Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dosarele lui Talpeş: „Statul Islamic este o stafie, ca şi comunismul, care va bântui lumea“

3
6 Mar 2015 14:15:00
Autor: Ana Stan
Ioan Talpeş FOTO Eduard Enea
Ioan Talpeş FOTO Eduard Enea

Aceasta este tema cea mai discutată în acest moment în spaţiul european, cu implicaţii directe în ce priveşte securitatea fiecăreia dintre ţările membre UE. Există oare posibilitatea construirii unui răspuns coerent la o ameninţare deloc difuză şi care tinde să producă panică şi să genereze reacţii naţionaliste dintre cele mai dure?


Există oare şi ameninţări directe la securitatea României care să derive din activarea celulelor teroriste de pe continentul nostru în vederea unor atentate de mari proporţii? Este în stare sistemul european de apărare şi securitate să coordoneze o asemenea reacţie sau, din nou, totul va depinde de acţiunea organismelor naţionale specializate? Iată căteva dintre întrebările la care, în emisiunea Adevărul LIVE a răspuns generalul Ioan Talpeş, fost director al SIE, invitatul jurnalistului Cristian Unteanu. 

IoanTalpeş: Ar fi fără sens să lămurim nişte lucruri fără a lua în considerare trecutul,. Pentru a găsi nişte răspunsuri la cum să ajungi să accepţi că ideea ca moartea, asasinatele atroce, aruncarea in aer de clădiri, pot să fie acceptate drept formule de relaţionare umană. În majoritatea cazurilor provoacă nişte pagube sau victime fără nimic în comun cu cauza. 

 
Ioan Talpeş: De la început s-a intrat într-o confruntare pe variantele cu cruciaţi, cu credinţa bizantină. Prin secolul Vi-VII, era o confruntare între creştini şi musulmani. Acum am ajuns ca după 1600 de ani să ne aflăm tot într-o astfel de abordare foarte greu de înţeles. CUm a progresat omenirea până la urmă de s-a ajuns aici? Deodată, se vede că s-a depăşit prea repede faza aceea a statelor naţionale, a celor născute din fostele colonii, din fostul Imperiu Otoman, din înţelegerile de la Paris sau la Londra, dar state cu logică în raport de putere şi de ionfluenţă. 
 
Cristian Unteanu: Noi vorbim despre o hartă a Orientului care în punctele ei esenţiale, cu câteva excepţii, este rezultatul unor înţelegeri între fostele puteri coloniale. Franţa şi Anglia. Totul se făcea în defavoarea Imperiului Otoman. În acest moment este pentru prima dată din acea epocă de la începutul secolului XX în care vedem că se naşte un stat care se impune prin forţa armelor.
 
Ioan Talpeş: Ce înseamnă Statul Islamic. Ca formulă a mai existat. Ei s-au extins peste toată fosta geografie majoritar islamică. Avem în dispută un teritoriu revendicat unitar având ca element de raportare credinţa islamică. Pe acest pământ islamic, se pare, că nu au ce căuta civilizaţiile Coca-Cola. Să nu uităm totuşi că acest lucru s-a practicat peste tot, inclusiv în România, cu burgerii şi altele. În zona mult mai subdezvoltată decât a noastră se reacţionează unitar.
 
Cristian Unteanu: Această credinţă islamică a preluat puterea în Magreb. În Egipt, totul depinde de imensul ajutor american, tocmai pentru a încerca o echilibrare care nu mai are loc.
 
Ioan Talpeş: Observăm ca aproape ca în 1984-1985, emisarii Moscovei se îndreaptă spre Egipt. Putin a venit în Egipt să discute despre capabilităţile de dezvoltare ulterioară, relaţii care în 1989-1990-1991 păreau clar stabilite şi geografia respectivă mai avea doi poli de dispută: Irak şi Libia. S-a pornit tăată această criză a Orientului. Cel mai grav este faptul că sunt mulţi care propun o altă abordare a problemei. Acest SI a fost posibil să se lanseze exact ca urmare a eşecului politicii mondial. 
 
Ioan Talpeş: Pe fondul acesta, al lui Bashar al-Asad, au apărut ei, islamiştii. Pe mine mă urmăreşte o discuţie cu fostul ministru de Externe al Rusiei, Primakov. El mi-a spus că a fost un prieten al lui Saddam. El fusese la Saddam de 57 de ori, ultima oară solicitându-i să depună armele şi chiar să-i transmită că n-are nicio şansă, că ruşii nu-l pot ajuta cu nimic. Saddam nu era atât de prost, el avea o sustenabilitate operativă prin care i se transmiteau informaţiile. Îmi pare rău că s-a ajuns în această situaţie, dar Saddam ştia ce va urma. Ce încă mă preocupă este cum de ceilalţi n-au înşeles. 
 
Cristian Unteanu: Ceauşescu înţelesese?
 
Ioan Talpeş: Cred că, în ultima parte înţelesese. El nu putea să nu vadă că era singur, mai mult, că devenise un obiectiv ce trebuia distrus. Cert este că el a ştiut că se va termina cu ceea ce credea el că este marea lui realizare, statul socialist.
 
Cristian Unteanu: Ce avem acum este o situaţie de spargere incontrolabilă. Există un proiect realist care să pună pe roţi altă soluţie decât o replică militară:
 
Ioan Talpeş: Dacă cineva îşi poate imagina că la Washington se poate realiza un plan pacifist, se înşală. Este vorba de alt mediu. Eu cred că se merge pe ceva mai inteligent. Se joacă între ape. Nici Turcia n-are culoare. Turcia este un proiect islamic cu o reuşită formidabilă şi cu un traiect care lasă să se întrevadă o posibilitate de raport din partea altor geografii care deja se dezvoltă pe filiera relaţiilor.
 
Cristian Unteanu: Dorinţa Turciei de a semna un acord politic cu Uniunea Eurasiatică şi, pe de altă parte, în condiţiile în care Franţa şi Germania au transmis mai clar că locul Turciei nu este în UE şi că mesajul politic al lui Juncker a exxplicat că nu va exista extindere, ţara a lansat o idee păstrată destul de secretă: noi vom forma o Uniunea Vamală a Orientului Apropiat.
 
Ioan Talpeş: Este o posibilitate. Negocierile nu sunt încă foarte dezvoltate între Moscova şi Ankara. Dar Ankara va veni cu proiectul său potrivit căruia spaţiul acesta ar trebui să rămână islamic pentru că noi ştim să operăm în el.
 
Ioan Talpeş: Cert este că ministrul de Externe al Turciei a forţat lucrurile. Ei nu pot să nu gândească că nordul Africii are alte perspective de dezvoltare. Extensia lor este Orientul, zona foarte disputată a Irakului care este greu să fie menţinută în afara unor confruntări aproape naturale. 
 
Cristian Unteanu: Orice rescriere a condiţiilor de securitate din Orient înseamnă o includere a Israelului.
 
Iooan Talpeş: Nu putem să nu sesizăm că din proiectul unei posibile confruntări, Iranul devine platformă. E adevărat că acest joc se duce de 2000 de ani cel puţin. Raţionamentul era de partea lor, dar nu şi teritoriu.
 
Cristian Unteanu: Există vreo condiţie este favorabilă unei victorii ale Statului Islamic?
 
Ioan Talpeş: Vreau să fac o mărturisire: părerea mea este că tot ce înseamnă acest SI este un joc şi că n-ar exista. Un joc al presiunilor a unor subiecţi cu apetenţă şi perspectivă de dezvoltare dar care nefiind în măsură să joace, le convine să genereze altceva. Ei ştiau că era nevoie de a ieşi din confruntarea statală obişnuită şi să intre în altă paradigmă. 
 
Cristian Unteanu: Adevăraţii comanditari ce raţionament ar trebui să urmeze în continuare?
 
Ioan Talpeş: Ei acum îşi propun să facă un stat. 
 
Cristian Unteanu: Statul Marelui Levant reprezintă o enormă primejdie.
 
Ioan Talpeş: Situaţia actuală convine doar Occidentului civilizat. Acestea sunt punctaje prin care se spune că lumea nu se tranşează pe echilibrele loviturilor nucleare. I-ar fi convenit în programul pe care l-a lansat prin care s-a trasat planul statelor, cu declanşarea Primăverii Arabe. Se pare că lumea asta nu era pregătită pentru asta. S-a ajuns în situaţia în care cei din zonă o gândesc ca perspectivă.
 
Pentru Rusia e o chestiune care ţine de logica loviturilor indirecte. Iar acestea au fost mereu în acest spaţiu. Ei au ajuns în faza în care le convine, că Occidentul nu poate administra Mediterana, Orientul Mijlociu. În Rusia nu se mai vorbeşte despre ameninţarea teroristă din zone musulmane. Mie mi se pare că s-a intrat într-o zonă subtilă a confruntării. Ce se petrece face parte din varianta rudimentară care pierde tot mai mult din şansa de a decide. Nu se mai ţine cont de ce înseamnă China, cu un prestigiu enorm, de India, care începe să se vadă enorm pe glob.
 
Cristian Unteanu: Se spune că poate SI este semnul că se caută noi garanţii de securitate?
 
Ioan Talpeş: Evident, dar ar putea fi vorba şi de o presiune de cu totul altă natură. Dacă până acum lucrurile era clare sub aspectul inamicilor direcţi, acum nu mai e aşa. Acum există o formă de stafie care se manifestă real care-şi face un program al ei şi pe care tu nu reuşeşti nici măcar să-l precizezi.
 
Cristian Unteanu: E posibil ca SI să provoace o reacţie anti-Islam şi să ducă la apariţia unor conflicte interne în zona UE?
 
Ioan Talpeş: Ei îşi asumă asta, vor să devolte asta tocmai pentru a ajunge la acest gen de confruntare.
 
 
Cristian Unteanu: Este stat musulman în Europa. Sud-estul Europei.
 
Ioan Talpeş: Acesta trebuia mai dezvoltat, asta fusese înţelegerea. Haideţi să gândim la ceea ce ne pare nouă că ar putea fi verosimil. 
 
Statul Islamic este o stafie, a mai existat una: comunismul.Mai există şi stafiile britanice.La ora actuală am pornit de la acea lume unipolară, la o lume în care nu se mai ştie nimic. E vorba despre formele de conflict asimetrice care au o mulţime de variante şi de forme de acţiune. 
 
Crisitan Unteanu: Stat Islamic/Europa creştină?
 
Ioan Talpeş: De când s-a născut lumea, omului i s-a dat pământul. Stăpânii pământului s-au schimbat, unii operează în continuare pe conştiinţa că ei sunt desemnaţi ca stăpâni, alţii au împărţit teritoriul în imperii. La ora actuală iarăşi se caută stabilirea unor limite în raport de credinţe şi în raporturi rasiale.
 
Cristian Unteanu: Orientul Apropiat a fost o bătălie pentru pământ. Dar a mai existat un stăpân, al apei, al izvoarelor. 
 
Ioan Talpeş: Aşa s-a construit această Turcie care stăpâneşte ceva.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

George Dumitrescu
7.03.2015, 09:40:48

Slăbuț!

costea petre
7.03.2015, 10:30:06

Zice Talpes ca Sadam a inteles, iar Occidentul nu. Ei bine, cred ca nu intelege domnul Talpes mare lucru. Sigur, regimurile lui Sadam si Assad au tinut inghetate niste tendinte care in mod real exista in lumea islamica. Cea mai importanta este tendinta existenta in Coran ca si prescriptie, cum ca Islamul este soingura religie corecta , iar acesta trebuieste impus in toata lumea prin toate mijloacele. Sa nu uitam ca Islamul s-a impus atat de repede tocmai prin faptul ca a fost diseminat prin forta armelor, fiind singura religie care a apelat la aceasyta forma de expansiune. Daca crestinismul propovaduieste ca "cine ridica sabia, de sabie va muri" si "intoarce si celalalt obraz", Islamul spune ca cine abandoneaza Islamul trebuie ucis, iar daca ucizi un necredincios vei intra in raiul islamic, unde vei beneficia de toate cele care iti sunt interzise in viata. Aceasta doctrina este foarte atractiva pentru cei tineri, care lipsiti de temperanta si excedati de hormoni gasesc o cale usoara de a accede la desfatarile pe care varsta le considera de dorit, iar dogma la promite . Daca va uitati la activistii islamului fanatic veti constata ca acesta este populat im marea lui majoritate de tineri, in special de cei cu probleme de comportament,. Practicile Statului islamic sunt dezavuate de majoritatea musulmanilor , tocmai pentru ca interpretand abuziv prescriptiile coranice acestia compromit intr-o maniera catastrofala Islamul, perceput in intreaga lume drept o doctrina a teribilelor excese, motiv pentru care musulmanii sunt priviti in lume cu multa reticenta. Nimeni nu poate compromite o doctrina mai eficient decat o fac practicantii ei prin excese. Mai trebuie spus un lucru foarte important, excesele extremistilor islamici nu au acoperire coranica, practicile lor fiind rezultatul interpretarilor puternic distorsionate si fortate ale Coranului. De acest lucru se poate convinge oricare persoana care citeste Coranul, iar faptul de a cunoaste Religia mi se oare un mijloc eficient in combaterea exceselor intre tineri, indiferent de religie. A studia religia in scoli nu inseamna indoctrinare, ci un mijloc eficient de a ajuta tinerii sa nu cada victima exceselor religioase. Dupa cum am mai spus, tinerii debusolati si prada hormonalismului, daca-mi permiteti licenta, sunt promotorii exceselor in toate directiile. Ei se cred cei mai destepti, iar aceasta minciuna ii fac sa cada rapid victima exceselor. Cum am spus mai sus, regimurile autoritare au tinut inghetate manifestarile excesive, dar nu le-au inlaturat, ci au mocnit si s-au intetit sub dictaturi, iar atunci cand scapa de sub interdictiile impuse de regimurile autoritare aceste erup sub forme de virulenta extrema. Se poate sesiza ca excesele pe care le fac extremistii islamici au ajuns sa deranjeze majoritatea musulmana, care este moderata, astfel incat aceasta entitate, care este si singura care poate controla excesele,incepe sa se manifeste.Este singura modalitate de a reusi ca extremismul islamic sa fie controlat, anume din interiorul Islamului si cu mijloacele lui, astfel incat dezghetarea pe care regimurile autoritare o aduc nu fac altceva decat sa ofere conditii pentru rezolvarea sustenabila si de durata a problemei, chiar daca in prima faza se observa o recrudescenta ingrijoratoare a extremismului religios. Astfel incat se poate spune cu certitudine ca nu Occidentul este cel care nu intelege logica lucrurilor, ci "specialistii" de tilul celor care gandesc precum Talpes.

costea petre
7.03.2015, 17:14:28

Erata:... care in mod normal exista... , am vrut sa scriu... care in mod real existau... . Scuze.