie generează consecinţe negative pentru dezvoltarea psiho-emoţională a copiilor. Mai mult, capacitatea lor de a învăţa este redusă.

Imaginile demonstrează abuz emoţional

Andreea Biji, psiholog „Salvaţi Copiii“, care se ocupă în prezent de evaluarea copiilor agresaţi de directoarea Ioana Neagu în Grădiniţa „Flipper Garden“, a declarat pentru „Adevărul“ că „Ioana Neagu a ştiut să le câştige încrederea părinţilor prin diverse metode care nu reflectau realitatea, ci, din contră, o ascundeau sub preş“.

Decizia judecătorilor de a o cerceta sub control judiciar este considerată de psiholoaga Andreea Biji ca fiind revoltătoare. „Niciun fel de comportament al copilului nu justifică o pedeapsă fizică sau emoţională, care să pună în pericol dezvoltarea copilului“, a declarat ea.

Psihologul organizaţiei „Salvaţi Copiii“ povesteşte că, din declaraţiile părinţilor, directoarea Ioana Neagu le aplica corecţii directe copiilor, în special celor care refuzau să mănânce tot din farfurie. „Au fost situaţii în care directoarea îi lovea pe copii peste burtică, fapt pentru care aceşti copii se lovesc acum, în continuare, singuri“, spune Andreea Biji. De asemenea, părinţii au declarat că micuţii nu erau hidrataţi corespunzător ca educatoarele să nu-i ducă de prea multe ori la baie. Astfel de comportamente au fost preluate de copii şi acasă.

Directoarea a manipulat copiii

De asemenea, Daniela Gheorghe, psiholog specializat pe copii, susţine că „este greşit să asumi că nu există urmări ale unui comportament agresiv asupra copiilor, cu atât mai mult cu cât abuzatorul – în cazul de faţă Ioana Neagu – face parte din cercul de încredere al copiilor“. Conform psihologului, un abuzator nu lucrează spontan, ci are nişte comportamente pe care şi le cultivă, îl manipulează pe copil şi-l convinge să nu spună nimic acasă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite