Eveniment

articolul anterior articolul urmator

DNA: Senatorul Dan Şova, acuzat într-un nou dosar de corupţie cu un prejudiciu de peste un milion de euro

5
25 Nov 2015 12:18:33
Autor: Ionel Stoica
Dan Sova Foto: Adevarul
Dan Sova Foto: Adevarul

Senatorul Dan Şova (PSD) este cercetat într-un nou dosar pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine pentru altul un folos necuvenit. Faptele ar fi fost comise în calitate de reprezentant al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, iar prejudiciul se ridică la peste un milion de euro. Dacă va fi găsit vinovat, Şova riscă până la 10 ani de închisoare.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Mihai Bălan - director general al CET Govora, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul, şi Constantin Lăpădat - director economic în cadrul SC CET Govora, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2008, Şova l-ar fi determinat pe Bălan Mihai – director general şi Lepădat Constantin - director economic în cadrul SC CET Govora să încheie două contracte de asistenţă juridică în termenii impuşi de el, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achiziţiile publice.

Concret, la data de 01.03.2006 şi 19.03.2008, SC CET Govora ar fi încheiat cu Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” două contracte distincte de asistenţă juridică având ca obiect asistenţă juridică/consultare/reprezentare şi plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro şi respectiv de 1.822.928,24 lei. "Cele doua contracte distincte au fost încheiate în condiţiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistenţă juridică valabil, având acelaşi obiect, încheiat cu aceeaşi Societate Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”", arată DNA.

Prin aceste activităţi s-ar fi cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare în valoare de 667.409,20 euro şi 1.822.928,24 lei şi creat în mod injust un folos în patrimoniul Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”.

Cercetat şi pentru o mită de 100.000 de euro

Senatorul PSD este cercetat într-un alt dosar al DNA pentru că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Procurorii DNA au cerut aviz de la Senat privind reţinererea şi arestarea preventivă a senatorului.

Cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova a primit, marţi, raport favorabil la Comisia juridică a Senatului, cu cinci voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi trei abţineri.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova ar fi pretins sume de bani şi ar fi primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.

Mihai Bălan a fost reţinut joi de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă vineri de instanţă, care a dispus luarea măsuri controlului judiciar, în dosarul în care Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistenţă juridică cu o firmă, influenţat de senatorul Dan Şova. Dan Bălan a fost pus în libertate, însă decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA la aceeaşi instanţă.

Acuzaţiile din dosarul „Turceni-Rovinari”

Dan Şova este acuzat şi în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

În 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Şova, care a primit 79 de voturi "pentru" şi 67 "împotrivă", senatorii susţinând însă că, potrivit regulamentului, nu au fost întrunite condiţiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luată deşi Constituţia prevede că încuviinţarea cererii se face cu majoritatea senatorilor prezenţi.

Votul a fost contestat la Curtea Constituţională de către PNL şi a fost reluat în 2 iunie, când plenul a respins, din nou, cererea DNA.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Utilizator Adevărul
25.11.2015, 13:14:37

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
25.11.2015, 13:22:37

Comentariu considerat abuziv.

zionfree
25.11.2015, 14:09:14

bai basistilor!! numa voi sunteti de vina!!! asta i vina lui basescu!! il persecuta si il hartuiesc ca pe un biet caine ordinar! ca pe o javra ce a FURAT din BANII PUBLICI !! terminati odata!! LEAVE SOVA ALOONEE!! inca odata va spun! asta i atentat la democratie!! basistilor!!

mitrut
25.11.2015, 15:28:52

Stati calmi ca deabia acum incepem sa aflam multe lucruri. Si despre multi alesi. O sa ne tot crucim iarna asta !

Leon Gorki
25.11.2015, 16:34:36

Nu ne intereseaza Dan Sova. Nu ne intereseaza daca face sau nu puscarie. Vrem sa stim daca se RECUPEREAZA prejudiciul pentru ca banii ce vor reveni in bugetul statului sa mearga in : - constructia de autostrazi. - spitale. - conducte de apa potabila ( in mediul rural ) - canalizare ( in mediul rural ) - scoli.

Modifică Setările