Eveniment

articolul anterior articolul urmator

DNA extinde ancheta în jurul anturajului lui Dragnea

15
11 Jul 2017 18:53:39
Autor: Radu Eremia
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, începe să aibă din ce în ce mai multe probleme FOTO Inquam Photos
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, începe să aibă din ce în ce mai multe probleme FOTO Inquam Photos

Investigaţiile jurnalistice din ultimele săptămâni care-l vizează pe Liviu Dragnea şi firma Tel Drum, despre care se spune că e patronată din umbră de liderul PSD, au dus la deschiderea unui dosar al DNA, fiind începută urmărirea penală „in rem“ pentru infracţiuni asimilate corupţiei. În acest context, reţeta Tel Drum a acţiunilor la purtător a fost adoptată şi de fiul lui Dragnea pentru una dintre firmele controlate.

Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu, luni, într-un nou dosar penal în care a fost începută urmărirea penală „in rem“ pentru infracţiuni asimilate corupţiei, „în legătură cu alte aspecte“ conţinute în investigaţia jurnalistică publicată, joi, de Rise Project, au precizat cei de la DNA într-un răspuns la o solicitare a agenţiei News.ro. „La data de 10 iulie 2017, procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu în legătură cu alte aspecte conţinute în investigaţia jurnalistică, publicată la data de 6 iulie 2017 (altele decât cele precizate în comunicatul nr. 690/VIII/3/7 iulie 2017), existând indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni asimilate corupţiei“, explică reprezentanţii DNA. În plus, instituţia precizează că urmărirea penală „in rem“, adică nu e acuzată nicio persoană, ci sunt cercetate nişte fapte.

În aceeaşi zi, site-ul profit.ro a prezentat faptul că fiul lui Liviu Dragnea, Valentin Ştefan Dragnea, a decis ca Ferma Salcia S.A. din Teleorman, al cărei obiect principal de activitate este creşterea porcilor şi pe care o controlează de mai mulţi ani, să aibă acţiuni la purtător, şi nu acţiuni nominative ca până în prezent. Diferenţa între cele două tipuri de acţionariat e dată de faptul că acţiunile la purtător nu includ elementele de identificare ale deţinătorului.

Asemenea tipuri de acţiuni sunt folosite şi în cadrul firmei de construcţii Tel Drum, despre care mai multe anchete jurnalistice au susţinut că e „patronată“ din umbră de Liviu Dragnea, în condiţiile în care printre cei care au condus-o s-au aflat Marian Fişcuci, fost coleg de liceu al liderului PSD, sau Liviu Lucian Dobrescu şi Mugurel Sorin Gheorghieş, doi foşti colegi de facultate. 

Investigaţia RISE şi primul dosar al DNA

Ce se întâmplase însă în ultimele zile legate de cazul Tel Drum şi legătura acestei firme cu Liviu Dragnea. Rise Project a publicat joi un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), serviciu secret al Ministerului de Interne, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”. Acesta descrie o „reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, politicianul este prezentat drept „deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”, ceea ce însemna că nu pot exista elemente de identificare ale deţinătorului acţiunilor. „O parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA”, a fost anunţul DNA de vineri. Imediat după publicarea raportului, DGPI a susţinut că „presupusul document secret” nu îi aparţine şi „respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică“.

Tel Drum, firmă cu care preşedintele PSD a negat mereu că ar avea o legătură, a jucat în trecut rol de interpus în trecerea diferitor companii sau proprietăţi de la diferiţi actori la persoane din imediata apropiere a lui Liviu Dragnea. Un astfel de exemplu este chiar al fermei de porci Ferma Salcia S.A. (fostă ROMCIP), potrivit Hotnews.ro, care a arătat cum timp de mai mulţi ani, până în 2014, firma ROMCIP era deţinută de directorul şi preşedintele Consiliului de Administraţie al TelDrum, Petre Pitiş. Partener de vânătoare al lui Liviu Dragnea, potrivit Rise Project, Pitiş a devenit directorul Consiliului de Administraţie al Tel Drum în 2008. Pitiş a dat ROMCIP mai departe către o firmă unde, după vânzare, devine acţionar majoritar fiul liderului Liviu Dragnea. Mai exact, la trei luni de când Pitiş vânduse firma, Dragnea junior reuşeşte să deţină 90% din acţiuni, potrivit Hotnews.ro.

Porci, locuri de pescuit şi terenuri de vânătoare

De numele firmei Tel Drum sunt legate şi alte proprietăţi. De exemplu, braţul dunărean Pavel din comuna teleormăneană Seaca a trecut în chiria Tel Drum în anul 2011, iar din 2014 a fost trecută în concesiunea aceleiaşi firme, potrivit Hotnews.ro, pentru 7.000 de lei pe lună. Tot în ianuarie 2014, CJ Teleorman – care la acea dată era condus de Ionuţ Gâdea, în prezent secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi cunoscut drept una dintre persoanele de încredere ale liderului PSD – trecea în administraţia Tel Drum şi Insula Belina. Două luni mai târziu, acestea vor fi concesionate de Tel Drum unei alte firme, fără a i se preciza numele.

Investigaţiile jurnalistice au mai arătat că Tel Drum deţine şi 260 de hectare de pădure, aceasta fiind administrată de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Turris din Turnul Măgurele, potrivit Rise Project. Printre membrii fondatori ai asociaţiei este şi Liviu Dragnea, iar până în 2014 preşedintele ei a fost Petre Pitiş. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Iris IRIS
11.07.2017, 19:21:16

In acele vremuri involburate asa a fost si la Nurnberg, dar si la Targoviste. Scupete rara, ca Liviu - sa-si aleaga ! A avut impresia ca prosteste 33 de milioane de romani basca minoritatile nationale ...ma rog Kelemen Hunor este fratele vitreg al lui Dragnea ....

+1 (3 voturi)
unU
11.07.2017, 19:42:24

"Dacă ți se pare rău comunismul, îți poți imagina o lume dominată de George Soros? Poate că îți oferă o bursă, dar îți ia libertatea. (...) Folosește aceste forumuri pentru o societate deschisă pentru a submina guverne alese democratic și pentru a le răsturna. Vrea totalitarism mondial, vrea să ia libertățile oamenilor. Cred că este un infractor internațional. Este implicat în SUA, Europa, România, Ungaria. Vrea să vă răstoarne guvernul pentru a reveni la un sistem mult mai rău decât cel pe care l-aţi avut pe vremea lui Ceaușescu sau a sovieticilor", a declarat Roger Stone pentru "Adevărul".

-3 (9 voturi)
scriptamanent
11.07.2017, 22:09:56

"Dacă ți se pare rea democratia, îți poți imagina o lume dominată de Vladimir Putin? Poate că îți oferă o armata de ocupatie, alfabetul chirilic, dar îți ia totul. (...) Folosește slugi manipulate pe forumuri mediatice pentru a submina constinta nationala și pentru a le răsturna valorile morale cetatenilor tarilor democratice. Vrea totalitarism mondial rusesc, vrea să ia libertățile oamenilor. Cred că este un terorist internațional si un invadator. Este implicat în SUA, Europa, România, Ungaria. Vrea să vă sustina guvernul incompetent si hot care sa incapaciteze tara, ca mai apoi sa va răstoarne regimul pentru a reveni la un sistem mult mai rău decât cel pe care l-aţi avut pe vremea lui Ceaușescu, cu o singura televiziune, si aia preamarindu-l pe tzarul Putin, cu alimente pe cartela, cu rusa ca limba oficiala", a declarat Vasilii Pugaciov pentru "Adevărul".

+4 (6 voturi)
Carmen Florea
11.07.2017, 22:10:43

Mai ai de insiriat cearsaful asta zoios?

0 (4 voturi)
ducam mihai
11.07.2017, 20:36:31

daca nu era UE SI USA si acum eram sclavi pe plantatiile astora !!! Hai UE cu federalizarea !!!

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările