DNA: Enel a fost favorizată la selectarea partenerilor pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă în schimbul unor sume de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enel a fost cooptată în proiectul realizării reactoarelor de la Cernavodă în anul 2007. Costul total al investiţiei este de 6,4 miliarde de euro    FOTO Mediafax
Enel a fost cooptată în proiectul realizării reactoarelor de la Cernavodă în anul 2007. Costul total al investiţiei este de 6,4 miliarde de euro    FOTO Mediafax

Grupul italian Enel a fost favorizat în momentul în care statul român căuta parteneri privaţi pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit referatului realizat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care au cerut arestarea lui Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„De asemenea, reprezentanţi de la nivelul conducerii instituţiilor implicate în privatizarea S.C.Electrica S.A. au în vedere favorizarea grupului italian Enel în procedura de privatizare a S.C. Nuclearelectrica S.A., unităţile 3 şi 4, în schimbul unor sume de bani“, se arată în referatul procurorilor anticorupţie.

Formularea este criptică şi nu există detalii suplimentare. 

Enel a fost aleasă în anul 2007 de către Nuclearelectrica pentru a face parte din grupul de investitori care ar fi trebui să realizeze unităţile respective pe platforma de la Cernavodă. În acel moment au fost selectate grupurile CEZ, RWE, GdF SUEZ, Iberdrola, Enel şi ArcelorMittal. Numai că, de-a lungul timpului, statul nu a mai avut bani pentru a-şi acoperi partea sa de investiţie, iar în luna decembrie a anului trecut, ultimii doi investitori, Enel şi ArcelorMittal, au renunţat la proiectul de 6,4 miliarde de euro.

Pe de altă parte, Nuclearelectrica nu a fost privatizată complet, ci doar a fost listată în toamna anului trecut pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). 

Potrivit reprezentanţilor Enel, „procedura de privatizare a societăţii Nuclearelectrica a avut loc la finalul anului trecut prin oferta publică iniţială, la care Enel nu a participat. Enel a intrat în proiectul Cernavodă in 2007, împreună cu alţi investitori internaţionali, ca parte dintr-un consorţiu din care a deţinut un pachet de 9%, fiind acţionar minoritar. După mulţi ani şi numeroase incertitudini în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectului, Enel a decis în decembrie 2013 să părăseasca proiectul“.

Mai puteţi citi:

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite