Eveniment

articolul anterior articolul urmator

DNA a pus sechestru pe trei fabrici de vin, în dosarul Murfatlar

3
3 Feb 2017 16:22:45
Autor: Nicoleta Onofrei
Trei fabrici de vin puse sub sechestru de DNA
Trei fabrici de vin puse sub sechestru de DNA

Procurorii DNA au pus sechestru pe trei fabrici de vin, dar şi pe mai multe terenuri şi utilaje de producere a vinului, în dosarul societăţii Murfatlar, deschis anul trecut, pentru evaziune fiscală.

Trei fabrici de vin, mai multe terenuri şi utilaje de fabricare a vinului au fost puse sub sechestru în dosarul care îi vizează pe reprezentanţii grupului Murfatlar, deschis anul trecut, potrivit Digi 24.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, în 11 noiembrie 2016, că a pus sub acuzare Murfatlar SA şi alte opt firme pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi conexe evaziunii fiscale în dosarul în care a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei produs de societăţile comerciale coordonate de oamenii de afaceri George Ivănescu, Constantin Cîrciumaru, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Cătălin Vasilescu, Cosmin Popescu şi Sorin Săvoiu, cu sprijinul a opt şefi din Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF.

Procurorii au început atunci urmărirea penală şi faţă de firmele Murfatlar România SA, Bartenders Distilleries SRL, Visteria Industries SRL, Oana Management, Compania De Supraveghere IG SRL, General Gas Management, Dante’s Management SRL, Hecta Viticol SRL, pentru evaziune fiscală în formă continuată, tentativă la infracţiunea conexă infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată şi în forma tentativei.

Potrivit procurorilor, din probele existente la dosar rezultă că, în perioada 2010-2014, societăţile Murfatlar România, Euroavipo şi Bartenders Distilleries, cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, societăţi deţinute, administrate sau controlate, în fapt, de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Constantin Cîrciumaru, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu şi Sorin Vasile Săvoiu, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale.

Funcţionari din cadrul Fiscului, implicaţi în dosar

În dosar, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Fiscului, care au făcut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ar fi contribuit la crearea unui folos necuvenit în favoarea a două societăţi de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice vizate de anchetă, având şi o contribuţie la producerea prejudiciului în dauna bugetului de stat, determinat de activităţile celor două societăţi.

 „În cazul a două dintre antrepozitele fiscale de producere a băuturilor alcoolice, aceştia au încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluţii de admitere a cererilor în alte condiţii decât cele legale (şedinţele din datele de 12.03.2010 şi 30.01.2012)”, arată DNA.


Cine sunt funcţionarii de la ANAF implicaţi în caz

Ana Jarda - la data faptelor, director în cadrul Direcţiei generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, membru al Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor (şedinţa 12.03.2010),
Daniel Diaconescu – la data faptelor, directorul general al Direcţiei generale de informaţii fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, membru al comisiei anterior menţionate,
Marian Vizoli – la data faptelor, director al Direcţiei de legislaţie în domeniul TVA din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, membru al comisiei anterior menţionate,
Ciprian Badea – la data faptelor, directorul general al Direcţiei generale juridice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, vicepreşedintele comisiei anterior menţionate,
Monica Negruţiu - la data faptelor, directorul general al Direcţiei generale de reglementare a colectării creanţelor bugetare – ANAF şi membru al membru al comisiei (şedinţa din 30.01.2012)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Petre67
3.02.2017, 16:48:02

Sper sa nu influenteze in pretul vinului. E anticonstitutional : spumege pocalul , daca fiii-ti mandrii asta o ...

-1 (1 vot)
otto willy
3.02.2017, 20:11:45

Bine sechestrul e un pas important si de salutat! Dar sa se si aplice, nu ca la Varanu, sa se astepte pana vine o noua ONG !!!

+1 (1 vot)
Val Vali
4.02.2017, 08:25:21

Toate bune si frumoase, dar viile de pe dealurile de la Murfatlar au ramas neculese in toamna trecuta, cine a vrut s-a dus si a luat cat a vrut/putut din viile nepazite. Personalul propriu este neplatit in ultimul an, la fel si firma de paza, iar sezonieri nu s-au mai angajat. La fel si in fostele podgorii detinute de Fruvimed, tot asa, au ramas viile din jurul orasului Medgidia neculese. Spre bucuria tiganilor, care cereau UN LEU pe kg de struguri, dar la negociere il dadeau si cu 50 bani. Pierderile astea cine le suporta? Cand isi vor primi banii oamenii care au muncit zi de zi pentru intretinerea viilor? Ce folos daca au restante salariale de mai multe mii de lei, daca la faliment nu sis vor primi banii sau poate doar cateva sute de lei? Ei cum si cu ce isi vor plati facturile la utilitati sau ratele la banca?

Modifică Setările