Directorul CIA a ajuns la Bucureşti pentru a se întâlni cu Traian Băsescu şi cu Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Brennan, directorul CIA, a ajuns la Bucureşti
John Brennan, directorul CIA, a ajuns la Bucureşti

John Brennan, care a preluat în martie 2013 conducerea puternice Agenţii Centrale pentru Informaţii (CIA) din SUA, va fi primit la ora 14.00 de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Numele lui Brennan a fost implicat în scandalul privind folosirea torturii de către CIA în închisorile secrete din întreaga lume, motiv pentru care a renunţat la planurile de a candida la şefia Agenţiei în 2009.


UPDATE: Premierul Victor Ponta şi directorul CIA au discutat, la Palatul Victoria, despre cooperarea dintre cele două state, în cadrul parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, informează Executivul, potrivit Mediafax.

UPDATE 14.01 Şeful spionilor a ajuns la Palatul Cotroceni, unde va avea o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu.

UPDATE 12.28
Şeful CIA a ajuns în urmă cu câteva momente la Palatul Victoria, unde va avea o întrevedere cu premierul Victor Ponta. 

Vizita lui Brennan la Bucureşti are loc la numai o zi după ce preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu generalul Nikolai Platonovici Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

John Brennan (57 de ani) a fost consilierul lui Barack Obama pe probleme de contraterorism din ianuarie 2009 până în martie 2013, când a preluat funcţia de director al CIA. El era unul dintre experţii în securitate şi contrainformaţii luaţi în calcul pentru această poziţie şi în 2009, în primul mandat de preşedinte al lui Obama, dar şi-a retras candidatura din cauza controverselor legate de sprijinul pe care l-ar fi acordat pentru folosirea torturii de către CIA. 

În schimb, el a devenit consilier-adjunct pentru Securitate Naţională al Casei Albe. Brennan lucrează de 25 de ani în cadrul CIA şi a participat la raidul din septembrie 2011, în urma căruia a fost ucis Osama bin Laden.

În ianuarie 2013, el a fost nominalizat de Obama pentru a prelua conducerea CIA, după ce fostul director al Agenţiei, David Petraeus, a demisionat din cauza implicării într-un scandal sexual. 

Numirea lui Brennan a cauzat însă dispute în Senatul American, care trebuie să-şi dea avizul. Republicanul Rand Paul a blocat votul în acest cu un discurs de aproximativ 13 ore în care a cerut Casei Albe lămuriri în privinţa folosirii dronelor pe teritoriul Statelor Unite. 

Brennan este considerat arhitectul programului cu drone al SUA, care ridică acum numeroase semne de întrebare, după ce Administraţia Obama a recunoscut că patru cetăţeni americani au fost ucişi în atacuri cu drone. 

John Brennan, propus de Obama la şefia CIA, a fost luat la întrebări în Senat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite