Tragedia Colectiv. Doar doi răniţi vor fi transferaţi în străinătate pentru a continua tratamentul de recuperare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar două dintre persoanele rănite în urma incendiului din clubul Colectiv vor fi transferate în unităţi sanitare din străinătate pentru a beneficia de tratament de recuperare. Decizia a fost luată de comisia mixtă care a evaluat răniţii săptămâna trecută. Miercuri, fostul primar Cristian Popescu Piedone este audiat de procurorii DNA, care ar putea extinde ancheta în privinţa fostului edil.

Anunţul referitor la modul în care vor fi trataţi răniţii a fost făcut de doctorul Gabriel Diaconu, coordonatorul Grupului de Intervenţie în Criză (GIC), miercuri, la Ministerul Sănătăţii. Doctorul a precizat că în urma analizei dosarelor dar şi în urma consultărilor dintre specialiştii care au făcut parte din comisie, respectiv chirurgi plasticieni şi medici specialişti în recuperare, doar doi tineri vor fi transferaţi în unităţile medicale din străinătate. Comisia şi-a dat acordul şi au început deja formalităţile de transfer. Cei doi pacienţi vor fi internaţi în străinătate

„Ne dorim ca inclusiv pe procedura de recuperare pe termen mediu şi lung să ducem pacienţii la recuperare în acelaşi loc. Până la sfârşitul săptămânii vom avea un răspuns de la autorităţile din Belgia”, a declarat doctorul Gabriel Diaconu.

Alţi cinci pacienţi care sunt acum în străinătate vor fi reevaluaţi de comisia de experţi, astfel încât şi ei să fie incluşi într-un plan de tratament. Ministerul a anunţat un plan de recuperare pe 6 luni, au fost incluşi în program 30 de pacienţi, pentru ei fiind deja achiziţionate medikituri, respectiv antibiotice şi creme speciale pentru arsuri.

Piedone, pus sub control judiciar sub cauţiune

Miercuri, fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost chemat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat de procurori. Ulterior, aceştia l-au pus pe fostul primara sub control judiciar pe cauţiune, suma stabilită fiind un milion de lei, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Tot miercuri, experţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă vor face un experiment judiciar în dosarul privind incendiul din Colectiv, într-un laborator care va fi amenajat ca la momentul incendiului din club, cu acelaşi tip de burete pus pe stâlpi şi cu mobilier asemănător, pentru a stabili exact unde a izbucnit incendiul şi cum s-a propagat focul, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Acest experiment judiciar reprezintă faza finală a expertizeiNSEMEX) Petroşani în dosarul de ucidere şi vătămare corporală din culpă deschis de Parchetul instanţei supreme după incendiul din 30 octombrie. La experiment vor fi prezenţi experţi INSEMEX Petroşani, procurori, poliţişti şi pompieri.

Urmare a experimentului, anchetatorii vor şti dacă artificiile au cauzat aprinderea bureţilor de antifonare din club şi incendiul care a urmat. Laboratorul va fi amenajat ca la momentul producerii incendiului din club, vor fi folosite acelaşi tip de artificii, acelaşi tip de burete şi va fi amplasat mobilier într-un mod cât mai asemănător, pe baza imaginilor şi videoclipurilor recuperate de anchetatori.

Bilanţul tragediei Colectiv: 62 de morţi

62 de persoane au murit în urma tragediei de la Colectiv, după ce o tânără a pierdut ieri lupta pentru viaţă la Spitalul de Arşi din Capitală, unde era internată cu arsuri pe o mare parte din suprafaţa corporală.

Roxana Boghian împlinise 26 de ani în luna noiembrie şi de câţiva ani era fotograf de concerte, însă era pasionată şi de fashion. Ea era cunoscută în mediul artistic sub numele de Shimmaya, având două conturi pe Facebook dedicate activităţii sale profesionale - Shimmaya Noctem şi Shimmaya LIVE Photography.

Pritenii o descriu ca fiind o fire veselă şi sociabilă, mereu dornică să capteze cele mai bune instantanee.

Starea victimelor, în atenţia Guvernului

Ministerul Sănătăţii a anunţat că 18 de persoane mai sunt internate în spitalele din Capitală, una dintre acestea fiind în continuare în stare critică. Concret, la Spitalul de Arşi mai sunt internaţi 3 pacienţi, la Spitalul „Bagdasar Arseni“ – 2, la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ – 3, la Spitalul Elias – 2, la Spitalul Militar Central – 4, la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti – 3, iar la Spitalul „CC Iliescu“ – un pacient.

Starea răniţilor din Colectiv este în atenţia Guvernului, asta pentru că premierul şi ministrul Sănătăţii au discutat cu rudele victimelor transferate în Belgia pentru tratament, iar la întâlnire au participat şi reprezentanţi ai unor ONG-uri implicate în sprijinirea victimelor tragediei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite