DOCUMENT Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile. Arafat: „Cu modificări minimale, fără restricţii suplimentare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban şi şeful DSU Raed Arafat                                                            FOTO: gov.ro
Premierul Ludovic Orban şi şeful DSU Raed Arafat                                                            FOTO: gov.ro

În şedinţa de vineri seară, Guvernul a decis prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, a anunţat premierul Ludovic Orban. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că nu vor fi introduse noi restricţii.

„În urma aprobării hotărârii CNSU, astăzi venim cu Hotărârea de Guvern care propune prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă, cu modificări minimale, fără restricţii suplimentare”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, citat de Digi24.

De cânnd a ieşit din starea de urgenţă, pe 15 mai, aceasta este a treia oară când în România se prelungeşte starea de alertă, ca măsură de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2. 

Astfel, conform Hotărârii de Guvern, terasele, barurile şi cluburile din judeţele Argeş, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galaţi şi din Municipiul Bucureşti, acestea vor fi deschise între 06.00 şi 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la ora 23.00. De asemenea, operatorii economici care desfăşoară activităţi în astfel de spaţii sunt obligaaţi să limiteze numărul de clienţi la numărul locurilor de scaune, dar şi anumite activităţi care ar presupune interacţiunea fizică între clienţi, cum ar fi dansul.

La mare, pe plajă, turiştii ar trebui să păstreze distanţa de 2 metri unul faţă de celălalt, iar „accesul persoanelor pe suprafeţele de plaje amenajate cu şezlonguri să se realizeze doar cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite”. 

Cu mască şi înăuntru, şi afară

Se menţine obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, precum şi la locul de muncă. De asemenea, masca trebuie purtată „în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, stabilite prin hotărâre a Comitetului Judeţean / al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică”. De la această măsură sunt exceptate persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate sau umiditate crescută), dar şi copiii sub 5 ani.

Evenimentele culturale, în aceleaşi condiţii

În privinţa organizării de evenimente private, regula rămâne de maxim 20 de persoane în spaţii închise, respectiv 50 de persoane în aer liber. Cât despre activităţile culturale, de tipul concertelor, spectacolelor, festivalelor de film, acestea se pot desfăşura cu cel mult 500 de spectatori aflaţi pe scaune aşezate la mnimum 2 metri unul faţă de celălalt. 

Conform anexei ataşate hotărârii de guvern, în şedinţă s-a propus şi „interzicerea circulaţiei în interiorul localităţilor pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri”.

Permiterea de activităţi desfăşurate de instituţii în domeniul apărării naţionale

În anexa documentului se propune, de asemenea, „permiterea organizării şi desfăşurării de către instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice, în aer liber, a activităţilor specifice, cu participarea a maximum 200 de persoane şi sub supravegherea unui medic epidemiolog”. Şi în domeniul diplomatic se propune permiterea organizării de activitiăţi la sediile misiunilor diplmatice şi oficiilor consulare acreditate în România, cu condiţia de a se desfăşura în aer liber.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite