Eveniment

articolul anterior articolul urmator

DNA a cerut pedepse cu executare în cazul fostelor judecătoare de la TB acuzate că vindeau sentinţe favorabile

0
9 May 2016 19:39:23
Autor: News.ro
Viorica Dinu judecatoare FOTO Mediafax
Viorica Dinu judecatoare FOTO Mediafax

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut, luni, Curţii de Apel Bucureşti să le condamne la pedepse cu executare pe fostele judecătoare Viorica Dinu şi Antonela Costache, acuzate că au primit bani pentru a elibera o serie de inculpaţi. Instanţa a rămas în pronunţare.

Pentru că o parte dintre inculpaţii trimişi în judecată au recunoscut faptele, dar şi gravitatea lor, procurorul DNA a cerut pedepse exemplare pentru cele două judecătoare. "În cazul Vioricăi Dinu cerem condamnarea la pedeapsa cu închisoarea orientată spre maximul special prevăzut de lege, având în vedere calitatea ei e magistrat şi perseverenţa de care a dat dovadă", a susţinut procurorul în sala de judecată.

Acelaşi lucru l-au cerut anchetatorii şi pentru fosta judecătoare Antonela Costache, în cazul căreia care au arătat că, din punctul de vedere al acuzării, legea penală veche este mai favorabilă şi se impune pedeapsa la închisoare cu executare, având în vedere "gravele infracţiuni de corupţie săvârşite de un magistrat şef, uşurinţa cu care s-a prevalat de atribuţiile de serviciu şi cum a dat satisfacţie unor persoane cercetate pentru infracţiuni grave".

Judecătorul Corneliu Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare în acest dosar.

Acuzaţiile DNA

Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost trimise în judecată de procurorii DNA, împreună cu alte 21 de persoane, în 5 iulie 2013.

Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti - Secţia penală, în prezent suspendată din funcţie, a fost trimisă în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice.

Viorica Dinu, care şi-a dat demisia din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul ei, este judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată şi trei infracţiuni de luare de mită.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul Bucureşti, soţia acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducanu, şi soţul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.

Alături de aceştia sunt judecaţi Sorin Vasilescu şi Iulia Neamţu, grefieri la Tribunalul Bucureşti, Angela Cîrlan, Leon Marius Neagu, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Carmen Ionela Dăncuţă, Nicolae Petrişor, fost Duduianu, zis "Cristofor", Ştefan Mincă, zis "Roosevelt", Laurenţiu George Dinu, zis "Gore", Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragoş Pandele, Silviu Constantin Amza, Bogdan Petrică Bagoli şi Dragoş Dumitrescu.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti "dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă", în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările