Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dosarele de infracţiuni sexuale împotriva minorilor, luate la control. CSM vrea să vadă cum au muncit judecătorii şi procurorii în ultimii 6 ani

7
31 May 2020 11:43:35
Autor: Ionuţ Mureşan
Practica judiciară din România  nu este chiar unitară cu privire la infracţiunile sexuale contra minorilor Imagine: Shutterstock
Practica judiciară din România  nu este chiar unitară cu privire la infracţiunile sexuale contra minorilor Imagine: Shutterstock

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât că este necesar să sesizeze Inspecţia Judiciară (IJ) în vederea realizării unui control tematic la instanţele şi la parchetele din ţară cu privire la modul de investigare şi soluţionare a cauzelor privind infracţiuni sexuale cu victime minore, aflate pe rol în ultimii 6 ani.

Potrivit deciziei CSM din data de 25 mai, obiectivele controlului vor avea în vedere practica instanţelor şi parchetelor în astfel de dosare, după cazul prezentat de presă al unui agresor sexual de 52 de ani care a abuzat o fetiţă de 11 ani, apoi a scăpat cu o pedeapsă „simbolică”, de 5 ani închisoare, nu pentrui viol, ci pentru act sexual cu un minor. 
 
Obiectivele controlului CSM sunt:
  • Aprecierea consimţământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportare la vârsta victimei
  • Standardele de probaţiune care conduc la dispunerea unei soluţii de trimitere în judecată sau de tragere la răspundere penală, ori, dimpotrivă, de netrimitere în judecată sau de achitare în aceste cauze.
„Opinia minoritară a fost în sensul desfăşurării controlului tematic cu privire la cauzele aflate pe rolul instanţelor şi parchetelor în ultimii 3 ani. De asemenea, s-a exprimat şi opinia minoritară, cu propunerea de sesizare a PICCJ, ICCJ şi a curţilor de apel pentru efectuarea unei analize a practicii neunitare, sub aspectul celor două obiective şi înaintarea acesteia la Consiliu pentru a fi dezbătută în cadrul comisiei de specialitate”, se arată în minuta CSM. 
 

Fetiţă de 11 ani, lăsată gravidă 

Un proces „întors” de CEDO a dus la condamnarea pentru viol a unui bărbat care, împreună cu patru adolescenţi, a întreţinut relaţii sexuale cu o elevă de 11 ani, fata rămânând gravidă. Iniţial, magistraţii au dat o sentinţă mai favorabilă agresorului.
 
Judecătoria Deva l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe Viorel Jurj, un bărbat acuzat că a violat o copilă în vârstă de 11 ani.
 
Faptele, la care au mai participat patru adolescenţi, au avut loc în anul 2008, iar în urma lor minora a rămas însărcinată. Iniţial, magistraţii au hotărât că Jurj nu se face vinovat de viol ci de act sexual cu un minor, întrucât victima, deşi la acea vreme avea doar 11 ani, ar fi consimţit să întreţină relaţii sexuale cu el.
 
În 2017, ajunsă la vârsta de 20 de ani, victima a reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului faptul că legile statului român nu i-au oferit suficientă protecţie, iar bărbatul a primit o pedeapsă prea mică faţă de gravitatea faptelor sale – de doar patru ani de închisoare, din care a executat doi ani şi trei luni. Victima a obţinut o soluţie favorabilă la CEDO, iar procesul a fost reluat la Judecătoria Deva, unde Jurj a fost condamnat pentru viol. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, el va mai trebui să achite daune de 50.000 de lei fostei sale victime.
 

A câştigat la CEDO 

În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat dreptate tinerei din Deva, care la vârsta de 11 ani a fost abuzată sexual, în repetate rânduri de patru adolescenţi şi de bărbatul de 52 de ani, iar magistraţii l-au condamnat pe agresor la patru ani de închisoare.
 
Victima a cerut revizuirea dosarului şi a sentinţei primite de foştii săi agresori. Cazul a scos la iveală amănunte înfiorătoare din viaţa ei. „În timp ce vizita casa unei familii vecine, pentru a se juca împreună cu alţi doi copii, o fată în vârstă de 11 ani a fost violată de mai multe ori într-o perioadă de şapte luni de către rudele copiilor, inclusiv de către un bărbat în vârstă de 52 de ani, şi alţi patru minori. Din august 2008 până în decembrie 2008, bărbatul a tras-o cu forţa de lângă prietenele sale, a dus-o într-o baracă şi a violat-o, punându-i mâna la gură pentru a o împiedica să strige după ajutor. Ea a declarat Poliţiei că a fost agresată sexual în împrejurări similare de alţi patru copii ai vecinilor. Fata a rămas însărcinată şi în cele din urmă a avut un avort. Ea a declarat mai târziu Poliţiei că nu a făcut acuzaţiile după primul viol, deoarece i-a fost ruşine şi pentru că bărbatul de 52 de ani a ameninţat-o că o va bate dacă va spune cuiva”, se arăta în dosarul înaintat Curţii Europene a Drepturilor Omului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Popa Pius
31.05.2020, 12:03:16

Cam este timpul sa iasa la iveala cumetriile si jegul din justitie, asa cum a iesit cel din sistemul sanitar cu ocazia Covidului...

sica
31.05.2020, 12:26:53

CSM face o comisie ca sa se zica ca au facut si ei ceva .Astept sa vad ca judecatorii corupti sunt zburati din justitie,altfel este praf aruncat in ochii celor multi.Timp de 30 de ani ce a facu CSM?

+1 (1 vot)
kitty kat
31.05.2020, 12:28:21

Copiii judecåtorilor si procurorilor implicati in aceste cazuri grave ar trebui dati pe mana pedofililor judecati chiar de ei. Atunci o så simtå si ei nedreptatea fåcutå omului de rand.

+1 (1 vot)
FLORIN FLORESCU
31.05.2020, 12:41:48

V-ați trezit din somnul cel de moarte ? Ce atitudine ați luat până acum , pe cazuri flagrante semnalate în presă , de pedepse ridicole comparativ cu gravitatea faptelor la acest gen de infracțiuni ? Cine v-a oprit să ripostați când instanțele din țară au dispus eliberare condiționată pentru violatori ? Cine v-a oprit să ripostați când s-a clasat dosarul pedofilului Pomohaci , care vă râde în nas și distrează babele cu cântece la televizor ? Cine v-a oprit să ripostați când a fost achitat ÎPS Teodosie pentru fapte flagrante dovedite cu martori și documente ? Cine v-a oprit să ripostați când este eliberat un criminal înainte de termen ? Și ar mai fi mulți de cine .

Tepes
31.05.2020, 13:26:24

FLORIN FLORESCU Deci tu vrei să atacăm justția? Păi nu e voie de la stăpânire. Noi ne luptăm doar cu Ciuma Roșie, că asta e voie.

Vezi toate comentariile (7)