DNA: Anchetă pentru o evaziune fiscală record la Murfatlar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetă la Murfatlar FOTO Adevărul
Anchetă la Murfatlar FOTO Adevărul

Omul de afaceri George Ivănescu, cunoscut ca „Regele Vinului”, a fost dus cu mandat la DNA într-un dosar privind fapte de corupţie şi evaziune fiscală cu prejudiciu de 600 de milioane de lei.

George Ivănescu controlează indirect, alături de Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu şi de alte persoane, producătorul de vinuri Murfatlar România SA, unul dintre primii zece jucători de pe piaţa românească a vinurilor. Surse judiciare au arătat că peste 40 de persoane, printre care reprezentanţi ai societăţii Murfatlar, ai unor firme distribuitoare şi funcţionari de la ANAF, sunt vizate în această anchetă. Aceleaşi surse au arătat că în dosar s-ar cerceta modul în care Murfatlar ar fi încheiat contracte cu diverse societăţi.

Mai exact, s-ar fi încheiat contracte pe termen lung ce nu conţineau preţul finit al produselor din must sau fermentaţie.

În anchetă ar fi vizată atât societatea Murfatlar, cât şi acţionarul principal al acesteia, Euroavipo, şi firme controlate de Emanuel Dobronăuţeanu, au precizat sursele citate. Murfatlar România SA, companie intrată în insolvenţă în martie 2012,  are ca principal acţionar firma Euroavipo SA Poşta Câlnău – de asemenea în insolvenţă –, controlată, în acte, de o firmă offshore din Insulele Virgine.

În 2015, Murfatlar România SA a înregistrat o cifră de afaceri de 124,4 milioane lei şi un profit net de 3,5 milioane lei, potrivit bilanţului depus la Ministerul Finanţelor. La închiderea ediţiei 20 de persoane, printre care şi Ivănescu, erau audiaţe de procurorii DNA. „Regele Vinului” este suspectat de o tentativă de recuperare a taxei pe valoarea adăugată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite