DNA cere pedepse maxime în dosarul finanţării campaniei din 2009. Elena Udrea riscă până la 12 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Procurorul de şedinţă al DNA a cerut, marţi, ca Elena Udrea să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoarea cu executare în dosarul finanţării ilegale a campaniei din 2009. Fosta şefă a Ministerului Dezvoltării este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare de bani în acest proces, astfel că riscă până la 12 ani de închisoare.

Elena Udrea mai are o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute, însă ICCJ a suspendat executarea acestei pedepse până la tranşarea chestiunii legate de nelegalitatea compunerii completurilor de la ICCJ, a cărei dezlegare este aşteptată din partea Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene.

Curtea de Apel Bucureşti a luat în discuţie, marţi, ultimul termen de judecată în dosarul finanţării campaniei din 2009, în care Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic sunt inculpaţi pentru corupţie şi fraude.

Pe data de14 decembrie 2020, atunci când a fpst audiată în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, Elena Udrea a negat acuzaţiile şi a declarat că banii pentru campania electorală din anul 2009, peste 300.000 de euro, au provenit din veniturile ei şi ale fostului soţ - Dorin Cocoş.

„În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare a banilor, a cărei săvârşire mi se impută, precizez faptul ca am finanţat personal campania electorală din anul 2009, alocând sume totalizând peste 300.000 de euro. Veniturile personale şi ale soţului aferente anului 2009 mi-au permis această finanţare. Cred că sunt printre puţinii politicieni care au adus bani personali la campania electorală şi nu au plecat cu bani acasă (...) În ceea ce priveşte sursele de finanţare, doresc să subliniez faptul că niciodată nu s-a discutat despre exercitarea vreunui fel de presiune asupra reprezentanţii societăţilor comerciale. Erau foarte multe persoane care doreau să se implice în finanţarea campaniei electorale”, a explicat Udrea.

Ce au reţinut procurorii DNA în rechizitoriu

În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi pe jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009:

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic - de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, susţin procurorii.

Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, mai arată DNA.

Al treilea dosar penal al lui Dan Andronic

În 2019, Udrea şi Andronic au fost trimişi în judecată în dosarul „Hidroelectrica”. Procurorii DNA arată că, în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de afaceristul Bogdan Buzăianu, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA.  Acesta este al treilea dosar în care Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă, după cel al retrocedărilor şi cel al campaniei din 2009.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite