Dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în cazul celor 21 de copii intoxicaţi la o şcoală din Ilfov. Raed Arafat: Toate şcolile sunt controlate de echipe mixte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosar penal în cazul copiilor intoxicaţi cu monoxid de carbon la şcoală
Dosar penal în cazul copiilor intoxicaţi cu monoxid de carbon la şcoală

Poliţiştii au deschis un dosar penal in rem în cazul incidentului care s-a produs, miercuri, la Şcoala din Tâncăbeşti, când 17 copii şi un profesor au ajuns la spital, intoxicaţi cu monoxid de carbon. Autorităţile au anunţat că luni vor redeschide şcoala din Tâncăbeşti. Cât priveşte celelalte unităţi şcolare, acestea vor fi luate la puricat de echipe mixte coordonate de prefecţii din fiecare judeţ, potrivit secretarului de stat Raed Arafat.

Sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, judiciariştii Poliţiei au deschis un dosar penal, in rem, pentru neglijenţă în serviciu, după ce, în prima fază a cercetărilor, fusese declanşată o anchetă pentru neluarea de măsuri legale de securitate şi sănătate în muncă.

Până acum, la poliţia din Snagov au fost audiate cadrele didactice ale şcolii. În plus, poliţiştii au stabilit că revizia la cele două centrale termice era făcută, iar echipele Gaz Sud care au verificat, după incident, cele două centrale termice ale unităţii de învăţământ, au anunţat că nu au constatat scurgeri de gaze.

Echipe mixte fac controale în toate şcolile
 

Pentru a preîntâmpina o tragedie similară, în condiţiile în care peste 2.500 de şcoli nu au autorizaţie de funcţionare, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis prefecţilor din fiecare judeţ să formeze echipe mixte care să evalueze instalaţiile de gaze din unităţile de învăţământ.

„Dispoziţia a fost transmisă încă de miercuri, trebuie să verificăm tot ca să nu mai fie probleme. În ultimele două săptămâni am avut două tragedii mari, norocul a fost că elevii nu au păţit nimic grav”, a explicat pentru adevarul.ro doctorul Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Potrivit acestuia, în perioada iernii, numărul de cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon care ajung la urgenţe este în creştere. Una din cauze este neverificarea instalaţiilor de aerisire la centrale şi sobe.

„Iar la nivel de case aflate în mediul rural nu se verifică burlanele. Aşa se ajunge la intoxicaţia cu monoxid de carbon. Apoi, o altă cauză este şi neglijenţa familiei faţă de copii, care nu sunt îndepărtaţi de pericol şi rămân cu sechele pentru toată viaţa. Din păcate, deşi în perioada aceasta facem acţiuni de prevenire şi derulăm spoturi la TV, sunt şi persoane care, din păcate, nu ţin cont de sfaturile noastre”, a completat doctorul Raed Arafat, adăugând că intoxicaţiile cu monoxid de carbon sunt mai frecvente în mediul rural.

Românii preferă să improvizeze sobele, nu se gândesc la riscuri


Profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie (SRP), spune că sărăcia este un alt motiv pentru care tot mai mulţi copii ajung intoxicaţi cu monoxid de carbon la camerele de urgenţă din spitale.

„Este vorba de un trai precar pe care îl au cei mai mulţi dintre români. Preferă să improvizeze sobe, să nu le verifice. Vedem cazuri foarte grave în rândul copiilor, unii rămân cu retard mental din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon, efectele sunt devastatoare şi ireversibile. Autorităţile ar trebui să înţeleagă că este obligatoriu să asigure condiţii minime de existenţă pentru a elimina aceşti factori de risc”, a declarat pentru adevarul.ro medicul pediatru.

Lipsa de educaţie contribuie şi ea, subliniază profesorul Marin Burlea, adăugând că aceste cazuri, de intoxicaţii cu monoxid de carbon, apar mai des în familiile monoparentale.

„Se întâmplă în familii disfuncţionale, unde un părinte lipseşte sau unde copiii sunt lăsaţi în grija bunicilor. Aceste drame pot fi puse pe seama neglijenţei, asta e clar. Tocmai din acest motiv trebuie inclusă în şcoli educaţia pentru sănătate”, a completat Burlea.

Sociolog: Nepăsarea şi lipsa banilor duc la aceste accidente

La rândul său, sociologul Mihail Carp spune că fenomenul este specific familiilor care au un nivel scăzut de educaţie, nu îşi permit o instalaţie de gaze autorizată şi nu înţeleg la ce riscuri se supun.

„Este şi inconştienţă. Nu te joci cu aşa ceva. Ideea este că dacă înainte verificările erau făcute de compania de gaze iar măsurile preventive erau gratuite, acum populaţia este nevoită să plătească din propriul buzunar. Nepăsarea şi lipsa banilor duc la aceste accidente, cărora le cad victime, cel mai des, copiii şi bătrânii”, a explicat pentru adevarul.ro Carp.

Pe profesorul Dan Enescu, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitala, l-au pus gânduri nu doar intoxicaţiile cu monoxid de carbon, ci mai ales numărul mare de copii care ajung la urgenţe cu arsuri grave. Micuţii sunt aduşi din toată ţara, spune Dan Enescu, iar spre sfârşitul săptămânii, în spital sunt cam 500 de cazuri pe zi.

„Nu ni s-a mai întâmplat să avem atâtea cazuri de arsuri deodată. Suntem într-o bătălie continuă. Oamenii şi reprezentanţii instituţiilor trebuie să verifice instalaţiile de gaze sau sobele pentru că lucrurile au scăpat de sub control. Întâlnim foarte multe accidente ale copiilor dintr-o lipsă de grijă crasă. Este 100% neglijenţă”, a completat profesorul Dan Enescu.

Concentraţie mare de monoxid de carbon în sânge

Potrivit oficialilor MAI, analizele medicale la care au fost suspuşi copiii transportaţi la spitalele Grigore Alexandrescu şi Floreasca au relevat că aceştia aveau o concentraţie mare de monoxid de carbon în sânge.

Măsurătorile efectuate în şcoală au semnalat o creştere a valorilor monoxidului de carbon în unele încăperi, inclusiv în clasele în care se aflau copiii şi profesorul cărora li s-a făcut rău. Iniţial, s-a crezut că elevii au fost intoxicaţi cu vapori de clor, substanţă care fusese folosită la curăţenie în şcoală.

Până la finalizarea verificărilor tehnice şi remedierea situaţiei, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat factorilor responsabili închiderea respectivei unităţi de învăţământ. Şcoala din Tâncăbeşti va fi redeschisă luni.

21 de copii intoxicaţi

Nu mai puţin de 17 elevi ai Şcolii Generale din Tâncăbeşti, Ilfov, au ajuns marţi dimineaţă, în stare gravă, la mai multe spitale din Capitală, după ce la foarte scurt timp de la începerea orelor au acuzat ameţeli şi stări de leşin. Alarma la nivelul şcolii s-a dat în jurul orei 8.45 când mai mulţi elevi ai claselor a VI-a şi a VIII-a, care învăţau la parterul unităţii de învăţământ, au leşinat în acelaşi timp, aparent fără niciun motiv.

La 8.54, unul dintre dascăli a hotărât să sune la 112. Imediat la faţa locului au ajuns trei echipaje SMURD. Pentru că numărul copiilor care acuzau stări de leşin creştea de la un minut la altul, medicii au cerut ajutoare, astfel că în scurt timp locul din faţa şcolii din Tâncăbeşti era împânzit de ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, o autospecială pentru transport victime multiple şi un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne.

„Sora mea, Laura, a fost prima care a leşinat. M-am dus imediat la clasa ei, dar îşi revenise. Nu a fost cazul să meargă la spital“, povestea câteva ore mai târziu Gabriel Ivan, elev în clasa a VII-a la aceeaşi unitate şcolară. „Începuseră să pice unul după altul. La un moment dat, ne-au scos pe toţi în curte“, a povestit şi Alin Gheorghe, elev în clasa

a VIII-a.

În total, 21 de elevi au beneficiat de îngrijiri medicale, iar 17 dintre ei şi un profesor au fost preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la spitalele Elias, Grigore Alexandrescu şi Floreasca din Capitală.

Cazul a ajuns la urechile lui Ponta

Cazul a atras şi atenţia premierului Victor Ponta, care i-a solicitat vicepremierului Gabriel Oprea, în timpul şedinţei de Guvern, să prezinte cât mai rapid o notă privind situaţia copiilor din Tâncăbeşti, din care să rezulte atât măsuri de sancţionare a celor vinovaţi, cât şi soluţii de prevenire în viitor a unor cazuri similare.

Pe aceeaşi temă:

17 copii otrăviţi de centrala termică. Ponta cere sancţionarea vinovaţilor

Nu mai puţin de 17 elevi ai Şcolii Generale din Tâncăbeşti, Ilfov, au ajuns ieri dimineaţă, în stare gravă, la mai multe spitale din Capitală, după ce la foarte scurt timp de la începerea orelor au acuzat ameţeli şi stări de leşin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite