Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dosarele lui Talpeş. Noua Ordine Mondială: „Trebuie să înţelegem că rădăcinile a ceea ce se întâmplă lângă noi nu sunt niciodată favorabile României”

77
17 Apr 2015 13:48:15
Autor: Elena Dumitru
Ioan Talpeş, la Adevărul Live. FOTO David Munteanu
Ioan Talpeş, la Adevărul Live. FOTO David Munteanu

Dincolo de teoria conspiraţiei, cea mai facilă dintre explicaţii atunci când nu mai există alte argumente este că suntem în momentul în care se rescriu, se redesenează si se recalibrează hărţile geo-politice cu ceea ce ele presupun ca zone de influenţă directe si indirecte ale marilor puteri. Suntem în stadiul iniţial al unei mari încleştări globale, deoarece miza e enormă: cea mai amplă mişcare de acest gen de la Conferinţa de la Yalta încoace.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE.

Stim oare să ne poziţionăm corect în acest joc? O întrebare doar aparent foarte simplă şi banală. Despre aceasta şi despre celelalte implicaţii ale acestei situaţii globale de repoziţionare strategică vorbim în emisiunea de azi în care, începând cu ora 16.00, jurnalistul Cristian Unteanu îl are ca invitat pe generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe. 

Principalele declaraţii

Despre aspiraţiile expansioniste ale Rusiei:

Dacă populaţia rusofonă din fostele republici sovietice doreşte asta, Maica Rusie nu poate decât s-o sprijine. Această zonă de conflict are un potenţial de extensie spre Vest. Peste 10-20 de ani, aceasta va deveni zona disputată. Categoric că există posibilitatea extinderii conflictului spre Vest. 
 
Despre conflictele din Orientul Mijlociu:
 
Siria este ţara tuturor cruciadelor. Principalii jucători care au făcut oraşe în Palestina vecche au fost francezii. A nu ţine cont de aceste amprente, chiar şi după sute de ani, este o greşeală. 
 
Singurul stat care avea nu numai argumentarea istorică, ci şi o existenţă imperială aproape continuă este Iranul. Dacă încercăm să înţelegem ceva din cele care se întâmplă în zonă, trebuie să ţinem cont de asta. 
 
Dosarele lui Talpeş. Noua Ordine Mondială: hărţile strategice 
 
Despre Asia şi „noul Drum al Mătăsii”:
 
Este surprinzător că preşedintele chinez a putut să vorbească despre „dublul Drum al Mătăsii”. Fie are în perspectivă un joc uriaş, fie continuă să facă o greşeală, punând accent pe perspectiva europeană. Nu Europa penetrează zonă, nu Europa se dezvoltă înspre această zonă, nu Europa îşi mută elementele de forţă în regiune, ci China. Şi este evident că Beijingul face asta de conivenţă - mai mult decât de conivenţă - cu Moscova. 
 
Aici mi se pare mie un joc extraordinar, că au spus aşa ceva. Spre deosebire de noi, care privim segmentat istoria, ei ştiu că din Nordul Coreei, de-a lungul Marelui Zid, a fost un singur neam. Urmaşii acestui neam au format Ungaria, o parte din Bulgaria, Turcia, Uzbekistanul, Tadjikistan, Kîrgîsztan, Kazakhstan. 
 
Asta am vrut să spun, că acesta este drumul neamului turcic. Iar Turcia vrea să spună întregii lumi acum că, fără ea, nu se poate face acest proiect. 
 
Trebuie să înţelegem că tot ceea ce se întâmplă lângă noi are rădăcini, iar acestea, din păcate, nu sunt niciodată favorabile României. 
 
Am crezut că, după ce SUA se relansează în Afganistan, mi-am dat seama că cineva gândeşte într-o altă perspectivă dezvoltarea lumii. În prima fază, s-a dorit protejarea Indiei, era evident că era sprijinită India. Pentru că, în primă măsură, India este singurul concurent de talia Indiei. 
 
Va trebui să ne amintim despre ce a însemnat acest pol de aur al Pacificului şi ce înseamnă, de fapt, Pacificul astăzi, având tot malul chinez, aflat în dezvoltare. 
 
Asta ce înseamnă? Ori o dezvoltare fabuloară, ori dispute serioase. 
 
Am crezut că este un program de relansare a Indiei, ori India nu face parte din Asia. 
 
Despre Nordul Africii şi Orientul Mijlociu: 
 
Jocul informaţiilor strategice aparţine reţelelor de sateliţi. Zona aceasta face parte din marginalele unui mare raport de putere, care a fost deja stabilit între Est şi Vest. Întotdeauna se joacă pe astfel de formule pentru a convinge opinii publice. 
 
Este vorba despre spectacolul acesta care se joacă zi de zi pentru a convinge opinia publică de faptul că este nevoie de intervenţii mai serioase pentru stabilizarea regiunii. 
 
Am văzut fotografii din satelit care arătau şi câte stele avea pe umăr cadavrul din groapă. 
 
Despre efectele asupra României:
 
Prin România trece noul Drum al Mătăsii. Să vedem unde se duc: spre Bruxelles, după care coboară spre porturi, se duce la Veneţia, că este un oraş frumos, apoi pe Adriatică şi se duce la Atena. Ce este mai exemplificator pentru a-l înţelege pe Tsipras?

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

77 Comentarii

Pasat Ionela
17.04.2015, 14:34:53

Comentariu considerat abuziv.

Ileana Rollason
17.04.2015, 17:52:18

Talpes = agent polonez, rasarit din doctrina de extrema dreapta a unui Prsuldski.

-1 (9 voturi)
vbuntv
17.04.2015, 18:12:34

Comentariu considerat abuziv.

preisner camelia
17.04.2015, 18:02:35

Intr-adevar ,cred ca sunt unii care impart lumea si doresc o alta Ordine Mondiala,insa cred ca Rusia ar trebui sa o lase mai moale cu amenintarile la adresa unor tari care nu reprezinta nici un pericol pentru ei ! Rusiei ai va veni necazul chiar din interior pentru ca factorul intern il minimalizeaza !! Putin porneste la razboi dar in tara este foame,saracie,mizerie materiala si morala,educatia si sanatatea la pamint !!!! El face precum Hitler !!!! Eu cred ca sunt multe minti infierbintate la Kremlin si sufera dupa marea putere ce a reprezentat-o pe vremea sovietica si ca-si doresc sa fie din nou cei mai puternici,chiar cu riscul de a trimite cite o racheta in vreo tara,dar ar trebui sa gindeasca mai mult la consecinte si nu la "victorii" !!!!!

+1 (13 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
17.04.2015, 18:12:18

Unii fac impresia că au cumpărat abonament de presă – spaţiu editorial plus emisie live. Intoxică până la saturaţie, opinia publică, cu diversiuni mizerabile de foşti securişti hoţi, escroci şi mincinoşi. Nişte trădători de neam şi vânzători de ţară, lipsiţi de scrupule şi de elementar bun simţ. Chiar de curând era un comentariu interesant pe Adevărul, despre un vechi articol tot pe Adevărul, iar între altele se menţiona un serviciu secret al romilor, numit neoficial SISROM, înfiinţat încă din vremea lui Măgureanu, cu implicarea şi coordonarea... cui oare, cui..., ghici ghicitoare? N-ar fi exclus ca banii de abonament să fie chiar de la clanuri.

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (77)