Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Doi oameni şi o bască. Mihail Vlasov şi Mona Pivniceru

12
27 Feb 2013 19:50:00
Liviu Avram

Adrian Năstase n-a făcut decât să ia ciolanul din mijlocul haitei şi să-l pună la adăpostul unei instituţii publice.

„Este o prietenie adevarată, sinceră şi curată definitiv, care nu poate fi atinsă sau murdarită, indiferent de cantitatea de lături cu care este împroşcată. Dar şi pe mine şi pe ea, despre tot ce se spune rău şi murdar, ne doare la bască”. O bască aparţine domnului Mihail Vlasov, şeful Camerei de Comerţ a României, şi cealaltă doamnei Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei.

Pentru o prietenie descrisă atât de frumos, domnul Vlasov a făcut un gest total lipsit de eleganţă faţă de prietena sa:  a demarat a patra tentativă de preluare a Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei şi readucerea sa în subordinea Camerei de Comerţ. La câtă treabă are acum cu ce-i prin CSM şi cu numirile de la Parchete, exact asta îi lipsea doamnei Pivniceru: să fie pusă să explice dacă e de acord sau nu cu transferul Registrului dintr-o bască în alta. De la basca de stat la basca privată. Aşa că doamna ministru, deocamdată, tace.

Domnul Vlasov nu operează nici acum direct, ci prin interpuşi. Şase parlamentari propun un nou proiect de lege, deşi în 2009 Curtea Constituţională a decis că o asemenea măsură este neconstituţională: un serviciu public nu poate fi încredinţat direct unei entităţi private, cum e Camera de Comerţ. Private şi irelevante, adaug eu: între 1 (unu) şi 3 (trei) la sută dintre firmele unui judeţ sunt membre ale Camerelor de Comerţ.

Expunerea de motive la noul proiect de lege e logoreică şi nu aduce nici un argument valid. O ia de la Cuza, trece prin interbelic şi ajunge la odiosul an 2002, când Adrian Năstase a luat Registrul de la Camere şi l-ar fi trecut abuziv la Justiţie.  Ce abuz? La vremea aceea era un scandal monstru în sistemul cameral, a cărui miză era tocmai controlul asupra banilor pe care îi producea Registrul. Îmi amintesc bine, câteva Camere judeţene chiar îşi luaseră libertatea de a sfida Camera Naţională şi nici nu mai trimiteau datele firmelor în sistemul centralizat. Năstase n-a făcut decât să ia ciolanul din mijlocul haitei şi să-l pună la adăpostul unei instituţii publice. Nu există nici o garanţie că lucrurile nu se vor repeta, când găleata cu 60 de milioane de euro va intra pe mâinile unuia ca Mihail Vlasov.

Un argument al iniţiatorilor e acela că o directivă europeană din 13 iunie 2012 ar permite ţărilor membre să-şi subordoneze cui vor Registrele Comerţului. Am citit directiva şi această afirmaţie e pur şi simplu o minciună. Directiva are drept scop interconectarea Registrelor Comerţului din toate ţările UE şi, văzând cam ce are de făcut fiecare stat membru, pot spune că ar fi o catastrofă ca Registrul să ajungă iarăşi pe mâna unei instituţii care nu răspunde decât în faţa lui Mihail Vlasov.

Un alt argument ar fi acela că şi în alte ţări Registrele sunt ataşate unor entităţi private. Un studiu comparativ făcut de Cătălin Predoiu când era ministru al Justiţiei arată că şi asta este o minciună. În absolut toate ţările UE Registrele de Comerţ sunt ataşate pe lângă instituţii publice.


În pofida scandalului public, doamna Pivniceru tace, dar nu poate să tacă la infinit. Odată şi odată trebuie să dea un aviz, pozitiv sau negativ, faţă de proiectul de lege depus la Parlament. Adică trebuie, cum ar veni, să-şi ridice basca de pe ochi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Vanatorul/d.c.
27.02.2013, 20:27:22

Manarii politico-economice, peste manarii politico-juridice, peste manarii politico-infractionale de tot felul. Adica, guvernare USL. Adica guvernare in interesele infractorilor parlamentari, ministeriali si locali. Toti o apa si un pamant. La toate astea se mai adauga si tembelismul unei legi care trebuia sa le dea un Statut de supernemernici cu imunitate..Faptul ca azi Curtea Constitutionala le-a dat peste mustiucul lor de coprofagi nenorociti cu legea lor de nelegiuiti, e evident un sut in dos tras tuturor puslamalelor USL care inca mai au tupeul sa pretinda ca lucreaza in interesul poporului lor de antenisti cu creieri netezi..!

+5 (9 voturi)
Scifi
28.02.2013, 09:42:06

Eu sustin propunerea Presedintelui ca madam Pivnicereasa sa-l numeasca sef la DNA pe insusi colegu' dansei de basca Vlasov. Apoi propun sus si tare ca musiu' Fenechiu sa fie numit mintenas in functia de Procuror General, din care pozitie sunt sigur ca va apara cu indarjire onoarea nereperata a transformatoarelor din Romania. Cum alte deziderate marete ale gastii de penelisti penali au fost deja indeplinite (ma refer aici la numirea lui Marga - nume de turnator Horia la sefia ICR, la delegarea chiulangiului-sef Crinut - nume de turnator Porumbacu sa revizuiasca el Constitutia - Doamne apara si pazeste!; dar si la imputernicirea ciobanului natiunii Becali sa analizeze probe din dosare penale - Mare ti-e gradina ta, Doamne!), ramane de rezolvat doar numirea lui Rosca Stanescu (nume de turnator Deleanu) la sefia Consiliului de Studiere a Arhivelor Securitatii si eventual numirea lui Ghise (nume de turnator Ionica) la sefia Spitalelor de boli nervoase de pretutindeni. Tot inainte dragi penelisti, pe urmele Bratienilor calcati cu onoare!!!!

+8 (10 voturi)
Tudor Padure
28.02.2013, 09:21:21

Nu ca zic, da'vreau sa spun: Se gandeste! la intrebarea: cati ani poarta romanii basca. raspuns corect: trei ani, unul cu mot, unul fara mot si unul pe bicicleta zi buna

+1 (1 vot)
Claudiu Dorneanu
28.02.2013, 09:55:27

Foarte interesant. Asta ar zice unii ca inseamna parteneriat public-privat, adica un nene ia pur si simplu de la stat ceva si va avea la dispozitie mici spiridusi judeteni. Castigul poate ca va fi cel al unor noi locuri de munca, cica. Dar cu toata cheltuielile si modificarile si altele cum ramane? Probabil ca o sa le platim noi, firmele. De ce sa nu facem si Justitia privata?

+2 (2 voturi)
Scifi
28.02.2013, 10:07:43

Da, eu sustin cu tarie aceasta propunere a tovarasului Claudiu Dorneanu . Daca natiunea a vrut capitalism, in loc sa apere sfintele idealuri ale socialismului lui toasu' Iliescu, pai capitalism sa fie pana la capat. SA PRIVATIZAM JUSTITIA! Iar patron eu zic sa-l punem pe toasu' Voiculescu, ca dansu' are experienta, se bate de multi ani cu dansa. Si da-i, si lupta, cu Gadea, cu Grecu, cu Ciutacu, cu Ciuvica, lupte grele, frate! Merita, ce sa mai!

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările