Directorul Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian: Muzeul Holocaustului va fi realizat în spaţiul administrat de ‘Antipa’

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR), Alexandru Florian, şi-a exprimat încrederea vineri că Muzeul de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România va fi realizat în spaţiul administrat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, informează Agerpres.

„Muzeul de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România se face începând cu 2012. Dacă se face în spaţiul administrat de Muzeul ‘Antipa’, la ora actuală răspunsul este afirmativ, conform ultimei declaraţii de săptămâna trecută a ministrului Culturii, care, într-un comunicat, a afirmat că se va face acolo o structură simbolică numită complex”, a declarat Florian la finalul unei conferinţe de presă dedicate prezentării noii gropi comune identificate în Popricani.

El a precizat că „nu este vorba de a coordona şi a subordona cineva pe altcineva, ci de a crea un spaţiu cultural cu mai multe instituţii muzeale, pe lângă cele trei existente – Muzeul Ţăranului Român, Muzeul ‘Antipa’ şi Muzeul de Geologie (…) să se încadreze şi acest Muzeu de istorie a evreilor, după modelul acelor cartiere muzeale care există în multe oraşe occidentale”.

„Cam ăsta este spiritul hotărârii de guvern pe care a spus domnul ministru că o să o elaboreze, prilej cu care şi Muzeul ‘Antipa’ va găsi oportunităţi de a se dezvolta sau moderniza, aşa cum afirmă de vreo lună încoace. (…) Legat de acest spaţiu public de 7.300, cred, de metri pătraţi dintre Muzeul ‘Antipa’ şi Muzeul Ţăranului Român, vorbim despre un spaţiu public neîngrijit, nedezvoltat; nu s-a făcut nimic pe el de peste 70 de ani. Dacă ar fi să mă exprim de o manieră mai populară, aş spune că acolo este un maidan. Şi, deci, nu e vorba de a agresa nicio instituţie şi nici de a distruge vreun parc, aşa cum s-a sugerat la un moment dat de către directorul Muzeului ‘Antipa'”, a adăugat Florian.

Solicitarea atribuirii terenului, potrivit acestuia, s-a făcut de către INSHR, instituţional, potrivit legii, către Secretariatul General al Guvernului, „la ora actuală neexistând un răspuns oficial „în afara comunicării publice făcute de ministrul Culturii”.

Alexandru Florian s-a declarat deschis în continuare dialogului cu conducerea Muzeului ‘Antipa’.

„Sunt deschis oricărui dialog. Se pot discuta foarte multe între Institutul ‘Elie Wiesel’ şi viitorul coleg Muzeul ‘Antipa’. Nu am avut niciun contact, nu am fost solicitaţi. Văd că domnul director continuă comunicarea prin mass-media. Dacă dânsul aşa doreşte, este opţiunea lui”, a mai spus Florian.

Sâmbătă, premierul Viorica Dăncilă a declarat că doreşte înfiinţarea Muzeului Holocaustului în cel mai scurt timp, iar dacă locaţia de lângă Muzeul ‘Antipa’ este cea mai bună, acolo va fi realizat acest obiectiv.

Dăncilă a precizat că există două variante pentru înfiinţarea Muzeului Holocaustului – o hotărâre de guvern, respectiv o iniţiativă legislativă.

„Acest lucru este chiar în programul de guvernare, vrem să înfiinţăm Muzeul Holocaustului, am avut discuţii referitoare la acest aspect. Sunt două variante la ora actuală: una este o hotărâre de guvern, a doua este o iniţiativă legislativă. Eu cred că trebuie să avem amândouă variantele în prim plan şi vom da o hotărâre de guvern şi, bineînţeles, propunerea legislativă din Parlament, pe care o vom susţine. Deci, eu cred că este un lucru pe care l-am promis şi pe care trebuie să-l ducem la bun sfârşit. Locaţia este o locaţie identificată, într-adevăr, lângă Muzeul ‘Antipa’, vom vedea dacă acea locaţie este cea mai bună. Dacă este o locaţie bună, acolo vom înfiinţa Muzeul Holocaustului”, a susţinut Viorica Dăncilă.

Aceasta a punctat faptul că are cunoştinţă că există opinii diferite legate de locul unde să fie realizat Muzeul Holocaustului, subliniind că importantă este înfiinţarea acestuia „în cel mai scurt timp posibil”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite