DNA cere deschiderea unei anchete privind compromiterea intereselor justiţiei, după ce MRP a dat detalii despre percheziţiile procurorilor la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA
Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al României pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de compromiterea intereselor justiţiei, în legătură cu faptul că Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a inclus într-un comunicat date nepublice din ancheta care vizează instituţia, respectiv calitatea persoanelor audiate şi natura probelor.

DNA sesizează procurorul general

UPDATE Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiţiei, în legătură cu împrejurarea că, în conţinutul unui comunicat dat publicităţii la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfăşurare a acesteia.

„Concret, în comunicat se oferă date despre obiectul percheziţiei şi se fac referiri la calitatea persoanelor audiate şi la natura probelor. Datele din anchetă au fost devoalate de instituţia guvernamentală în condiţiile în care, anterior, Direcţia Naţională Anticorupţie – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică (comunicat nr. 746/VIII/3 din data de 1 august 2017)”, se arată într-un comunicat DNA.

Percheziţiile DNA

"Au avut loc percheziţii ieri (n.r. - luni) între orele 15.00 si 19:00. la cinci locaţii din Bucureşti printre care şi o instituţie publică", a declarat pentru News.ro purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan.

Ulterior, DNA a anunţat printr-un comunicat că, în urma obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, "în cursul zilei de 31 iulie 2017, între orele 15.00 - 19.00, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 5 locaţii situate în sediul unei instituţii publice din Bucureşti".

"Percheziţiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Secţiei de combatere a corupţiei, dosar ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie comise în cursul lunii iulie 2017", a adăugat instituţia.

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul: Au fost percheziţii în 4 birouri 

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul precizează că, luni, procurorii DNA au făcut percheziţii în patru birouri ale instituţiei, care îşi are sediul în Palatul Victoria, într-un dosar privind concursurile pentru ocuparea unor funcţii de consilier, organizate în aceeaşi zi.

”În cursul zilei de luni, 31 iulie, mai mulţi procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DNA Bucureşti au efectuat percheziţii, în baza unui mandat de percheziţie domiciliară emis de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria. Percheziţia s-a desfăşurat între orele 15.00 şi 19.00 şi a vizat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de consilier 1 şi consilier 2, organizate de către minister în aceeaşi zi”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul.

Conform sursei citate, au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului şi din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii şi filmări pe toată perioada percheziţiilor.

”Dorim ca ancheta să se desfăşoare cât mai repede şi să aflăm adevărul, astfel încât să ştim dacă au fost comise fapte în afara legii. Ne exprimăm pe această cale încrederea în corectitudinea acţiunilor întreprinse de către autorităţile statului, precum şi în competenţa şi corectitudinea justiţiei din România”, se mai arată în comunicat.

Surse judiciare declarau luni seară pentru News.ro că procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins, luni, la Secretariatul General al Guvernului, de unde ar fi ridicat documente.

Conform surselor citate, procurorii ar fi discutat cu mai mulţi angajaţi şi ar fi ridicat mai multe acte. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite