Dosarul „Microsoft” la final. DNA cere condamnări şi confiscarea a aproape 20 milioane de euro. Pinalti: „Vreau să muncesc în folosul comunităţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul „Microsoft” a ajuns la final. Luna aceasta celebrii oameni de afaceri judecaţi în acest dosar îşi vor afla primele sentinţe. Decizia nu va fi însă definitivă. Procurorii DNA au cerut condamnarea la închisoare cu executare pentru Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamţ, Dorin Cocoş, om de afaceri, Gabriel Sandu, fost ministru şi Nicolae Dumitru, om de afaceri. Procurorii mai cer confiscări în valoare de circa 20 de milioane de euro.

Judecătorii au anunţat că vor da sentinţa pe 24 martie.  Acuzaţii din dosar au luat cuvântul pe rând, arătând magistraţilor cât de mult îşi regretă faptele.

Gabriel Sandu: „Astăzi este o zi în care am realizat că am greşit. Îmi pare rău, a fost o situaţie, într-un fel gândeşti la 53 de ani, altfel la 40 şi deloc la 20. Sunt de acord să muncesc oricând în folosul comunităţii. Vreau să fiu liber şi să-mi văd copiii“.

Dorin Cocoş: „Regret din suflet că am ajuns să comit o faptă penală. Sper într-o pedeapsă cu suspendare, sub supravegere, în folosul comunităţii, să pot să câştig banii pe care i-am însuşit şi să-i dau statului“.

Dumitru Nicolae: „Îmi exprim regretul profund pentru faptele pe care le-am comis. Nu am făcut afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de muncă. Firmele mele plătesc impozite de 15 milioane de euro, fac sponsorizări şi donaţi importante, către fundaţii şi asociaţii. Sper să pot să repar ce am făcut greşit, am încredere în justiţie“.

Gheorghe Ştefan: „Regret faptele. În primul rând regret că am intrat în politică. Merit o pedeapsă proporţională cu fapta mea. Vreau să fac muncă în folosul comunităţii“.

Apărarea avocaţilor

Avocaţii celor implicaţi au cerut condamnări cu suspendare pentru clienţii lor şi au arătat că inculpaţii şi-au recunoscut acuzaţiile.

„Dorin Cocoş a formulat un denunţ şi a participat la efectuarea unui flagrant“, a spus avocatul acestuia. Cocoş a recunoscut acuzaţiile şi, pentru că a colaborat cu DNA, pedeapsa maximă pe care ar putea-o primi este de 2 ani şi 4 luni, a spus apărătorul.

Avocatul lui Dumitru Nicolae a arătat că clientul său a achitat integral prejudiciul trecut în rechizitoriu în cazul său: 2,5 milioane de dolari şi un milion de euro. Dumitru Nicolae a recunoscut, a colaborat cu DNA, aşa că pedeapsa sa este între 8 luni şi 2 ani şi 4 luni, deci ar putea primi o condamnare cu suspendare, arată avocatul acestuia.

Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu şi-au recunoscut toate faptele de care sunt acuzaţi şi ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de judecătorii Instanţei Supreme.

Audierea are loc în legătură cu faptele pentru care este acuzat fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti“. Avocatul lui Gheorghe Ştefan i-a pus o singură întrebare lui Dorin Cocoş: de ce a apelat la fostul primar al oraşului Piatră-Neamţ?

Dorin Cocoş:  „Motivul pentru care în ianuarie 2009 am  apelat la Gheorghe Ştefan, urmare a discuţiilor avute cu Dinu Pescariu şi Claudiu Florica, a fost determinat de faptul că eu ştiam că Gheorghe Ştefan are o influenţă politică pe lângă Gabriel Sandu, ministru la acea dată, cu care eu nu aveam niciun fel de legătură“.

Cercetarea judecătorească, finalizată

Curtea Supremă a declarat finalizată cercetarea judecătorească în dosarul Microsoft, şi a dat cuvântul procurorului DNA şi avocaţilor pentru a pune concluziile finale.

Anterior, avocatul lui Gheorghe Ştefan a depus că probe în circumstanţiere mai multe diplome obţinute de acesta când era primar,  înscrisuri că a fost vicepreşedinte al PDL, acte de studii, etc. El a cerut schimbarea de încadrare a infracţiunii de trafic de influenţă, într-o formă mai uşoară, în cazul clientului sau.

Procurorul DNA a cerut instanţei să se emită o adresă la DNA pentru a arăta care este stadiul denunţurilor făcute de Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae. Judecătorii au intrat în pronunţare.

DNA cere pedepse cu închisoarea

Procurorul DNA a cerut condamnare cu închisoare în cazul celor patru inculpaţi din dosarul Microsoft: fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, fostul primar din Piatra Nemţ Gheorghe Ştefan şi oamenii de afaceri Dumitru Nicolae şi Dorin Cocoş.

Procurorul DNA cere în cazul lui Gabriel Sandu condamnarea acestuia, interzicerea unor drepturi civile şi confiscarea specială a 2 milioane de euro.

În cazul lui Gheorghe Ştefan, procurorul cere condamnarea acestuia, interzicerea unor drepturi civile şi confiscarea specială a 3 milioane de euro. De asemenea, să se menţină sechestrele asigurătorii în cauză.

În cazul lui Cocoş, procurorul DNA solicită condamnarea acestuia, interzicerea unor drepturi şi confiscarea a 9 milioane de euro.

În cazul lui Dumitru Nicolae, procurorul DNA solicită condamnarea acestuia, interzicerea unor drepturi şi confiscarea  a 7,65 milioane de euro şi confiscarea specială a 2 milioane de euro.

Gheorghe Ştefan şi-a recunoscut faptele

Gheorghe Ştefan: „Cu privire la acuzaţiile care mi se aduc declar astăzi în faţă instanţei că recunosc infracţiunea de trafic de influenţă politică aşa cum este reglementat de articolul 13 din Legea 78/2000“.

Fostul primar a făcut mai multe precizări în faţă instanţei. „În ianuarie 2009, Dorin Cocoş mi-a solicitat să stabilesc o intrevedere cu Gabriel Sandu, cu Claudiu Florică şi Dinu Pescariu. Cocoş ştia că eu îl propusesem pe Sandu ca şi ministru al Comunicaţiilor, astfel că la sfârşitul anului 2008, în decembrie, în Biroul Executiv al partidului, şi unde eu aveam calitatea de vicepreşedinte al partidului, s-a pus în discuţie propunera de ministru între Gabriel Sandu şi Cristian Boureanu. Propunerea şi susţinerea mea a fost pentru Gabriel Sandu, lucru care s-a şi întâmplat“.

Gheorghe Ştefan a explicat că a avut două întâlniri ce vizau afacerea Microsoft, ambele au avut loc la etajul 5 la hotelului Eurohotel, ce aparţinea lui Dorin Cocoş. La prima întâlnire, Florică Claudiu i-ar fi cominicat că este vorba de un proiect IT, „nici nu ştiam de licenţe“, din care un rol esenţial îl avea Ministerul Comunicaţiilor. Gabriel Sandu a cerut un termen să se documenteze.

A două întâlnire a fost după două săptămâni. „Eu nu am participat niciodată la niciun fel de discuţie pe teme materiale, comisioane sau sume de bani, care ar fi putut fi obţinute în cadrul acestei afaceri“, a precizat Gheorghe Ştefan. El s-ar fi întâlnit cu Gabriel Sandu, la o şedinţă de partid şi i-ar fi spus să facă totul legal, „că dacă nu, nu ne salvează nici Zeus“.

Gheorghe Ştefan: „După o luna sau două a venit la mine Dorin Cocoş şi mi-a spus: «Nea Gigi, am rupt pentru ţine 4 milioane de euro!». Erau 3-4 milioane de euro, nici nu mai reţin. I-am spus că nu am nevoie de niciun ban, însă i-am sugerat să finanţeze partidul, întrucât la sfârşitul anului 2009 erau alegeri importante pentru noi, cele prezidenţiale“.

După o săptămâna, Dorin Cocoş ar fi venit să-i recomande o persoană pentru a cumpăra materialele promoţionale pentru partid. „Unul care să facă munca de jos. Atunci i l-am recomandat pe Decebal Drăghiş“, a spus fostul primar din Piatră Neamţ.

Pe Decebal Drăghiş l-ar fi ştiut din Piatra Neamţ, unde organiza competiţii sportive, iar Gheorghe Ştefan a arătat că nu i-ar fi spus să folosească firmele off-shore: „Categoric nu am încasat nicio formă de bani în afacerea Mucrosoft. Nu am solicitat niciuneia dintre persoanele audiate ca martori în prezenta cauză să-mi aducă vreo suma de bani“.
De existenţa off-shore-ului DD Land Oil, Pinalti spune că ar fi aflat din mass-media, după deschiderea anchetei.

Gheorghe Ştefan: „Precizez că ulterior, în diverse situaţii mai m-am întâlnit cu Cocoş şi Draghis, şi aceştia mi-au precizat din proprie iniţiativă: «Nea Gigi s-a rezolvat cu campania electoral㻓

Gheorghe Ştefan a dorit să facă precizări despre cele două apartamente, despre care DNA spune că ar fi fost cumpărate din comisionul de la Microsoft, prin intermediul lui Decebal Drăghiş. La mijloc ar fi fost un schimb imobiliar, un apartament în Piatra Neamţ, plus o diferenţă în bani de 80.000 de euro, contra unui apartament din Bucureşti. Gheorghe Ştefan: „Precizez că mi-a dat 40.000 de euro, urmă să-mi dea diferenţa, dar nu s-a mai întâmplat, deoarece a început ancheta DNA“.

„N-am cunoscut nicio singură secundă care a fost circuitul financiar al banilor cu care s-au cumpărat materialele publicitare pentru campania electorală. Din discuţia cu Dorin Cocoş cu privire la comisioanele ce le-au încasat ceilalţi, de la acesta am aflat că practic fiecare benefia de un comision în bani. Dacă a spus, însemna că era o sumă mai mare de bani“, a spus Gheorghe Ştefan.

Acuzaţiile procurorilor DNA

În dosarul Microsoft, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mită şi spălare de bani.

Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
  
În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Denunţătorii, cercetaţi cu miniştrii

Cei doi denunţători din acet dosar, Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, nu au fost trimişi în judecată în acest caz. Anchetatorii au clasat acuzaţiile aduse lui Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, în dosarul „Microsoft”, printre care dare de mită şi cumpărare de influenţă, după ce aceştia au denunţat faptele pe care le-au comis. 

Totuşi, ei sunt cercetaţi în continuare de către procurorii DNA. Procurorul şef adjunct al DNA, Călin Nistor,  a explicat anul trecut că, deşi Pescariu şi Florică au scăpat de acuzaţii pentru că au dat bani către „traficantul de influenţă şi funcţionarul mituit”, eventualele beneficii pe care le-ar fi avut de pe urma mitei „sunt chestiuni care ţin de contract”, dosarul „Microsoft” fiind încă în curs de soluţionare. 

Ancheta în acest caz este mult mai complexă, şi sunt implicate nume grele din politică. Este vorba de opt foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău. Şi în cazul acestora, procurorii continuă cercetările într-un dosar separat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite