Domnul Ponta are nevoie de ochelari europeni pentru a citi corect raportul MCV

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşteptatul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a provocat frisoane guvernanţilor români încă dinainte de publicarea oficială. Raportul reprezintă o palmă pentru actuala majoritate parlamentară, pentru Guvernul USL şi, în special, pentru premierul Victor Ponta.

Documentul trece în revistă evoluţia Justiţiei româneşti şi punctează fiecare dintre momentele în care politicienii au încercat să o saboteze.

Unul dintre cele mai semnificative momente a fost “marţea neagră” (10 decembrie 2013) când parlamentarii au modificat Codul Penal, acordându-şi “superimunitate” în faţa legii. Astfel, aceştia s-au scos din categoria funcţionarilor publici, nemaiputând fi cercetaţi pentru fapte de corupţie, şi au redefinit conflictul de interese, care nu se mai aplica în cazul “actelor administrative”.

De asemenea, Comisia constată că presiunile politicienilor asupra Justiţiei au continuat, atât prin atacuri la adresa unor magistraţi care instrumentau dosare importante, cât şi prin declaraţii de simpatie faţă de persoanele condamnate. Alte exemple negative sunt încercarea brutală de a schimba şefii de secţie de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti privind incompatibilitatea unor aleşi.

Dar cea mai gravă constatare este că, uşurinţa cu care fundamentele reformelor pot fi puse sub semnul întrebării în Parlament au servit ca o reamintire a faptului că nu există consens în ceea ce priveşte urmărirea obiectivelor MCV. Practic, sunt puse sub semnul întrebării toate angajamentele asumate de România odată cu aderarea la UE!

Recomandarea Comisiei vine ca o concluzie: viitoarea Constituţie trebuie să stipuleze, în mod explicit, obligaţia Legislativului şi Executivului de a respecta independenţa Justiţiei. Cu alte cuvinte, politicienilor români li se cere să prevadă în lege că se angajează să respecte… legea!

Cu atât mai stupefiantă mi se pare, în acest context, recenta reacţie a premierului Victor Ponta, care declara că “fiecare citeşte ce vrea” şi că, în privinţa activităţii Guvernului, raportul este pozitiv. Aşa cum ne-a obişnuit, liderul PSD eludează ce nu-i convine, purtându-se ca şi cum ar purta nişte ochelari care deformează realitatea. Ca şi cum nu partidul pe care îl conduce ar fi promovat controversatele modificări ale Codului Penal. Ca şi cum nu dumnealui ar fi terfelit în repetate rânduri onoarea unor procurori (Lucian Papici) sau judecători ai Curţii Constituţionale (Daniel Morar). Ca şi cum nu dumnealui ar fi spus, la televizor, că Adrian Năstase a fost “condamnat politic” şi este o “victimă a justiţiei băsiste”.
 
Domnule Ponta, ca să citiţi corect raportul MCV, trebuie să vă schimbaţi ochelarii. Încercaţi cu încredere ochelarii europeni!
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite