Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Domnul Banciu faţă cu naţionalismul

48
4 Oct 2016 18:33:32
Péter Demény

„Radu Banciu (...) perora inepţii generalizatoare” - am scris acum aproape doi ani. Iată că nu şi-a schimbat năravul.

Atunci, el tuna şi fulgera împotriva arabilor - acum, împotriva premierului maghiar care a organizat referendumul de duminică. Se pare că a vorbit despre Ungaria, „cea mai puţin Europeană ţară a momentului” (majuscula aparţine canalului B1), şi în marea lui românitate, a zguduit ecranul şi cu „să ştiţi că şi României i-ar sta bine fără unguri!”

Se vede cu ochiul liber că Dlui Banciu nu-i pasă de dreptate, de adevăr, nici măcar de propria-i credibilitate. Nu am fost de acord cu referendumul, nici despre Orbán nu cred că este un mare om politic, dar dacă spui că arabii nu fac nimic, numai nişte shaormerii şi atentate, ar trebui să te dai în vînt după un asemenea referendum, oricine l-ar organiza. 

Dl Banciu însă nu îi urăşte numai pe arabi, ci şi pe maghiari. Pe ei, pe noi, chiar nu ne poate înghite. „Maghiarii de aici, dacă sunt atît de unguri şi atît de împotriva poporului român, să stea în Ungaria”, a mai spus profetul sticlei.

Trebuie să spun că nu sunt împotriva poporului român, pentru că nu cred în generalizări. Eu sunt doar împotriva Dlui Banciu şi a celor de teapa lui. Acelora, adică, care nu înţeleg în ruptul capului că ne-am născut aici, ne cheltuim salariul aici, ne supunem legilor României, ne dăm impozitul la ANAF ş.a.m.d. Unii dintre noi, care se cred proştii dracului cînd citesc ce a spus Dl Banciu, am mai tradus Ştefan Bănulescu, Traian Ştef, Daniel Bănulescu, Gabriel Liiceanu şi lista poate continua. Mai mult, am scris mereu împotriva naţionaliştilor de pretutindeni de nătăfleţi ce suntem.

Sigur, scriu aceste rînduri mai mult pentru mine. Dl Banciu nu ar lăsa niciun rating neatins — dacă ratingul se poate da peste cap cu naţionalism, foarte bine. Nu cred că nu este un naţionalist feroce, dar cred că ar fi mai liniştit dacă nu l-ar băga nimeni în seamă. Or, puterea şi aroganţa dînsului se află de cealaltă parte a televizorului, deşi asta nu micşorează în niciun fel responsabilitatea lui.

Domnule Banciu, nu e nevoie de nimeni „din afară” să işte tensiuni şi chiar conflicte. E destul să fie „staruri” mass-media iresponsabili şi grobiani. Şi, slavă Domnului, ei sunt cu duiumul. Nu cunoaşteţi vreunul?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

Canadezul
4.10.2016, 18:45:05

Atacul la adresa cetatenilor romani de nationalitate maghiara ar trebui cumva pedepsit. Nu intra in incidenta legii ca indemn la ura nationala sau asa ceva? La inceput il urmaream pe Banciu cu interes. In momentul cind adopta un discurs a la Vadim se descalifica automat, ca om si jurnalist.

-7 (19 voturi)
Crina Mate
4.10.2016, 18:59:25

Stimate domn, daca nu esti si tu cumva cetatean roman de nationalitate maghiara, tu nu te iriti cand vezi ca cetatenii de Banciu amintiti insista, si insista, si insita...cu autonomie, autodeterminare, limba maghiara limba oficiala in institutii ( a doua ), cu steagul secuiesc arborat, cu imnul secuiesc intonat la competitii sportive...etc ? Banciu a trait printre ei si ii cunoaste mai bine...Eu am trait printre ei si il inteleg !!

+13 (33 voturi)
Bububu Fubarul
4.10.2016, 18:46:07

Domnule Pèter , daca nu sunteți ungur adevarat , de ce vreti halat ?

0 (10 voturi)
catalin toader
4.10.2016, 18:54:19

Radu Banciu pare ca uraste pe toata lumea (sau aveti impresia ca majoritatea romaneasca a scapat netavalita de cinismul domniei sale?) Nu am vazut emisiunea cu pricina (poate a vazut-o CNA) dar daca a spus "”să ştiţi că şi României i-ar sta bine fără unguri!” n-avea mintea tocmai acasa. Ar datora cel putin niste scuze, dar ma tem ca, vorba lui Moromete, "nu obisnuieste". Dar l-as astepta pe domnul Demeny sa scrie si despre incitatorii aflati de cealalta parte a baricadei (faptul ca romanii, cu toate defectele lor, sunt oameni cu scaun la cap, este certificat de faptul ca nici cand ne aflam in mizeria de la inceputul anilor 2000, nu au adus la putere extremisti).

+5 (11 voturi)
morari silvestru
4.10.2016, 19:02:14

Sefule ia trenul spre Budapesta si stabileste te acolo. O sa fii mai fericit tu iar noi romanii mai linistiti

+7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările