Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, trimis în judecată pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Mitrea, directorul APM Vaslui (Sursa:vrn.ro)
Remus Mitrea, directorul APM Vaslui (Sursa:vrn.ro)

Director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, Remus Mitrea, a fost trimis în judecată pentru că a pretins 1,5 milioane de lei şi 38.000 de euro pentru a emite autorizaţii unor firme în domenii precum parcuri eoliene sau construcţii.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Remus Mitrea, în stare de arest preventiv, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, pentru opt infracţiuni de luare de mită, din care unele în formă continuată şi dare de mită, în formă continuată; Emil Savin, administrator al SC Transmir SRL Zorleni, judeţul Vaslui, pentru dare de mită, în formă continuată; Rodica Maxim, contabil-şef al Ocolului Silvic "Ciobănuş", din cadrul Direcţiei Silvice Bacău, pentru luare de mită, în formă continuată.

Totodată, au fost deferite justiţiei societăţile Chrisrem Wind SRL Vaslui - persoană juridică controlată in totalitate de inculpatul Mitrea Remus, pentru complicitate la trei infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de spălare de bani, SC Mitromd SRL Vaslui - persoană juridică controlată in totalitate de inculpatul Mitrea Remus pentru complicitate la trei infracţiuni de luare de mită, dare de mită şi două infracţiuni de spălare de bani şi SC Transmir SRL Zorleni, pentru dare de mită, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2010 - septembrie 2012, Remus Mitrea, în calitate de director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, abuzând de prerogativele funcţiei sale, a pretins de la reprezentanţii mai multor societăţi comerciale, sumele totale de 1.558.142,87 lei şi 38.000 euro, pentru ca, în schimb, să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să emită în favoarea acestor firme diverse documente de reglementare şi autorizare necesare pentru desfăşurarea în mod legal a activităţii acestor firme în domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau construcţii. În unele dintre cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrângere asupra reprezentanţilor unor societăţi comerciale, în vederea remiterii sumelor de bani. De asemenea, cu acelaşi scop al emiterii autorizaţiilor de mediu necesare, în afară de sumele menţionate, într-o altă situaţie, inculpatul a pretins subcontractarea unor lucrări de construire a unor parcuri eoliene, în valoare de 37.388.724,43 euro.

Din sumele pretinse, inculpatul Mitrea Remus a primit sumele totale de 1.486.642,87 lei și 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, cât şi, în majoritatea situaţiilor, disimulate sub forma preţului unor contracte încheiate, la solicitarea inculpatului, între firmele beneficiare ale avizelor de mediu şi unele societăţi comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate şi patrimoniu). Într-o altă situaţie, inculpatul Mitrea Remus i-a solicitat inculpatului Savin Emil, administrator al SC Transmir SRL, subcontractarea unor lucrări de construcţii, finanţate din fonduri comunitare, lucrări pe care firma controlată de inculpat SC Mitromd SRL le-a realizat doar parțial. Ca urmare, inculpatul Mitrea Remus a încasat în mod injust suma de 26.690,46 lei prin intermediul societăților comerciale pe care le controla.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2012, în contextul în care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza Ocolului Silvic Ciobănuş din cadrul Direcției Silvice Bacău, inculpatul Mitrea Remus a dat inculpatei Maxim Rodica, cu titlu de mită, diverse cantități de băuturi alcoolice, precum și un împrumut bănesc, pentru ca firma sa să fie favorizată din punct de vedere financiar și pentru ca inculpatul să beneficieze de informații preferențiale în legătură cu activitatea ocolului silvic respectiv.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaților.

La data de 11 octombrie 2012, Tribunalul Iaşi a dispus arestarea preventivă, pe un termen de 29 de zile, a inculpatului Mitrea Remus.

Pentru infracţiunile prevăzute în Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, reţinute în sarcina inculpatului, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei la o altă unitate de parchet.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vaslui.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite