DNA: „Bunurile sechestrate în 2014 de procurorii anticorupţie vor intra în patrimoniu în patru sau cinci ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au pus sechestru, de la începutul anului şi până în prezent, pe bunuri ce valorează în total 150 de milioane de euro, însă aceşti bani vor ajunge în patrimoniul statului abia peste patru sau cinci ani. Aşa a declarat miercuri Marius Bulancea, consilierul procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Ceea ce s-a schimbat în ultimii ani este creşterea eficienţei statului în a identifica bunurile care au fost dobândite din infracţiuni şi care urmează să fie confiscate. Nu suntem nici măcar pe aproape de un ideal, de ceea ce ne-am dori, dar s-a ajuns la un punct în care doar DNA, în 2014, până acum, a instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunuri care valorează 150 de milioane de euro”, a declarat Bulancea în cadrul unei dezbateri privind proiectul „Susţinerea confiscării extinse şi recuperării prejudiciului în România”, finanţat de Uniunea Europeană, informează Mediafax.

Mai mult, Bulancea a arătat că bunurile sechestrate de procurori vor intra efectiv în posesia statului, după ce vor fi date sentinţe definitive în dosarele în care s-au dispus măsurile asigurătorii.

„Ţinând cont că aceste bunuri sechestrate în 2014 vor fi implicate în nişte hotărâri de condamnare în România peste trei, patru, cinci ani, abia atunci vom putea vorbi că aceste bunuri vor intra efectiv în partimoniul statului. Fiind vorba de bunuri efectiv sechestrate - 416 imobile, 93 de autoturisme - sunt bunuri a căror valorificare va trebui să se realizeze relativ uşor”, a mai precizat  Marius Bulancea

De asemena, consilierul Laurei Codruţa Kovesi a adăugat că imediat după ce aceste sentinţe rămân definitive, ANAF este autoritatea care trebuie să se ocupe de valorificarea bunurilor sechestrate.

Potrivit unei statistici a Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni (ONPCCRCI), în 2013, valoarea bunurilor sechestrate se ridică la peste 434 milioane de euro. Pe de altă parte, valoarea bunurilor confiscate conform notificărilor ANAF este de doar 7,6 milioane de euro.

Aceste date statistice au fost analizate în cadrul aceleiaşi dezbateri referitoare la implicaţiile la nivel european şi naţional ale criminalităţii financiare şi economice, în mod specific pe problema confiscării extinse şi a recuperării bunurilor provenite din infracţiuni. Evenimentul este inclus în proiectul "Susţinerea confiscării extinse şi recuperării prejudiciului în România", finanţat de Comisia Europeană.

Citiţi şi:

DNA a pus sechestru pe bunurile primarului din Calafat. Mircea Guţă este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu

Procurorii DNA-Craiova l-au trimis în judecată pe edilul oraşului Calafat pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi abuz în serviciu în formă continuată. Mircea Guţă este acuzat că a prejudiciat bugetul oraşului cu suma de 400.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite