Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, reţinut. Este acuzat că a luat mită două milioane de lei

6
30 Jun 2021 19:38:41
Autor: News.ro
Manole Daniel şi doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile Foto: Arhivă
Manole Daniel şi doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile Foto: Arhivă

Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Daniel Manole, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Dosarul vizează achiziţia la suprapreţ a patru nave, în valoare de 85 de milioane de lei, dar şi condiţiile în care a fost realizată tranzacţia.

DNA anunţă, miercuri seară, reţinerea pentru 24 de ore a lui Daniel Manole, director al Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. 

De asemenea, au fost reţinute trei persoane fizice, administratori ai unor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi spălare a banilor. 

În cauză, a mai fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de un alt om de afaceri pentru săvârşirea unor infracţiuni similare. 

”În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menţionată mai sus, împreună cu ceilalţi inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional care ar fi avut ca scop achiziţia, cu fraudarea legislaţie primare în materie, de către instituţia pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).  Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiţi la recepţia finală”, a transmis DNA. 

Sursa citată a menţioat că societatea câştigătoare a licitaţiei doar „ar fi mimat” construcţia acelor nave, în realitate acestea fiind achiziţionate la jumătate de preţ de la o societate comercială din Estonia. 

”Pentru contribuţia sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a mai transmis DNA. 

Procurorii precizează că, miercuri, inculpatul Manole Daniel şi doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu. 

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Depeter
30.06.2021, 20:09:48

Chiar eram nedumerit de unde ar putea sa faca spaga si asta de la salvamar... Credeam ca e un fel de nas de barca care negociaza suitul in barca a unor amarati de naufragiati. Dar pana la urma tot asa e : un hot lacom care pune in pericol viata subordonatilor si a celor pe care ar trebui sa-i salveze!

+2 (2 voturi)
Domnul Doctor
30.06.2021, 20:16:04

Spaga de doar 3%? In ce hal am ajuns, fratilor! Hai, DNA, nu va faceti de ras si gasiti repejor diferenta pana la 15-20% in buzunarele celor care l-au pus pe functie.

+5 (5 voturi)
Tomescu Tom
30.06.2021, 20:38:20

Bravo procurorilor D.N.A ... Spor la treabă ! Căci multă mai aveți ..

-4 (6 voturi)
silent warrior
30.06.2021, 20:45:31

Cainele latra , pisica miauna , oaia behaie si bugetarul fura ... E ceva natural...

+4 (4 voturi)
Omega Alfa &
30.06.2021, 21:26:48

Si politicieni de prim rang pe cand ? Astia fac trafic de influenta pe fata (vezi cazul "master" prezentat de Recorder), demisiile de la apele Romane (unde este clara influenta politicului) dar DNA doarme in ghete, a gasit un salvamar ratacit cand astia din clasa politica fura sute de milioane dar in alta moneda...dar va plangeti de bugete.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările