Dmitri Medvedev ameninţă România: Vor să creeze o „nouă Românie Mare”. Să ţină cont că în Transnistria trăiesc 220 de mii de ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este posibilă în mod direct, astfel că se doreşte crearea „noii Românii Mari”, afirmă fostul preşedinte rus şi actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. El acuză politicienii români că demult joacă hore în jurul Moldovei.

„Moldova a intrat în lunga coadă pentru aderarea la UE, întinsă de-a lungul deceniilor. Bon voyage! (traducere din l. franceză: Drum bun). Dar [ei] vor este mai devreme! De aceea, există o altă cale de a obţine aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari”, a scris politicianul rus, pe canalul său de Telegram, răspunzând la o întrebare cu privire la cât de repede ar putea adera Republica Moldova la UE, conform TASS.

El a menţionat că politicienii români joacă hore în jurul Moldovei de mult timp. „Astăzi, acest lucru se întâmplă la propriu”, a mai spus Dmitri Medvedev. 

„Prima şedinţă comună a parlamentelor moldovean şi român a fost finalizată de legislatorii care dansau ţinându-se de mână. A părut destul de amuzant. Cu toate acestea, consecinţele pot fi mai puţin amuzante”, a scris Medvedev.

Politicianul rus a mai scris în postarea sa că autorităţile române „percep cu aroganţă” teritoriul dintre Nistru şi Prut, drept provincia lor «separată temporar».

„Occidentul încearcă, aproape la nivel legal, să interzică Rusiei să se apropie de poporul ucrainean, provocând în toate modurile posibile o adâncire a conflictului. Dar în ceea ce-i priveşte pe români şi moldoveni, situaţia este diferită. Oficialii de la Bucureşti, incitaţi de «integratorii» de la Bruxelles, sunt bântuiţi de ideea recreării proiectului României Mari, îngropat de «Armata Roşie în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei». Recent au intensificat în mod deschis eforturile de preluare «legală» a Moldovei, sub diferite formate. Mai mult decât atât, din partea Bucureştiului, nici măcar nu vorbim despre unificarea «popoarelor frăţeşti» într-un fel de entitate de tip statal.

Autorităţile române percep cu aroganţă interfluviul Nistrului şi Prutului drept provincia lor «separată temporar». Nu e de mirare respingerea categorică de către mai mult de jumătate din societatea moldovenească a Anschluss-ului impus din afară. În Transnistria, marea majoritate a locuitorilor nu vor să vadă steagul României, puternic asociat cu durerea şi suferinţa în timpul «Marelui Război Patriotic».

Devalorizarea statalităţii moldoveneşti, care a prins viteză, urmează tiparele ucrainene – ura faţă de ţara noastră este pusă pe primul plan. A fost adoptată o lege urâtă prin care se interzice panglica Sfântului Gheorghe, care simbolizează victoria asupra nazismului, presa rusă este eradicată, liderii obiectivi ai opoziţiei sunt aruncaţi în spatele gratiilor sub pretexte false”, a mai scris Medvedev.

Acesta a acuzat, totodată, politicienii moldoveni de trădare şi că-şi distrug ţara pentru treizeci de arginţi.

„Cine vrea o moarte voluntară şi subită a statului lor? De obicei, pentru politicieni o astfel de poziţie este nefirească. Ei încearcă să-şi protejeze propriul stat şi oportunităţile personale. Şi dacă, dimpotrivă, sunt gata să-şi distrugă ţara pentru treizeci de arginţi pentru a se alătura altui stat, atunci aceasta se numeşte altfel - trădare. În mod surprinzător, asta îşi doresc actualele autorităţi moldoveneşti. Ignorând voinţa unei părţi semnificative a poporului său, actualul preşedinte al Moldovei este gata să dea dintr-o lovitură statalitatea ţării care i-a fost încredinţată. Ea, desigur, acţionează după reţetele curatorilor europeni şi de peste mări, ceea ce nu este deloc surprinzător, la urma urmei, alături de cea moldovenească, are şi cetăţenie română. Din câte se pare, în noua România Mare i s-a promis un post complet comparabil.

Dar este necesar pentru cetăţenii de rând ai Moldovei: moldoveni, ruşi, ucraineni? Nu li s-a promis nimic. Este că efemerul „perspective europene” în statutul de candidat la UE. Adică resurse energetice nebun de scumpe şi pierderea definitivă a pieţei ruseşti pentru legume, fructe şi vin din Moldova. Şi bineînţeles, preţurile mari europene din magazinele din Moldova deloc bogată (scuze, noua Românie Mare)”, a mai scris Medvedev, adăugând că dacă România va încerca să anexeze Republica Moldova, „Trebuie să ţină cont că în Transnistria trăiesc aproximativ 220 de mii de ruşi”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite