Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dmitri Medvedev ameninţă România: Vor să creeze o „nouă Românie Mare”. Să ţină cont că în Transnistria trăiesc 220 de mii de ruşi

60
25 Jun 2022 17:38:21
Autor: Cristina Morozan
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este posibilă în mod direct, astfel că se doreşte crearea „noii Românii Mari”, afirmă fostul preşedinte rus şi actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. El acuză politicienii români că demult joacă hore în jurul Moldovei.

„Moldova a intrat în lunga coadă pentru aderarea la UE, întinsă de-a lungul deceniilor. Bon voyage! (traducere din l. franceză: Drum bun). Dar [ei] vor este mai devreme! De aceea, există o altă cale de a obţine aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari”, a scris politicianul rus, pe canalul său de Telegram, răspunzând la o întrebare cu privire la cât de repede ar putea adera Republica Moldova la UE, conform TASS.

El a menţionat că politicienii români joacă hore în jurul Moldovei de mult timp. „Astăzi, acest lucru se întâmplă la propriu”, a mai spus Dmitri Medvedev. 
 
„Prima şedinţă comună a parlamentelor moldovean şi român a fost finalizată de legislatorii care dansau ţinându-se de mână. A părut destul de amuzant. Cu toate acestea, consecinţele pot fi mai puţin amuzante”, a scris Medvedev.
 
Politicianul rus a mai scris în postarea sa că autorităţile române „percep cu aroganţă” teritoriul dintre Nistru şi Prut, drept provincia lor «separată temporar».
 
„Occidentul încearcă, aproape la nivel legal, să interzică Rusiei să se apropie de poporul ucrainean, provocând în toate modurile posibile o adâncire a conflictului. Dar în ceea ce-i priveşte pe români şi moldoveni, situaţia este diferită. Oficialii de la Bucureşti, incitaţi de «integratorii» de la Bruxelles, sunt bântuiţi de ideea recreării proiectului României Mari, îngropat de «Armata Roşie în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei». Recent au intensificat în mod deschis eforturile de preluare «legală» a Moldovei, sub diferite formate. Mai mult decât atât, din partea Bucureştiului, nici măcar nu vorbim despre unificarea «popoarelor frăţeşti» într-un fel de entitate de tip statal.
 
Autorităţile române percep cu aroganţă interfluviul Nistrului şi Prutului drept provincia lor «separată temporar». Nu e de mirare respingerea categorică de către mai mult de jumătate din societatea moldovenească a Anschluss-ului impus din afară. În Transnistria, marea majoritate a locuitorilor nu vor să vadă steagul României, puternic asociat cu durerea şi suferinţa în timpul «Marelui Război Patriotic».
 
Devalorizarea statalităţii moldoveneşti, care a prins viteză, urmează tiparele ucrainene – ura faţă de ţara noastră este pusă pe primul plan. A fost adoptată o lege urâtă prin care se interzice panglica Sfântului Gheorghe, care simbolizează victoria asupra nazismului, presa rusă este eradicată, liderii obiectivi ai opoziţiei sunt aruncaţi în spatele gratiilor sub pretexte false”, a mai scris Medvedev.
 
Acesta a acuzat, totodată, politicienii moldoveni de trădare şi că-şi distrug ţara pentru treizeci de arginţi.
 
„Cine vrea o moarte voluntară şi subită a statului lor? De obicei, pentru politicieni o astfel de poziţie este nefirească. Ei încearcă să-şi protejeze propriul stat şi oportunităţile personale. Şi dacă, dimpotrivă, sunt gata să-şi distrugă ţara pentru treizeci de arginţi pentru a se alătura altui stat, atunci aceasta se numeşte altfel - trădare. În mod surprinzător, asta îşi doresc actualele autorităţi moldoveneşti. Ignorând voinţa unei părţi semnificative a poporului său, actualul preşedinte al Moldovei este gata să dea dintr-o lovitură statalitatea ţării care i-a fost încredinţată. Ea, desigur, acţionează după reţetele curatorilor europeni şi de peste mări, ceea ce nu este deloc surprinzător, la urma urmei, alături de cea moldovenească, are şi cetăţenie română. Din câte se pare, în noua România Mare i s-a promis un post complet comparabil.
 
Dar este necesar pentru cetăţenii de rând ai Moldovei: moldoveni, ruşi, ucraineni? Nu li s-a promis nimic. Este că efemerul „perspective europene” în statutul de candidat la UE. Adică resurse energetice nebun de scumpe şi pierderea definitivă a pieţei ruseşti pentru legume, fructe şi vin din Moldova. Şi bineînţeles, preţurile mari europene din magazinele din Moldova deloc bogată (scuze, noua Românie Mare)”, a mai scris Medvedev, adăugând că dacă România va încerca să anexeze Republica Moldova, „Trebuie să ţină cont că în Transnistria trăiesc aproximativ 220 de mii de ruşi”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

60 Comentarii

Ionel Marcu
25.06.2022, 18:00:05

Mare porc acest Medvedev, dacă „hora României”, de multă vreme, în jurul Moldovei e perfect justificată, cum justifică el hora Rusiei în jurul Moldovei, de 200 de ani. Sunt 220.000 de ruși în Transnistria cu tot cu soldații ruși și fesebiști dar sunt tot atâția moldoveni. Și, cu rvă cum este, spune că România Mare a fost redusă de Rusia în timpul „marelui război...”, dar în 1940, la Pactul Ribbentropp-Molotov Rusia era aliată cu Hitler, încă nu era în război cu Germania. Teritoriile acelea au fost furate României la fel ca Khersonul, Mariupolul sau Crimeea Ucrainei, cu diferența că erau locuite majoritar de români.

+30 (30 voturi)
Fumator De Patrunjel
25.06.2022, 18:27:21

Ionel Ionelule, dar cui D-zeu masii i-ar trebui Transnistria vreodata? Sa aiba iar rusii motive de operatiuni speciale? In mod sigur eu spun ca de s-o intampla unirea moldovenii trebuie sa renunte definitiv la Transnistria ca altfel e bai. Ma doare undeva ce urla dacopatii platiti de rusi ca Simeon si Sosoaca ca a fost pamant "dacic". Daca chiar vor se pot conecta cu fratii lor daci liberi din Transnistria folosind tunelele "energice" de sub Bucegi sau telepatia dacica.

-61 (81 voturi)
T. Timisorean
25.06.2022, 18:01:16

Deci Rusia Mare este dreptul lor sfant, dar Romania Mare nu se poate, le sta in gat. Baiete, cu Basarabia nu este inca Romania Mare. De ce toti cei din jurul nostru au o problema cu Romania? De ce vor teritorii pe care sunt localitati cu nume Romanesti, sau inca mai reuseste sa traiasca o populatie vorbitoare de limba Romana desi nu au nici un fel de drept, nu au scoli. Bulgaria nu este de acord ca Macedonia sa intre in UE, ca nu le da drepturi la ceva populatie bulgareasca, dar ei dau drepturi la populatia Romaneasca care locuieste de-alungul Dunarii de la Vidin pana la mare? In Vidin nu iti trebui traducator, aproape toti stiu Romaneste. La fel si in Serbia in Cladova, Negotin, sau in partile spre Timisoara. La fel si in Ungaria. La fel si in Ucraina. Bulgarii spun ca tracii nu au legatura cu Romanii. Sarbi si Grecii sustin ca vlahii nu au legatura cu Romanii. Rusi si Ucrainienii, considera cu moldovenii sunt diferiti de Romani. Dar toti de fapt, coordonat sau nu, vor sa ascunda istoria, trecutul, sa nu se observe ca stramosii lor s-au asezar pe pamantul altora. Ar trebui sa ne contram cu toti vecinii. Noi, cei care ne consideram Romani, suntem descendentii populatiei indigene, restul sunt alogeni, inclusiv rusii.

+20 (24 voturi)
DACVIKING
25.06.2022, 18:26:10

Mai devreme sau mai târziu un război între neciopliții de la Moscova si România (vs NATO) este inevitabil... Ei (rușii) "au dreptul" sa fie înfrățiți toți rușii, dar alții "n-au dreptul" sa fie uniți / frați ! ... Sa ne-o SUGA Putin si cu gașca lui de mafioți ! Moldova / Basarabia é România !

+15 (17 voturi)
jan11
25.06.2022, 18:31:39

Bai Madvedeve,daca n-ai fi rus as zice ca esti prost cu p mare.Proiectul Romaniei Mari a fost distrus de pactul Hitler-Stalin.Atat si nimic mai mult.In rest.tot ce zice vitelul asta nu este decat repetarea la nesfarsit a acelorasi minciuni,mizerii si a aceleiasi propagande nerusinate si desantate cu care Kremlinul ne-a obisnuit de multi ani.

+14 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (60)

Modifică Setările