Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dosarele lui Ioan Talpeş. Se reface harta de putere a lumii

18
3 Apr 2015 11:46:09
Autor: Redacţia Adevărul
Ioan Talpeş, la Adevărul Live. FOTO David Muntean
Ioan Talpeş, la Adevărul Live. FOTO David Muntean

La Lausanne, joi seară, grupul marilor puteri (Germania, Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi SUA) şi UE au încheiat cu succes negocierile cruciale cu Iranul, singura speranţă pentru detensionarea situaţiei din zonă şi pentru un început de şansă în redactarea unei hărţi de putere bazate pe altceva decât pe forţa armelor.


Revine cumva în actualitate proiectul Noului Mare Orient Mijlociu? Care vor fi consecinţele pentru echilibrul întregii zone a Orientului Apropiat şi cum se deschid perspective reale pentru rediscutarea hărţilor de putere în centrul nevralgic al planetei care este, acum, Asia Centrală? Acestea sunt întrebările de la care începe discuţia de azi purtată de jurnalistul Cristian Unteanu cu invitatul permanent al emisiunii, generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe.

Cei doi interlocutori au convenit că grupul ţărilor care au semnat acordul de la Lausanne (Germania, Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi SUA) pot fi considerate drept noua „pălărie de putere mondială“. Ioan Talpeş a adus menţiunea că aici ar trebui încadrate şi India, Japonia şi Brazilia, ţări cu o emergenţă fabuloasă.

Generalul Talpeş este de părere că, după semnarea acordului de la Lausanne, ne aflăm în faţa unei posibile surprize: „Dacă până acum au existat discuţii şi multe reţineri în privinţa unui Israel membru NATO, de acum înainte cred că aceste discuţii nu vor mai exista. Şi cred că Israelul va fi în cea mai bună poziţie pentru a se racorda la NATO

Raportul de forţe al statelor înzestrate nuclear reprezintă marea miză a noii configuraţii de putere. Generalul Talpeş a adus în discuţie un precedent care afectează în prezent securitatea mondială: „În 1995, Occidentul şi Statele Unite ale Americii în special au convins Ucraina că trebuie să renunţe la vectorii săi nucleari. Este evident că atunci s-a comis o greşeală. Totul privit prin prisma confruntării actuale cu Rusia. Dacă Ucraina păstra capabilitatea nucleară, care în 1995 era mai mare decât a Franţei, atunci nu se îndrăznea ocuparea Crimeei. Trebuie să tragem concluzia că garanţiile sunt garanţii. Dar fără factorul propriu de susţinere n-ai valoare în marele joc geostrategic actual“.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

_ Alex
3.04.2015, 18:03:11

Nu a fost nici o greseala chestia din 1995 cu Ucraina, totul a fost calculat si planificat; daca-mi aduc bine aminte, tratatul ala a fost semnat de SUA, Marea Britanie si Rusia... toate aceste tari se angajau sa garanteze independenta, integritatatea, bla, bla... a Ucrainei in schimbul cedarii arsenalului nuclear... conducerea de atunci a Ucrainei era pro-sovietica, asa ca nu a fost nici un efort de convingere... pur si simplu s-a procedat la dezarmarea Ucrainei... cu girul S.U.A. si G.B..... altfel stateau lucrurile azi daca Ucraina mai avea vreo cateva focoase... nu mai zburda Ivan ca voda prin loboda...

+3 (11 voturi)
Iosiv Varga
3.04.2015, 18:25:46

asa respecta,,SUA si MAREA BRITANIE" garantiile....de RUSIA nu mai vorbim!!! ...ar fi bine sa invatam din exp. UCRAINEI si sa nu ne imbatam cu apa rece servit de ...NATO (de fapt SUA) ,UNGURII S-AU FRIP[T RAU IN 1956 ,dar acuma sulfa si in iaurt,romaniiINCA viseaza in continuare...pana se vor FRIGE!!!

0 (10 voturi)
otto willy
3.04.2015, 18:49:31

Iarasi il lasati pe Talpes sa prevesteasca viitorul lumii? Chiar nu gasiti "altul" in Romania s-o faca?

+3 (7 voturi)
Goicea Niculae
3.04.2015, 18:55:13

Acordul istoric de pace ci Iranul semnat printre alții Obama si PUTIN ,pune capăt unei situații aberante in Estul Mijlociu. Iranul nu are arme atomice dar este sancționat pe când Izraelul are arme atomice , nu le declara dar din ipocrizie lumea se face ca ploua. Iranul, o națiune de 70 de milioane de oameni , nu își ataca vecinii si contribuie la stabilitatea in regiune si este sancționat. Izraelul duce o politica agresiva atacând statele învecinate , bombardând scoli si spitale si omorând laolalta copii , bătrâni, invalizi etc. Si nu este sancționat, mai mult liderul sau e primit de congresul american si ovaționat când îndeamnă la război perpetuu. Se pare însă ca lumea începe sa fie scârbită de atâta ipocrizie si se încearcă timid o cale rațională de existența. Acordul de pace cu Iranule este o raza de soare peste oceanul de dementa războinică ce pare ca a cuprins lumea in ultimul timp.

+3 (15 voturi)
Goicea Niculae
3.04.2015, 19:04:19

Generalul Talpes o ia razna de tot când prezintă argumentul ca dacă Ucraina ar fi avut arma atomica si-ar fi păstrat Crimeea. Nu e asta un Argument pentru încurajarea Iranului sa dobândească arma nucleară si atunci nu va mai fi atacat de nimeni? Pe ce planeta trăiți Her General?

+1 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (18)