DNA cere blocarea insolvenţei Tel Drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îţi iau măsuri de siguranţă după ce firma Tel Drum, cercetată pentru corupţie, a cerut intrarea în insolvenţă. La rândul lor, anchetatorii au solicitat instanţei să oprească lichidarea companiei, despre care procurorii spun că ar fi controlată de Liviu Dragnea.

Concret, procurorii DNA au solicitat, joi, Tribunalului Bucureşti luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a firmei Tel Drum SA ori, după caz, suspendarea acestor proceduri în situaţia în care, la data judecării cererii, acestea au fost deja iniţiate.

„SC Tel Drum S.A. a fost trimisă în judecată, ca persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, la data de 27 decembrie 2017. De asemenea, într-un dosar separat aflat în faza de urmărire penală, faţă de S.C. Tel Drum S.A. s-a dispus urmărirea penală, având calitatea de suspectă pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul”, precizează DNA, printr-un comunicat de presă.

Cerere de insolvenţă

Reprezentanţii companiei Tel Drum au depus la Tribunalul Teleorman o cerere de intrare în insolvenţă, invocând sechestrul impus pentru recuperarea prejudiciului de aproape 33 de milioane de lei din dosarul în care DNA tocmai a extins cercetările pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu. În 2016, firma avea 700 de angajaţi, o cifră de afaceri de peste doua sute de milioane de lei şi profit de două milioane de lei.

Acuzaţiile DNA

Potrivit procurorilor, în interesul societăţii Tel Drum SA au fost desfăşurate mai multe acţiuni, printre care privatizarea ”societăţii şi transferarea acestei persoane juridice din proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman în sfera de influenţă şi control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse”.

De asemenea, s-a produs ”înstrăinarea către Tel Drum SA a unui utilaj (staţie de mixture asfaltice) care fusese achiziţionat de către Consiliul Judeţean Teleorman”, acordarea către Tel Drum SA, în perioada 2002-2005, a lucrărilor de reabilitare şi întreţinere a structurii rutiere aflate în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, ”fără a exista o procedură concurenţială de atribuire, deşi societatea comercială devenise persoană juridică cu capital privat”, asigurarea câştigării de către Tel Drum SA a contractelor de lucrări finanţate din fonduri publice, ”prin influenţa de care se bucurau membrii grupului infracţional organizat, prin furnizare de informaţii confidenţiale privind licitaţiile publice înainte de momentul publicării anunţurilor şi prin inserarea condiţiilor restrictive în caietele de sarcini”. 

Procurorii mai vorbesc despre ”obţinerea, în mod preferential şi fraudulos, de finanţări din bugetul national, prin intermediul suspectului Liviu Dragnea Nicolae şi obţinerea în mod nelegal de fonduri din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false şi inexacte, bani care ulterior erau direcţionaţi către Tel Drum SA”, dar şi despre ”folosirea Tel Drum SA ca entitate care facilita transferul sumelor de bani către alte societăţi comerciale controlate de suspecţi şi către suspecţi în mod direct”.

În ceea ce priveşte infracţiunea de complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu, procurorii vorbesc despre faptul că, la proiectul de reabilitare a drumului judeţean DJ 701, societatea Tel Drum SA a fost desemnată câştigătoare a unei licitaţii publice, ”în condiţiile în care au fost inserate condiţii restrictive care dezavantajau firmele concurente”.

”Astfel, a fost obţinut un folos necuvenit pentru Tel Drum SA în valoare de 25.600.927 lei, fiind creat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului public (diferenţa dintre preţul ofertat de Tel Drum SA şi preţul cel mai mic ofertat)”, anunţă DNA.

De asemenea, la proiectul de reabilitare a drumului judeţean DJ 506, ”printr-o schemă infracţională similară, prin care, în plus, au fost falsificate şi înlocuite date din documentaţia necesară participării la licitaţie şi a fost majorat artificial devizul, societatea Tel Drum SA a fost desemnată câştigătoare a unei licitaţiei publice, în condiţiile în care au fost inserate condiţii restrictive care dezavantajau firmele concurente”.

Astfel, a fost obţinut un folos necuvenit pentru Tel Drum SA de 5.742.872,19 lei, mai spun procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite